Friday, October 3, 2008

İran vahşetine karşı dudaklarını diktiler

irandaki_tutsaklar_bİran'ın Kürtlere yönelik baskıları bitmiyor. İran'daki cezaevlerinde Türkiye'de 12 Eylül döneminde yaşanan vahşetin benzeri yaşanırken, buna karşı tutsakların başlattığı açlık grevi 40. gününe girdi. Tutsaklar baskılara karşı dudaklarını dikti. Kürtler ise İran'daki uygulamaları protesto etmek için sokaklara çıkıyor.
Dudaklarını diktiler
PKK'ye karşı Türkiye ile birlikte hava saldırısı düzenleyen İran, Kürtlere yönelik baskılarını tırmandırdı. İran'daki cezaevlerinde 12 Eylül vahşetinin benzeri yaşanırken, açlık grevindeki tutuklu ve hükümlüler baskılara karşı dudaklarını dikti. Kürtler ise İran'daki uygulamaları protesto etmek için sokaklara çıkıyor.
İran'daki 12 cezaevinde 25 Ağustos'tan bu yana açlık grevi yürüten Kürt tutsakların üzerindeki baskılar arttı. İran rejiminin birçok tutukluya görüş yasağı getirmesi ve sivil kuruluşların cezaevlerine girişine izin vermemesi nedeniyle tutsakların durumu hakkında bilgi alınamıyor. İdam cezası alan Kürt öğretmenler, öğrenciler, insan hakları savunucuları ve feministlerin de yer aldığı açlık greviyle ilgili tutuklu yakınlarından alınan bilgilere göre, İran istihbarat elemanları, ailelere baskı yaparak açlık grevine son verilmesi için tutukluları ikna etmelerini istedi. Açlık grevindekilerin birçoğunun sağlık durumunun kötüleştiği belirtilirken, bazılarının cezaevi hastanelerine kaldırıldığı ifade edildi. Hastaneye kaldırılan tutsakların yemek yememek için dudaklarını diktiği de öğrenildi.
25 Ağustos'ta başlayan İran'daki ilk büyük açlık grevi Mahabad, Sine, İlam, Seqiz, Kirmaşan, Meriwan, Urmiye, Mako, Tahran'daki Evin ve Kerec (Recai Şahr) cezaevleri ile Şiraz ve Tebriz cezaevlerinde yürütülüyor. İran cezaevlerinde 400'ü aşkın PJAK ve PKK'li tutsak bulunuyor. ANF'ye ulaşan bilgilere göre, Urmiye'de 35, Sine'de 16, Mako'da 18, Seqiz'da 5, Tahran'da 5 ve Merivan'da 1 tutuklu açlık grevinde. Tutuklu ve hükümlüler, şu taleplerde bulunmuştu: 'Siyasi kimliklerin tanınması; insanlık ve ahlak dışı uygulamalara, işkencelere son verilmesi; sivil ve siyasi tutsaklar arasında ayrım yapılmaksızın cezaevi koşullarının düzeltilmesi; tüm İran cezaevlerinin iç ve dış insan hakları örgütlerinin kontrolüne açılması; İslami Cumhuriyet mahkemelerinin temel insani değerler ve vicdani ölçülere uygun olarak köklü reformlar geliştirmesi.' İran'ın baskısı sadece cezaevleriyle sınırlı değil, kentlerde de sürüyor. İran'ın Sine kentinde 26 Eylül'de Eşref Huseyn Penahi, idam cezalısı abisi Enwer Huseyn Penahi'nin avukatıyla görüşmeye gittiği sırada İran istihbaratı (İtlaat) tarafından silahla vurularak öldürülmüştü.
Sehpalar yakılacak!
İran'daki uygulamalara karşı devletlerin sessizliği sürerken, Kürtler ise protesto gösterilerini yoğunlaştırdı. Türkiye'deki cezaevlerinde bulunan tutuklu ve hükümlüler açlık grevleriyle destek verdi, DTP'liler ise önceki gün İstanbul'daki İran Başkonsolosluğu'na siyah çelenk bıraktı, Adana'daki demokratik kitle örgütleri de 4 Ekim'de kitlesel açıklama yapmaya hazırlanıyor. Şakirpaşa Mahallesi'nde yapılacak protesto eylemine ilişkin açıklama yapan THAYD-DER Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Ali Kaluç, İran'daki tutukluların başlattığı açlık grevine dikkat çekmek ve İran'nın Kürt halkının özgürlük istemlerine karşı olan tutumunu protesto etmek için biraraya geleceklerini söyledi. Açlık grevine karşı uluslararası kamuoyunda yeterli duyarlılığın oluşmadığını söyleyen Kaluç, 'İran'ın bu vahşetine dur denilmesi gerekiyor. Aksine açlık grevine girenlerin sağlığında geriye dönülmez tahribatlar yaşanacaktır' uyarısında bulundu. Kürtlerin 'Ateşin ve güneşin çocukları' olarak bilindiğini hatırlatan Kaluç, 'Ateşin ve güneşin çocukları, yapılacak eylemde İran'daki uygulamaları protesto etmek için temsili olarak idam sehpaları ve bu uygulamacıların posterlerini ateşe vererek protesto edecektir.' İstanbul'da da DTP Esenler İlçe Örgütü Ramazan Bayramı dolaysıyla düzenlediği şölende, İran'ın Kürtlere yönelik tutumu protesto edilerek, Kürtlere yaşanılan baskılara karşı birlik çağrısı yapıldı. Ezilenlerin Sosyalist Platformu (ESP) Diyarbakır, Dersim, Antep, Malatya ve Sivas temsilcilikleri de yaptıkları ortak açıklamada, İran cezaevlerinde PKK ve PJAK'lı tutsakların yürüttükleri açlık grevine destek çağrısı yaptı.
Avrupa'da protesto
Avrupa'nın birçok kentinde de, İran'daki tutsaklarla dayanışmak için açlık grevi, yürüyüş ve mitingler gerçekleştirilecek. Kürt Dernekleri Federasyonu'na (YEK-KOM) bağlı Kürt derneklerinin öncülük edeceği açlık grevi ve mitingler, Berlin, Köln, Düsseldorf, Essen, Dortmund, Duisburg, Hamburg, Bilefeld ve Paris'te yapılacak. Fransa Kürt Dernekleri Federasyonu (FEYKA) Başkanı Mehmet Ülker, Fransa genelinde açlık grevleri başlatacaklarını duyurdu. Ülker, baskıların görülmesi için de broşür ve bildiri dağıtacaklarını söyledi. HABER MERKEZİ

0 Yorum: