Sunday, October 19, 2008

HRW: Ergenekon'da Ordunun Rolü Araştırılsın

hrw_0 Bianet

İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch-HRW), 20 Ekim Pazartesi günü başlayacak 86 sanıklı Ergenekon gizli örgütü yargılaması sırasında ''ordu, istihbarat birimleri ve devlet birimlerinde halen görevde olanların da bu komploya karışıp karışmadığının incelenmesi'' çağrısında bulundu. 

HRW Avrupa ve Orta Asya direktör yardımcısı Benjamin Ward “Bu davayla Türkiye’nin, ihlallerden dolayı güvenlik güçlerini sorumlu tutacağına dair net bir mesaj verme şansını yakaladığını” söyledi. “Ama, bu, ancak soruşturmanın, delillerin ucu nereye ve kime uzanırsa uzansın, sürdürülmesiyle mümkündür.”

HRW'den yapılan yazılı açıklamada İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülecek olan dava iddianamesinde ''Genelkurmay Başkanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT), ordu ve istihbarat birimlerinin bu komploya karıştığı iddialarını reddettiği''ne dikkat çekiliyor ve bu saptamanın ''Nisan 2007’de basına sızdırılan emekli Deniz kuvvetleri komutanı Amiral Özden Örnek’e ait günlüklerde, 2004 yılında iki ayrı darbe planlandığına dair bilgiler''le uyuşmadığı vurgulanıyor. 

Ward, “Bu komplonun sonuna kadar gitmek için mahkemenin, Özden Örnek’in günlüklerinde sözü edilenler de dahil, gizli darbe planlarında ordunun rolüne ilişkin iddiaları kapsamlı olarak araştırmalı ve darbe planlayıcı olduğu iddia edilen kişilerle Ergenekon çetesi arasında herhangi bir bağlantı olup olmadığını ortaya çıkarmalıdır” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Ergenekon çetesi davasında ''İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerinin davalılarla ilgili her türlü delili kapsamlı olarak inceleyerek ve sanıkların adil yargılanmalarını sağlayarak hukukun üstünlüğünü kollayacak yetkinlik ve bağımsızlığa sahip olduklarını göstermelerini'' de istedi. (EK)
_____________________________________

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye ile ilgili çalışmaları için:
http://www.hrw.org/doc?t=europe&c=turkey

0 Yorum: