Tuesday, October 14, 2008

Irkçıların linç hesapları sürüyor

Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde yaşayan Kürtlerin araçları kundaklanmaya başlandı. 6 aracın yakıldığı beldede, Emniyet yetkilileri gerekli tedbirleri almıyor.izm-ortaklar_nobet-3

Bunun üzerine Kürt yurttaşlar, kendi önlemlerini alarak, mahallede sabaha kadar nöbet tutmaya başladı. Türkiye’deki yerleşim birimlerinde milliyetçi çevrelerin her fırsatta Kürtlere yönelik saldırı düzenlemesi tedirginliğe yol açıyor. Balıkesir’in Altınova Beldesi’nde yaşanan linç girişimi ve talanın ardından Mersin’in Tarsus İlçesi’nde de Kürt esnafın dükkanı kundaklandı. Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde ise artan araç kundaklama olaylarına karşın Kürtler nöbet tutmaya başladı. Ayrıca Maraş’ın Elbistan İlçesi’nde ise önceki akşam bir grup ırkçı, iki Kürt işçiye saldırdı. Ege Bölgesi’nde yaşayan Kürtlere yönelik olarak başlatılan saldırılara her gün bir yenisi ekleniyor. Balıkesir’in Altınova İlçesi’nde Kürtlere ait ev ve işyerlerinin yağmalanması, DTP’nin Dikili İlçe binasının kundaklanması, Denizli ve Sarayköy binalarının taşlanması, İzmir’de basın açıklaması yapan DTP’lilere polisin saldırması gibi olayların ardından Aydın’ın Ortaklar Beldesi’nde yaşayan Kürtlerin araçları kundaklanmaya başlandı. 6 aracın yakıldığı beldede Emniyet yetkililerinin gerekli tedbirleri almadığını belirten Kürt yurttaşlar, kendi önlemlerini alarak, mahallede sabaha kadar nöbet tutmaya başladı.

Ortaklar’da olaylar büyüyebilir

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Ramazan Demir, geçtiğimiz hafta aracının kundaklandığını belirterek, “Ortaklar Emniyet Müdürlüğü’ne başvurularımızı yaptık. Ancak başvurularımızı yaptıktan sonra dahi araçlarımız yakıldı. Şimdi araçlarımızın kundaklanmasını önlemek için Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Yeşiltepe Mahallesi’nde sabaha kadar nöbet tutuyoruz” dedi.

Failleri hala yakalanmadı

Faillerin henüz bulunmamasından yakınan Muhyettin Gökçe de, “Ortaklar küçük bir yerdir. Gerekli tedbirler alındığı takdirde failler kısa sürede yakalanabilir. Ancak Emniyet’ten bu yönlü bir girişim henüz olmadı” diye konuştu. Faillerin yakalanmamış olmasının kendilerini kaygılandırdığını ifade eden Gökçe, başka olayların çıkmaması için Emniyet yetkililerini konuyla ilgili daha duyarlı davranmaya çağırdı.

Irkçıların siyasi hesabı

Aracı kundaklananlardan Orhan Abay ise, kundaklamaların arkasında MHP’nin olduğunu iddia ederek, şunları belirtti: “Yerel seçimler yaklaştı. Burada Kürt nüfusu çok. Belde halkını kışkırtmak için bu tür olaylar yaratmak ve Türk-Kürt çatışması üzerinden siyasal rant elde etmek istiyor olabilirler. Ancak şunu unutmamalılar ki, zaten gergin olan bir süreçten geçiyoruz ve Ortaklar’da yaşanabilecek böylesi olayların önüne geçilmesi mümkün olmayabilir.”

Vatandaş nöbetini tutuyor

Hayrettin Öner de, aynı iddiayı tekrarlayarak, kundaklama olaylarının arkasında MHP’li olarak bilinen kişilerin olduğunu düşündüklerini söyledi. “Devletin yapması gerektiğini biz yapıyoruz ve mahallede sabaha kadar nöbet tutuyoruz” diyen Öner, konunun takipçisi olacaklarını ve olası provokatif saldırılara karşı sağduyulu davranmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Mersin’de de tansiyon yükseliyor

Kürtlere yönelik çok sayıda linç, saldırı ile gündeme gelen Mersin’de de yine tansiyon yükseliyor. Bezelê eyleminin ardından bir Kürt esnafın işyeri kundaklandı. Şehitkerim Mahallesi 3401. sokakta Kazım Tumak’a (32) ait Barış İletişim adlı işyeri benzin dökülerek yakıldı. Edinilen bilgiye göre kundaklanan Barış İletişim’in yanı sıra onlarca Kürt esnafın bulunduğu sokağa, geçen pazar günü öğle saatlerinde bir grup geldi. Gelen kişilerin ellerinde bayrakların bulunduğu ve “Biz şehit veriyoruz, neden dükkanlarınıza bayrak asmıyorsunuz” diyerek Kürt esnafı tahrik etmeye çalıştığı belirtildi. İşyeri yakılan Tumak, olayın tesadüfü değil planlı olduğunu dile getirerek, “Bu olay planlı görünüyor. Çünkü sabah saatlerinde gelen kişilerin kavga çıkarmak için geldiğini düşünüyoruz. Dükkanda çıkan kavgadan sonra dışarıda bekleyen kişi silahını çıkarır çıkarmaz ateş aldı. Bu merminin silahın ağzına sürülerek hazır bekletildiği anlamına geliyor” dedi. Aynı günün gecesi ise aynı işyeri benzin dökülerek kundaklandı. İşyerinde 3-4 bin YTL’lik maddi zarar meydana geldi. Tumak’ın şikayetine rağmen gözaltına alınan kimse olmadı. Olay sonrası çok sayıda Kürt esnafın bulunduğu bölgede gerginlik sürüyor.

Elbistan’da ‘ülkücü’ saldırı

Maraş’ın Elbistan İlçesi’nde de son 5 gündür Kürtlere yönelik sözlü ve küfürlü saldırılar başladı. Edinilen bilgiye göre; Amed’de polis servis aracına saldırının yapıldığı gün 150-200 kişilik ve ülkücü oldukları belirtilen bir grup, yoğunlukla Batmanlı Kürt işçilerin çalıştığı şantiyenin önüne gelerek, tehdit ve küfür içerikli sloganlar atıp bayrak astı. İşletmenin eski milletvekili M. Nezir Nasıroğlu’nun da amcası olan Necat Nasıroğlu’nun yönetim kurulu başkanı olduğu Fernas Şirketi’ne ait olduğu ve şirkette çalışan işçilerin büyük bir bölümünün Batmanlı olduğu bildirildi. Elbistan merkeze 15 kilometre uzaklıktaki işletmede çalışan Kürt işçilerin verdiği bilgiye göre; yapılan tehditler önceki akşam saatlerinde bıçaklı, sopalı saldırıya dönüştü. İşletmede gece vardiyasında çalışan iki işçiye, Kürt işçilerin kaldığı Doğan Sitesi önünde saldırı yapıldı. Adıyamanlı ve Batmanlı iki işçiye 20 kişilik bir grup sopa ve bıçakla saldırdı.

İlçe merkezine gidemiyorlar

İşçiler gerginliğin sürdüğünü ve saldırıların artmasından çekindiklerini söyledi. Kürt işçiler, ilçe merkezine gitmeye çekindiklerini kaydetti.

ERSİN ÇELİK / MUSTAFA AYDIN/ DİHA/HABER MERKEZİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: