Thursday, October 23, 2008

Ege'deki YDG'li öğrenciler dersleri boykot etti

egeuniversiteanadil Ege Bölgesi'ndeki üniversitelerde okuyan Yurtsever Demokratik Gençlik (YDG) üyesi öğrenciler, TZPKurdi'nin başlattığı 'Êdî Bes e anadilde eğitim istiyorum' kampanyasına destek vermek amacıyla bir günlük ders boykotu yaptı.

YDG üyesi öğrenciler, 'Êdî Bes e anadilde eğitim istiyorum' kampanyasına destek vermek amacıyla gerçekleştirdikleri ders boykotuna ilişkin EÜ 1 No'lu Yemekhane önünde basın açıklaması yaptı.

EÜ Edebiyat Fakültesi önünde toplanan öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu önüne kadar yürüdü. 'Êdî Bes e em perwerdeyi ya bi ziman e kurdi dixwazin' pankartı açan grup, 'AKP vekilleri Kürtlerin katilleri', 'Bu ateş sizi de yakar', 'Azadi wek hevi, ziman e zikmaki', 'Ciwan hezen parastina ziman' dövizleri taşıdı. Yürüyüş sırasında 'Feda feda Öcalan'a can feda', 'Önderimize uzanan elleri kırarız', 'Halkımızın işkenceye karşı direnişini selamlıyoruz' sloganları attı.egeuniversiteanadil2

Öğrenciler adına açıklama yapan Seyit Yalnız, Kürtlerin, bütün baskı, asimilasyon ve inkar politikalarına karşı varlığını koruduğunu belirterek, 'Kürt halkı bundan sonra da kendini korumasını bilecektir. Kürtler çok köklü tarih, dil ve kültüre sahip bir halktır. Babe Tahire Hemedani'den Evdile Goran'a, Cegerxwin'den Feqiye Teyran'a kadar yüzlerce edebiyatçı, bilim ve düşünür insanı Kürtçede eser vermiştir' dedi. Kürtçenin kreşten üniversiteye kadar resmi dil olarak okutulması ve anayasal güvencesi altına alınması gerektiğini vurgulayan Yalnız, 'Devlet Kürt diline ve kültürüne uyguladığı asimilasyon politikasından ve Kürt halkının muhataplarına karşı uyguladığı fiziki saldırılardan, işkencelerden, onur kırıcı muamelelerden ötürü Kürt halkından özür dilemeli. Bu uygulamalar Kürt gençleri için kabul edilemez. Kürtçe eğitim dili olmalı ve yaşamın her alanında kullanılmalı. Kürtçe önündeki yasal engeller kaldırılmalıdır' diye konuştu.

İZMİR (DİHA)

0 Yorum: