Friday, October 17, 2008

KOMKAR´dan Uluslararası Basın Enstitüsü-IPI Başkanı´na mektup

komkar_logo Kürdistan Dernekleri Birliği-KOMKAR Genel Başkanı Bekir Topgider, Uluslararası Basın Enstitüsü Başkanı David Dadge´ye bir mektup yollayarak Türkiye´deki muhalif basınla dayanışma çağrısında bulundu.

KOMKAR´dan Uluslararası Basın Enstitüsü-IPI Başkanı´na mektup:

„Türkiye´deki muhalif basınla dayanışma içinde olun“

Kürdistan Dernekleri Birliği-KOMKAR Genel Başkanı Bekir Topgider, Uluslararası Basın Enstitüsü Başkanı David Dadge´ye bir mektup yollayarak Türkiye´deki muhalif basınla dayanışma çağrısında bulundu.

KOMKAR Genel Başkanı Bekir Topgider´in mektubu aşağıdadır:

“Uluslararası Basın Enstitüsü Başkanı Sayın David Dadge

Sayın Başkan,

Basın özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, sansür, basın-yayın organlarına ve çalışanlarına yönelik saldırılarla sürekli tartışılan Türkiye, bugünlerde Taraf gazetesine yönelik sansür nedeniyle bir kez daha gündemde. Taraf gazetesinin 14 Ekim 2008 tarihli sayısında yayınlanan "Aktütün'ü İtiraf Edin Demiştik... Biz Açıklıyoruz" başlıklı haberine, Genelkurmay Askeri Mahkemesi tarafından yayın yasağı kondu. Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın talebi üzerine Genelkurmay Başkanlığı Askeri Mahkemesi'nin aldığı "yayın yasağı"na 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 329. maddesinde belirtilen "devletin güvenliğine ilişkin bilgileri açıklamak" suçuna "vücut verebilme ihtimali" gerekçe gösterildi.

Türkiye Cumhuriyeti Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, yayın yasağı kararından bir gün önce yaptığı basın toplantısında „Bölücü terör örgütünün yaptığı eylemleri, altını çiziyorum başarılı gibi gösterenler, tekrar ifade ediyorum, başarılı gibi gösterenler, akan ve akacak olan her damla kanın sorumluluğunu ortak olurlar. Bunu herkesin iyi anlamasını istiyorum. Türk Silahlı Kuvvetleri bugün her zamankinden daha güçlü, daha kararlı, daha azimlidir. Son sözüm şudur, herkesi dikkatli olmaya ve doğru yerde bulunmaya davet ediyorum“ sözleriyle basını açıkça tehdit etti.

Sayın Başkan,

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Türk yazar Orhan Pamuk´un, bugünlerde gerçekleştirilen ve Türkiye´nin onur konuğu olduğu Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı´nın açılışında yaptığı konuşmada da belirttiği gibi, Türkiye´de basın, bugün de ciddi engeller ve baskılarla karşı karşıyadır. Özellikle Kürt sorunu konusunda devletin resmi ideolojisinin dışında yayın yapan muhalif sesler, gerek yasal, gerekse fiili engellerle karşı karşıyadır.

Sayın Başkan,

120 farklı ülkeden medya yöneticileri, yayın yönetmenleri, editörler, dünya çapında tanınan muhabirler ve akademisyenleri biraraya getiren ve „Özgür Basın“ sloganı ile kurulan IPI´yi, Türkiye´deki muhalif basının karşı karşıya olduğu sorunlara gerekli duyarlılığı göstermeye davet ediyoruz.

Türkiye´de baskı ve sansürle karşı karşıya olan muhalif basınla dayanışma içinde olacağınıza olan inancımızla saygılar sunuyoruz.

16. 10. 2008

 


Bekir Topgider

Kürdistan Dernekleri Birliği-KOMKAR

Genel Başkanı“

Dewleta Tirk rûyê xwe yê kirêt careke din eşkere kir:

„Êrîş li ser standa Kurdistanê“

Peyayên dewleta Tirk yên devbixwîn êrîş birin ser standa Kurdistanê ya Peşangeha Pirtûkan a Frankfurtê, nexşa Kurdistanê çirandin.

Pêşangeha Pirtûkan ya Navnetewî a Frankfurtê her sal tê amade kirin û Tirkiye îsal „mêvanê rûmetê“ ya pêşangehê ye. Dirûşma dewleta Tirk ya ji bo pêşangehê „Bi her rengê xwe ve Tirkiye“ ye. Dewleta Tirk bi vê dirûşmê, xwe di qada navnetewî da wek dewleteke demokrat dide nasîn û îddia dike, ku ew çand û edebiyatên her rengî dipejirîne û hurmet li wan nîşan dide.

Lê belê ji despêka pêşangehê vir da çapemeniya Tirk ya regezperest û balyozxaneyên dewleta Tirk rûyê xwe yê rastî, yê dij-mirovî û dij-Kurd û êrîşkar eşkere kirin. Ji ber ku di pêşangehê da standên weşanxaneyên Kurdistana Başûr jî hebûn û di standan da nexşeyên Kurdistanê û ala Kurdistanê dardakirî bûn, medya Tirk û berpirsiyarên balyozxaneyên dewleta Tirk har û dîn bûn. Dest bi propoganda dij-Kurd kirin. Nexşeyên Kurdistanê wek nîşana cudaxwaziyê, ala Kurdistanê jî wek „ala PKK“ bi nav kirin.

Li ser van propagandan, regezperestên Tirk, şevek berê di programa têlevîzyona Dogu Perînçek „Ulusal Kanal“ê da bi eşkeretî îlan kirin, ku wê êrîş bibin ser standa Kurdistanê û rojtira dinê jî êrîşî standê kirin, nexşeya Kurdistanê çirandin. Berpirsiyarên standê didin zanîn, ku wan li ser van gefxwarinan polîsê Elman haydar kirine, lê polîs tu tedbîr negirtiye.

Eşkere ye, ku balyozxaneyên Tirkiyê, medya Tirk ya regezperest ne tenê li Tirkiyê û Kurdistanê, her weha li seranserê Ewrupayê li dijî Kurdan zmaneke êrîşkariyê bikar tîne. Gurên wan yên devbixwîn jî hiç texsîr nakin û erkên xwe tînin cîh. Tê zanîn, ku demek berê li bajarê Wuppertalê standa KOMKARê jî ber bi êrîşa Tirkên hov hatibû, lê wan bersivên xwe girtibûn.

Balkêş e, ku regezperest û faşîstên Tirk yên her rengî, li dijî Kurd û Kurdistanê helwesta xwe dikin yek û bi yek dengî êrîşî Kurd û dezgehên Kurdan dikin. Divê ev yek ji bo me Kurdan jî bibe mînak. Divê çi bakûr û çi başûr, çi rojhilat û çi rojava, Kurd di doza netewî da li seranserê cîhanê hêzên xwe bikin yek û bi yek dengî helwest bigrin.

Em careke din bala dewlet û polîsê Elman dikşînin li ser êrîşkariya balyozxane, medya Tirk û Tirkên faşîst. Divê polîsa Elman bi berpirsiyarî tevbigere û tedbîrên ciddî bistîne. Divê êrîşkar bi lez bên dadgeh û seza kirin.

Em wek KOMKAR êrîşa hovane ya li ser standa Kurdistanê bi tundî şermezar dikin û pişgiriya xwe eşkere dikin.

17.10.2008

0 Yorum: