Monday, October 13, 2008

Engin Ceber’i Ferhat uğurladı

engin ceber ferhat gercek Taraf Metris Cezaevi’nde dövülerek komaya sokulan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 29 yaşındaki Engin Ceber, beş bine yakın kişinin katıldığı Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’ndeki cenaze töreninin ardından Kocatepe Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ceber’in cenaze törenine polis tarafından vurularak felç olan Ferhat Gerçek de katıldı.

 

ANNESİ AĞITLAR YAKTI • Ümraniye’de Mustafa Kemal Mahallesi’ndeki cemevine getirilen cenazeye binlerce kişi katıldı. Burada yapılan törenin ardından kalabalık “Engin Ceber ölümsüzdür”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek” sloganları atarak Kocatepe Mezarlığı’na yürüdü. Cenazeyle birlikte ağıtlar yakarak yürüyen anne Kamile Tekin’in ayakta durmakta zorlandığı gözlendi. Baba Ali Tekin ise “365 gün konuşsam hiçbir şey değişmeyecek. Oğlumu katlettiler... Kendilerini benim yerime koysunlar” diye konuştu. Baba ve annenin soyadını sonradan değiştirdiği öğrenildi.

YOĞUN ÖNLEM ALINDI • Uzun cadde üzerinde kırmızı bayraklarla cenazeyi taşıyan kitle daha sonra otobüslerle Kocatepe Mezarlığına gitti. Çok sayıda polisin nöbet tuttuğu mezarlıkta kitle yine sloganlar eşliğinde yürüdü.
“Bize ölüm yok!” sloganıyla, karanfillerle kaplı tabut mezara indirilirken konuşan TAYAD’lı Ahmet Kulaksız, hapishanelerde işkencenin alabildiğin yoğunlaştığını belirterek, “Faşizm ne kadar ısrar ederse biz de şehitlerimize o kadar sahip çıkmakta ısrar edeceğiz. Bu ah kıyamete kalmayacak” dedi.

SAVCIYA TEPKİ • Taraf’a açıklama yapan Ceber’in avukatlarından Naciye Demir, soruşturmayı yürüten savcının tarafsız davranmayacağını kaydederek, soruşturmanın başka bir savcı tarafından yürütülmesini istediklerini belirtti. Cezaevindeki sorumluların açığa alınmadan koğuştaki tanıkların dinlenmesine de değinen Demir, “Döven gardiyanlar, müdürler oradayken sağlıklı bir tanık dinleme olacağını düşünmüyoruz. Onların da can güvenliğinden endişeliyiz” dedi. Demir, Ceber’in ailesiyle birlikte bugün Sultanahmet Adliyesi’nde suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

FERHAT GERÇEK DE KATILDI • Engin Ceber’in cenazesine, daha önce polis tarafından silahla vurularak tekerlekli sandalyeye mahkûm edilen Ferhat Gerçek de katıldı. Ceber’in kendisi için yaptığı eylemde tutuklanarak öldürülmesinin acı olduğunu belirten Gerçek,  polislerin ise hala görevde olduğuna dikkat çekti.

FIRAT SÖZ VERDİ: PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ • AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu hayatını kaybeden Engin Ceber olayının takipçisi olacaklarını belirterek, “Sorumlular tespit edilince hak ettikleri cezaya çarptrılacaklardır” dedi.
Adıyaman’da AKP Kahta İlçe Kongresi’ne katılan Dengir Mir Mehmet Fırat, Engin Ceber olayının peşini bırakmayacaklarını söyledi. Fırat, “AKP olarak bu olayı şiddet ve nefretle kınıyoruz. Bu olayın takipçisiyiz. Hükümetimiz bu konuda çok duyarlıdır. Olayın aydınlatılması için müfettiş görevlendirilmiştir. İşkence yapanlar asla müsamaha görmeyecektir. Sorumlular tespit edilince hak ettikleri cezaya çarptırılacaktır. AKP sözde değil özde işkence olayına karşıdır. Bir hukukçu milletvekili olarak bu konunun takipçisi olacağımı Kahta halkı huzurunda söz veriyorum” dedi.

0 Yorum: