Thursday, October 23, 2008

Gülen, Hewlêr’ de Üniversite açtı

gulen[1] Rizgarî Online/Federe Kürdistan bölgesinde ilk ve ortaöğretim düzeyinde birçok okulu bulunan Fethullah Gülen, bölgedeki ilk Türk üniversitesini de açtı. Işık Üniversitesi’yle birlikte bölgede bulunan okul sayısını 11’e çıkardığı belirtildi. Kürdistan hükümetinin desteğiyle 14 yıldır bölgeye anaokulu, ilkokul ve liseler kuran Gülen’e bağlı Fezalar Eğitim Şirketi, bir ilke imza atarak ilk Türk üniversitesini başkent Hewlêr’ de açtı. Resmi olarak kuruluşu tamamlanan Işık Üniversitesi, kasım ayının ortasında akademik dönemle birlikte eğitime başlayacak. Üniversitenin diş hekimliği, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler ile eğitim olmak üzere 4 fakültesi olacak. Işık Üniversitesi’nin rektörlüğünü Doktor Salih Hoşoğlu yapacak. Üniversitede, İngilizce,

Kürdçe ve Türkçe eğitim verilecek.

Akşam gazetesinin kaydettiğine göre ’’1994 yılından beri Hewlêr, Silêmanî ve Kerkük’te toplam 10 adet anaokulu, ilköğretim okulu ve liseyle faaliyetlerini sürdüren Fezalar, Işık Üniversitesi ile beraber bölgedeki eğitim kurumlarının sayısını 11’e yükseltiyor. Söz konusu okullarda 3 bini aşkın öğrenci eğitim görüyor, okullarda görev yapan öğretmenlerin çoğu Türkiye’den bölgeye gidiyor. Bina dahil tüm masrafları Kürdistan hükümetince karşılanan Türk okullarında Avrupa, ABD, Bağdat ve Türkiye’den öğrenciler eğitim görüyor.

Fezalar Eğitim Kurumları Genel Müdürü Talip Büyük, şimdiye dek 788 öğrenci mezun ettiklerini belirterek, üniversite açma düşüncesini kendilerine velilerin verdiğini ve yerel yetkililerin de bunu desteklediğini açıkladı. Büyük yüksek bir taleple karşılaştıklarını ve bu nedenle gündüzün yanı sıra gece eğitimi de yapacaklarını bildirdi. Eğitimin en alt düzeyinden liseye dek hizmet sunduklarını, bölgesel ve uluslararası arenada okullarının birçok başarıya imza attığını belirten Büyük, “Şimdi de uluslararası standartlarda eğitim verme misyonuyla Işık Üniversitesi’ni açıyoruz’’ dedi. Yerel basının, açılacak üniversitenin Türkiye ile ilişkilere katkı sağlama amacı olup olmadığını sorduğu Büyük, amaçlarının bilimsel olarak eğitim faaliyetlerine odaklanmak olduğunu anlattı.

Rektör Prof. Dr. Salih Hoşoğlu, amaçlarının öğrencilerini dünyayla buluşturmak ve uluslararası düzeyde rekabet edebilecek düzeyde eğitmek olduğunu vurguladı. Rektör Hoşoğlu, yerel yasalara göre bir yabancı üniversite olarak İngilizce eğitim verme zorunluluklarının altını çizerek, “Üniversitemizde bu yıl sadece İngilizce hazırlık eğitimi verilecek’’ dedi. Bölgesel Yönetim’in Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırmalar Özel Eğitim Genel Müdürü Himdad Muhammed de Fezalar’a bağlı okulların başarısından memnun olduklarını ve Işık Üniversitesi’nin de başarılı olacağına inandığını kaydetti. Muhammed, “Ankara ile Erbil arasındaki gelişmeler siyasaldır. Bizim işimiz ise bilimsel çalışma ve eğitimdir. Son dönemde yakınlaşan ilişkilerden memnunuz’’ dedi. Muhammed, iki ülke arasında duvarlar yıkılırken açılan üniversitenin, ilişkilerin gelişmesine katkı sağlayacağına dair umutlu olduğunu dile getirdi.

Gülen cemaatinin Türkiye’de 103 okul, 460 dershane ve 500 civarında öğrenci yurdu var. Orta Asya cumhuriyetlerinde ise 126 lise, 6 üniversitesi bulunuyor. ’’

0 Yorum: