Tuesday, October 7, 2008

CNN: PKK toplumsal değişim için savaşıyor

CNN International muhabiri Arwa Damon'un Kandil'deki izlenimlerini içeren uzun bir haber yayınladı. 'Kadın savaşçılar: Biz erkek egemenliğine boyun eğmeyeceğiz' başlıklı haberde Demon, kadın gerillalarının erkek egemenliğine son vermek için savaştıklarını yazdı.

arwa_damon_cnn_kandilde Kadınların kendi komuta zincirine sahip kendi başına eylemler gerçekleştirdikleri kaydedilen haberde 'tüm tartışmalar paylaşılıyor, hem cephe dışında hem de cephe içinde' denildi.

Kadın gerillaların tabur komutanı Rengin'in 'doğal, kadın eksenli bir toplumsal yaşam, kadın ve erkeklerin eşit olduğu, tüm insanlar arasında baskı ve eşitsizliğin olmadığı bir toplum istiyoruz' sözlerine yer verildi. 1990 yılında, babası Türk güçleri tarafından öldürüldükten sonra 14 yaşında PKK'ye katıldığı kaydedilen Rengin, Kürt ve kadın hakları için mücadele ettiğini belirti. Kadınlar toplum tarafından köleleştirildiğini söyleyen Rengin 'biz buna karşı savaşıyoruz' dedi.

Köklü toplumsal değişim içinpkk-cnn

PKK'nin Kürtlere ait bir yer kurmak için onlarca yıldır Türk devletine karşı mücadele verdiğini anlatan Damon, ancak uluslar arası kamuoyunda çatışmalarla gündeme gelen PKK'nin bilinenin ötesinde, köklü sosyal değişim için mücadele veren bir harekete dönüştüğü yorumunu yaptı.

PKK'nin komünist bir idealist felsefeye sahip olduğu ifade edilen haberde 'Buradaki savaşçılar hedeflerinin Kürt devleti arzularının çok ötesine geçtiğini, şimdi köklü toplumsal değişimi gerçekleştirmek için mücadele ettiklerini söylüyorlar' denildi. PKK ideolojisinin günümüzde, yaşanan küresel kriz ile adaletsizliğin asırlardır süren erkek egemenliğinden kaynaklandığı inancından oluştuğu belirtildi.

Kadınlar Partisi

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 1988 yılında PKK'yi 'kadınlar partisi' olarak tanımladığını belirten CNN'nin haberinde, 42 yaşındaki Kerim adlı gerilla 'başlangıçta bunu kabul etmek zordu' diyerek şöyle devam ediyor: 'Biz başlangıçta kabul etmek istemedik, kadınlar doğal olarak fiziki olarak daha zayıftırlar ve savaşta bu sizi çok kötü bir şekilde vurur. Nasıl savaştığını, nasıl hareket ettiğini bilmek zorundasın. Yani biz buna karşıydı. Biz kadınları yanımızda istemiyorduk çünkü bu mücadele etmemizi daha zor kılıyordu. Ancak Öcalan kitabında, yeni toplum yaratmak istiyorsak, kadını geliştirmek zorundayız. Kadın köleleştirilmiş ise erkek de öyledir.'

20 yaşındaki Yıldız adlı gerilla, kadın ve Kürt olarak toplum tarafından nefesiz bırakıldığı için 17 yaşında PKK'ye katıldığını, Silahlı savaş gibi bir amaçlarının olmadığını söylüyor. Yıldız 'mücadelemiz bir çok şeyi kapsıyor. İnsanları değiştirerek temel değerlere dönüşümünü sağlamak, köleleştirilmiş toplumsal yaşama son vermek. Buraya geldikten sonra sosyal adaletsizliği çok daha iyi anlamaya başladı. Biz bu kadar uzun zaman nasıl böyle yaşadık. Biz bunu bu kadar zaman nasıl kabul ettik' dedipkk.cnn .

Zafer halayları

Hava saldırılarına karşı birkaç günde bir yerlerini değiştiren Kandil'deki savaşçılar için disiplinin hayati öneme sahip olduğu belirtilen haberde, savaşçıların Türk ordusuna karşı gerçekleştirdikleri her eylem ardından rutin olarak zafer kutlamak için halaya durdukları ifade edildi.

Aktütün karakol baskını ile Türk generallerinin iddialarının da işlendiği haberde HPG Anakarargah Komutanı Doktor Bahoz Erdal ile yapılan bir söyleşiye de yer verildi.

Erdal: Siyasal çözüme hazırız

Siyasal çözüm için hazır olduklarını söyleyen Erdal 'biz nihai çözüme hemen ulaşmayı beklemiyoruz ancak, çözümüne doğru ilk adımları atmak istiyoruz. Ve ilk adım Türkiye'nin tutuklu bulunan liderimize karşı tutumunu değiştirmesi, güçlerimize karşı askeri saldırı ve operasyonlarına son vermesi ve baskı politikalarına son vermesi olabilir' dedi. Bahoz Erdal, bu adımların ayrı bir devlet değil, Türkiye içinde Kürtlere eşit hakların tanınması çözümünün başlangıcı olabileceğini ifade etti.

Buna karşın Türkiye'nin ise 'teröristlerle' müzakere etmeyeceklerini söylediğini belirten CNN muhabiri Arwan Damon 'Silahlı mücadele bazı sonuçlar getirdi. PKK diyaloga kaymak istediğini söylüyor, ancak çatışmaların yeniden başlamasından dolayı bunun (diyalog) için çok az umut olduğu görülüyor' dedi.

Haber sonunda gerilla komutanı Rengin'in dağa çıktığı ikinci gecede yaşadığı çatışmaya yer verildi. İkinci gecede birliklerinin saldırıya uğradığını, kadın tabur komutanının başından vurulduğunu söyleyerek şunları ifade etti: 'Başı dizimin üstünde ölürken bana 'halkımız meşru haklarını alacaktır, bunun için ölmekten gurur duyuyorum. Herkes söyleyin, zafere bizim olacaktır' dedi.' ANF

İşte CNN'de yayınlanan görüntüler

http://www.gundemonline.org/haber.asp?haberid=62226

0 Yorum: