Saturday, October 18, 2008

The Economist: Askeri çözüm çözüm değildir

gerillahpgsavasdirenis PKK'nın Türk askerlerine yaptığı saldırıyı yazan dergi, Kürt sorununun Türk hükümeti için dev bir sorun olarak görüldüğünün altını çizdi. PKK'nın saldırılarının Genelkurmay'ın üzerinde de büyük baskı oluşturduğuna işaret eden Economist, şöyle devam etti: "PKK'nın saldırıları Türk ordusunun yeterlilik konusunu gündeme getirdi. Bu yeterlilik soruları Taraf gazetesinin gizli bir belgeyi yayınlamasıyla daha fazla konuşulmaya başlandı."

Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, "asker çözüm çözüm değildir" sözlerine vurgu yapan dergi, Babacan'ın şu sözlerine yer vermiş: "PKK üyelerinin birçoğunun batı ülkelerinde işbirliği yaptıklarını biliyoruz. PKK, bu ülkelerde yardım topluyor. Çok sayıda PKK'lı yaşıyor bu ülkelerde. Bu durum bize oldukça rahatsız ediyor." Türkiye'nin içerdeki bu sorunu çözmede bazı umutların doğduğunu yazan Economist, bunlardan birinin Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetimi lideri Mesud Barzani ile yapılan görüşmenin olduğunu vurguluyor.

AK Parti'nin Kürt sorununa yönelik olarak 2005 yılında yaptığı açıklamaların umutları artırdığını yazan Economist: "Kürt konusu Türk hükümeti için büyük bir problem olarak devam ediyor. Aslında Recep Tayyib Erdoğan 2005 yılında geçmiş hükümetlerin Kürt sorununa yaklaşmada hatalar yaptığı yönündeki açıklamaları, konunun çözümünde umutları artırmıştı. Daha sonra Kürtçe yayın ve Kürtçe eğitim konularında bazı olumlu adımları atıldı. Bazı Kürt bölgelerinde yatırımlar yapıldı. Kızların okula gitmeleri için kampanya başlatıldı. Bu da AK Parti'nin 2002 yılındaki seçimlerde Kürtleri kazanmasına vesile olmuştu." ifadelerini kullandı.

Sınır ötesi operasyonların başlamasıyla birlikte AK Parti'nin bölgedeki oylarında düşüşler meydana geldiğini kaydeden Economist, bazı Kürt vatandaşlara göre, AK Parti'nin olumlu girişimleri seçim kaygısından dolayı yapılmış. Engin Ceber isimli vatandaşın işkence görerek öldürülmesinin anlaşılması üzerine hükümetin ilk kez özür dilediğine de değinen dergi, diğer yandan AK Parti'nin hakkında kapatma davası açılan DTP ile ilgili hiçbir açıklamada bulunmadığını yazdı. Economist, "DTP'nin kapatılması bu partinin popüleritesini artırır." ifadesini kullandı. Zaman

0 Yorum: