Friday, October 24, 2008

Dersim halkı da Erdoğan'ı kabul etmeyecek

tuncelibasinaciklamasi Dersim'de sivil toplum örgütleri, Başbakan Erdoğan'ın yapacağı geziyi kabul etmediklerini belirtti. DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, son günlerde yaşanan gelişmelerin barışa giden yolun Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinden açılabileceğinin bir kez daha ortaya çıktığına vurgu yaparak, 'İşte tüm bunlardandır ki, Başbakan'ın ilimize gelişini kabul etmek istemeyen Dersim insanı, inanç ve duygularını dışa vuracaktır' dedi. Belediye Başkanı Songül Erol Abdil de, 'Dersim halkı gibi ben de Başbakan'ı karşılamaya gitmeyeceğim' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan'ın 25 Ekim'de Tunceli'ye yapacağı geziye ilişkin kentteki sivil toplum örgütlerinin katılımıyla Belediye Konferans Salonu'nda basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya, DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Belediye Başkanı Songül Erol Abdil, DTP Tunceli İl Örgütü, EMEP Tunceli İl Örgütü, Eğitim Sen, SES, Genel-İş, Halk Kültür Merkezleri, Halk Cephesi, ESP, Demokratik Halklar Platformu ve Partizan'ın da aralarında sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis, Türkiye'nin hassas bir süreçten geçtiğini belirterek, AKP Hükümeti'nin yakıcı sorunlar karşısında körler ve sağırlar içindeki pervasızlığını devam ettirdiğini kaydetti. Böyle bir ortamda Erdoğan'ın kente gelişinin kabul edilmeyeceğini belirten Halis, 'Dersim halkı Başbakan'ın gelişini kabul etmeyecek' dedi. Her şeyden önce AKP'nin Kürt sorununa yaklaşımının bölgede yaşamı çekilmez kılan koşulları daha da artırdığına vurgu yapan Halis, 'Yalnız bölgede değil Türkiye'nin birçok ilinde Kürtlerin yaşamı güvenceden yoksun ve tehdit altındadır' diye konuştu. AKP ve Erdoğan'ın zorlaştırıcı, kışkırtıcı tutumunun, operasyonlardaki ısrarının, insan öldürmedeki ısrarı olduğunu ve kendileri için insani ve vicdani boyutuyla kabulünün olanaksız olduğunu söyleyen Halis, AKP ve Erdoğan'ın Türk-İslam anlayışının başta Aleviler olmak üzere tüm farklı inançları ve etnik azınlıkları inkar ettiğine vurgu yaptı.
'Öcalan'a saldırı provokasyondur'
Erdoğan'ın Tunceli'de yakılan ormanlara da seyirci kaldığını ifade eden Halis, 'Başbakan'ın ilimizin topraklarını barajlarla sulara boğdurtması ısrarı kabul edilemez bir durumdur. Bunlar yetmiyormuş gibi son günlerde Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'a yapılan fiziki saldırı, Kürt hassasiyetini tetikleyerek istenmeyen sonuçların doğmasına yol açmıştır. Bu Türk ve Kürt halkların birbirine düşürmeyi amaçlayan bir provokasyondur' dedi. Son günlerde yaşanan gelişmelerin barışa giden yolun Öcalan üzerinden açılabileceğinin bir kez daha ortaya çıktığına vurgu yapan Halis, 'İşte tüm bunlardandır ki Başbakan'ın ilimize gelişini kabul etmek istemeyen Dersim insanı, inanç ve duygularını dışa vuracaktır' dedi.
Okullara Erdoğan'ı karşılama talimatı
Halkın Erdoğan'ın gelişine karşı demokratik tepkisini dışa vurmaya hazırlanırken, Erdoğan'ı karşılamaya çalışanların gayri yasal bir şekilde okullara gönderdikleri talimatnamelerle öğretmenler ve öğrencilerin karşılamaya katılmasının zorunlu tuttuğunu söyledi.
Abdil: Dersim halkı gibi bende karşımaya gitmeyeceğim
Belediye Başkanı Abdil'e, Erdoğan'ın gelişine ilişkin kente asılan afişlerin neden belediye tarafından toplatıldığı ve Erdoğan'ı karşılamaya gidip gitmeyeceğine ilişkin soru yöneltildi. Abdil soruyu, 'Ben de tüm Dersim halkı gibi Başbakan'ı karşılamaya gitmeyeceğim. Afişler ise izinsiz olarak kent halkı adına asılmıştı. Ve vatandaşlar bundan duydukları rahatsızlığı bize illetti. Biz de bunun üzerine kime ait olduğu belli olmayan afişleri toplattık' şeklinde yanıtladı.DİHA

0 Yorum: