Tuesday, October 14, 2008

KAÇAKLARIN AÇLIK VE İŞKENCE İSYANI

kacak yabanci uyrukiskence ist Türkiye’de kaçak konumunda oldukları için polisçe yakalanarak Kumkapı’daki Yabancılar Şube Müdürlüğü Misafirhanesi’nde kalan yabancı uyruklu 786 kişi, aç oldukları ve işkenceye uğradıkları gerekçesiyle isyan çıkardı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne ait Kumkapı’daki Yabancı Şube Müdürlüğü Misafirhanesi’nde kalan yabancılar dün sabah 08.00 sıralarında isyan çıkardı. Oturma izni olmaması, kaçak çalışma gibi gerekçelerle dört katlı misafirhanede tutulan yabancılar, kapı arkasına barikat kurup polisin girişini engelledi. Daha sonra demir parmaklıklı pencerelerden yanan battaniye, yatak, süpürge, kırık dolap kapağı, plastik yemek tabakları, kırık güvenlik kamerası gibi eşyaları dışarı fırlattı. Kimi Türkçe kimisi kendi dilinde bağırarak derdini anlatmaya çalıştı. Suçlu olmadıkları halde aylardır burada tutulduklarını, işkence görüp aç bırakıldıklarını söyleyen eylemciler, Arapça, İngilizce ve Türkçe yazdıkları notları gazetecilerin önüne attı.

‘Yardım edin’ notu
Notlardan birinde “Çok büyük isyan var. Çıkış kâğıtlarımız çıktığı halde göndermiyorlar. Şartlar çok ağır. Lütfen yardım edin..” yazılıydı. ‘Burası misafirhane değil cezaevi’ sloganı da atan eylemciler, ‘devlet malına zarar verdiklerini’ söyleyerek kendilerine çıkışan vatandaşlara su dökerek cevap verdi. Misafirhanenin camına çıkan küçük çocuklar da “Buradan çıkmak istiyoruz” diye bağırdı. Bir eylemci rahatsızlarak hastaneye kaldırıldı.

Kaçakların yakınları da olay boyunca bina önünde bekliyordu. Afganistan uyruklu Hamit Balta ve eşi Semra Balta’yı görmeye gelen Mustafa Çalışkan, penceredeki Balta’ya, “Sakin olun” diye seslendi. Çalışkan, “Geçici oturma izinleri vardı. Uzatıp ikametgâh almak için emniyete gitmişti. Gözaltına alındı. Bir aydır da buradalar” diye konuştu. İsyan sürerken Aydın ve Çanakkale’de yakalanan dört otobüs dolusu kaçak misafirhaneye getirildi. Öğleden sonra isyan kontrol altına alındı. Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin raporuna göre mülteciler misafirhane, karakol ve çocuk merkezlerinde dayak yiyor ve aç bırakılıyor. (Radikal)

0 Yorum: