Tuesday, October 28, 2008

İnsan hakları savunucuları: Basın çocukları hedef gösteriyor

crimes_linc turkiyesi Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırıyı protesto etmek amacıyla yapılan eylemlerin ardından gözaltına alınan ve kötü muameleye maruz kalan çocuklardan 52'si tutuklanarak cezaevine konuldu. İnsan hakları kuruluşları basının çocukları hedef gösterdiğini belirterek, çocukların tutuklanmasına ve işkence görmesine sert tepki gösterdi.
Öcalan'a yönelik fiziki saldırı sonrası bir çok ilde gelişen protesto gösterilerinde çocukların ön saflara sürüldüğü iddiaları üzerine, çoğu ilköğretim öğrencisi çocuklar hedef tahtasına oturtuldu. Basının hedef göstermesi üzerine olaylardan sonra çok sayıda çocuk gözaltına alındı ve 24'ü Diyarbakır'da olmak üzere diğer illerle birlikte toplam 52 çocuk tutuklanarak cezaevine konuldu. Gözaltına alınan ve tutuklanan çocuklara kötü muamele yapıldığı belirtilirken, daha önceki olaylarda da çocukların hedef seçilmesine dikkat çekildi. 28 Mart 2006'da Diyarbakır'da başlayan ve bölgenin tümüne yayılan olaylar sırasında polisin açtığı ateş sonucunda öldürülen 11 kişiden 7'sinin çocuk olması tepkilere neden olmuştu. Yine o dönemdeki olaylarda çocukların hedef gösterilmesi üzerine çok sayıda çocuk gözaltına alınmış ve tutuklanmıştı.sanliurfa ocalan (3)
'Basın çocukları hedef gösteriyor'
İHD Genel Sekreteri Sevim Salihoğlu, basının çocukları hedef göstererek, sokak ortasında çocukların dövülmesi ve kollarının kırılmasının meşru gösterildiğine vurgu yaptı. Çocuklarla birlikte toplumun bütün kesimlerine ve farklı yerlerde işkencenin devam ettiğine dikkat çeken Salihoğlu, 'Türkiye de işkence her yaştan yer cinsten kişiye yapılıyor. Doğu batı ayrımı da yapılmıyor. Bu kadar pervasızca hareket etmeleri korunmalarından kaynaklıdır. İşkencecilere etkin hukuk yolları işletilmemektedir. Hem siz 10 bin tane işkence vakası var diyeceksiniz hem de özür dileyeceksiniz. Böyle bir şey olmaz' diye konuştu.
'Annelerin dokunmaya kıyamadığı çocuklara polis işkence yapıyor'
Çocuklara sokak ortasında ve gözaltında uygulanan şiddet ve işkenceye rağmen hükümetin hiçbir tedbir almadığını eleştiren Salihoğlu, 'Annelerin dokunmaya kıyamadığı çocuklarına 3-4 polisin böyle davranmaya hakkı yoktur. Nasıl ki, okulda bir öğretmen çocuğa cetvelle vurduğu zaman okuldan uzaklaştırılıyorsa, aynı şekilde polisler için de geçerli olmalıdır. Görüntü olarak demokratik hukuk devleti görünümü vereceksiniz, bir taraftan da karakollarda işkence yapacaksınız. Öyle bir şey kabul edilemez' dedi.asker_ve_polis_kurdistan
'Polisler orantısız güç kullandı'
MAZLUMDER Genel Sekreteri Emre Yurtalan, polislerin uyguladığı orantısız şiddeti eleştirerek, böyle bir şiddetin karşısında olduğunu ve polislerin kullandığı orantısız gücü doğru bulmadığını söyledi. Çocukların taşlarına karşılık polislerin silah kullanmasını düşündürücü bulduğunu söyleyen Yurtalan, 'Tabi ki böyle bir şiddetin karşısındayım. Çocukların böyle olaylarda yer alması belki eleştirilebilir ama oraya gelen polislerin çocuklara böyle şiddet uygulaması doğru değildir. Çocukların korunması gerekirken, polislerin saldırısına maruz kalmışlardır. Özellikle Diyarbakır'da meydana gelen hadiselerin sonuna kadar karşısındayım. Korunmasız insanların üzerine silahla saldırılması düşündürücüdür. Bir halkın üzerine silah sıkılmamalıdır' diye konuştu. Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Başkanı Yavuz Önen, polislerin aşırı şiddet kullanmaması gerektiğini belirterek, işkence görenlerin kendilerine başvurmaları halinde üzerine gidileceğini söyledi. Çok sayıda çocuğun tutuklandığını kaydeden Önen, sadece çocukların değil hiç kimseye işkencenin yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.
ANKARA (DİHA)

0 Yorum: