Saturday, October 25, 2008

İşkence sonucu 'öldü' denilerek çöpe atılan Mehmet Tunç tutuklandı

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik fiziki saldırıyı kınamak için 20 Ekim'de Mardin'in Nusaybin İlçesi'nde yapılan gösteriler sırasında evinin sokağında polisler tarafından gözaltına alınarak, işkenceye maruz kaldığı ve 'öldü' denilerek çöpe atılan Mehmet Tunç, 'Yasadışı örgüt adına izinsiz gösteri yapmak' iddiasıyla tutuklandı. Anne Habibe Tunç, oğlunun belinin kırık olduğunu belirterek, olayı yargıya taşımaya hazırlandıklarını ifade etti.
Öcalan'a yönelik fiziki saldırıyı kınamak için 20 Ekim'de Nusaybin'de yapılan gösterilerde polisler tarafından gözaltına alınarak işkenceye maruz kaldıktan sonra 'öldü' denilerek çöpe atıldığı öne sürülen Mehmet Tunç, hastanede tedavi edildikten sonra serbest bırakıldı. Ancak işkence gördüğüne ilişkin herhangi bir rapor verilmedi. Belinin kırık olduğu belirtilen Tunç, dün polisler tarafından tekrar evi basılarak gözaltına alındı. Tunç, dün akşam saatlerinde Nusaybin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca ifadesi alınan Tunç, tutuklama talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Tunç, mahkemedeki sorgusunun ardından 'Yasadışı örgüt adına izinsiz gösteri yapmak' iddiasıyla tutuklanarak, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.
'Geriye çocuğumun kanlı elbisesi kaldı'
Çocuklarının bu şekilde bir uygulamaya maruz kalmasını kınayan Tunç'un annesi Habibe Tunç, kendisine çocuğundan geriye kanlı elbiselerinin kaldığını belirtti. Oğlunun durumunun çok kötü olduğunu söyleyen Tunç, belinin kırık olmasına rağmen yapılan baskınla oğlunun götürüldüğünü ifade etti. Oğluna yapılanları işkence olarak değerlendiren Tunç, adliyenin önünde beli kırık olmasına rağmen oğlunun 3 saat bekletildiğini söyledi. Uzun bekleyişin ardından oğlunun battaniye ile beraber savcılığa çıkarıldığını kaydeden Tunç, 'Oğlum, 'Sırtım çok ağrıyor, kopacak gibi bana bir mermi sıkın öldürün daha iyidir' diyordu. Bir Müslüman bir Müslüman'a bunu yapmaz. Bir buçuk saat beton üzerinde uzanmış halde salonda ifadesi alındı' dedi.
'İHD ve CPT'ye başvurduk'
Oğlunun polislerden şikayetçi olmasının ardından yeniden hastaneye götürüldüğünü belirten Tunç, polislerin doktorları sıkıştırarak, 'rapor vermeyeceksin' dediğini iddia etti. Oğluna sağlam raporu verilmesinin ardından yeniden savcılığa getirildiğini söyleyen Tunç, davalarından vazgeçmeyeceklerinin altını çizdi. Oğlunun tutuklanmasının hukuk dışı olduğunu belirten Tunç, bu şekilde bir kişinin yargılanamayacağına dikkat çekti. Çocuğunun inlemeler ve bağırmalar içinde cezaevine götürüldüğüne vurgu yapan Tunç, İHD ve Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) başvurduklarını ifade etti.
MARDİN (DİHA)


murattekdalihdoturma İnfaz edilen Murat Tekdal için oturma eylemi
Diyarbakır'ın Lice ilçesinin Şenlik köyü kırsalında infaz edilen Murat Tekdal'ın faillerinin bulunup yargılanması için İHD Diyarbakır Şubesi oturma eylemi yaptı.
Lice'ye bağlı Şenlik köyü kırsalında 12 Eylül'de infaz edilen Murat Tekdal'ın faillerinin bulunup yargılanması için İHD Diyarbakır Şubesi tarafından Koşuyolu Parkı'nda bulunan Yaşam Anıtı önünde her Cuma yapılan sessiz oturma eyleminin altıncısı gerçekleştirildi. Eyleme İHD yöneticileri ve üyeleri, Dicle Fırat Kültür Sanat Merkezi (DFKSM) çalışanları katıldı. Oturma eyleminde 'Murat Tekdal'ı katledenler yargılansın', 'Bu ülkede insanların can güvenliğinden kim sorumlu', 'Adalet herkese lazım', 'TBMM, AKP Hükümeti'ni, İçişleri Bakanlığını, Cumhuriyet Başsavcılarını failleri bulmaya çağırıyoruz' dövizleri taşındı. Oturma eyleminin ardından grup sessizce dağıldı.
DİYARBAKIR (DİHA)

0 Yorum: