Friday, October 31, 2008

İran’dan Kürt gazeteciye 11 yıl hapis cezası

 

ANFTahran Ceza Mahkemesi, Kürt gazeteci ve Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü (RMMK) Başkanı Mihemed Sediq Kebudwend’e verilen 11 yıl hapis cezasını onadı.
Mihemed Sediq Kebudwend, Doğu Kürdistan’da insan hakları derneği kurduğu için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Tahran Ceza Mahkemesi’nin bu cezayı 23 Ekim 2008 tarihinde onayladığı bildirildi. İran’da 10 yılın üzerinde cezalar verildiğinde Yüksek Mahkeme’ye itirazda bulunulamıyor.
Merkezi Paris’te bulunan Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), Kebudwen hakkındaki suçlamaların temelsiz olduğunu belirterek, “insan haklarını savunmayı ulusal güvenliğe bir zarar olarak değerlendirmek bir sapma ve ülkede azınlıklara yönelik ayrımcı muameleye yazılarında uzun süre boyunca tepki gösteren bir gazeteciyi susturmak için beceriksiz bir gerekçedir” dedi.
“Bu gazetecinin en temel hakları ayaklar altına alındı” diyerek gazetecinin tedavi hakkından yararlanamadığına dikkat çeken RSF, “İran makamları tutuklunun sağlık durumundan sorumludur. Mihemed Sediq Kebudwend’in acilen cezaevi duvarları dışında sağlık incelemesine ihtiyacı var” diye belirtti.
Kebudwen’in durumuna ilişkin RSF’ye bilgi veren eşi Perinaz Hasani, gazeteci Kebudwend ile 24 Eylül 2008 tarihinden beri görüştürülmediğini kaydetti.
22 Haziran 2008 tarihinde de Tahran 15. Devrim Mahkemesi, 2004 yılında yayını durdurulan Peyame Merdome Kurdistan haftalık gazetesi yazı işleri müdürü ve RMMK başkanı Mihemed Sediq Kebudwend hakkında 11 yıl hapis cezası vermişti. Kebudwend, Temmuz 2007’den beri Tahran’da işkencesi ile ünlü Evin cezaevinde tutuluyor.

0 Yorum: