Sunday, October 12, 2008

Bu ülkenin en hayati sorunu Kürt sorunudur

Kadri Gürsel Aktütün’den Brüksel’e uzanan bir sorun: CHP!

Kadri Gürsel Milliyet

Bu ülkenin en hayati sorunu Kürt sorunudur; evet ama siyasilerin bu gerçeği hatırlaması için PKK’nın her yılın ekim ayında bir sınır karakoluna saldırıp askerlerimizi şehit etmesi mi gerekiyor?
PKK Dağlıca saldırısını 2007’nin 21 Ekim’inde düzenledi; Aktütün saldırısını da geçen 3 Ekim’de...
Ne değişti aradan geçen bir yılda?
Aktütün saldırısı son bir yıl zarfında askeri planda elde edilen bazı başarıları gölgeleyen endişe verici bir tablo yaratmıştır. O başarılar, Dağlıca baskınının bardağı taşırması akabinde başlatılan girişimlerin sonucu kaydedilmişti. 
Geri tepmesiz top sorusu
Sadece bir örnek vereceğim:
PKK, en az bir geri tepmesiz topu Aktütün’ü koruyan birliğe direkt vuruş kaydedecek kadar yakın bir noktaya taşıyıp mevzilendirebilmiş ve sonra bu ağır silahı etkili biçimde kullanabilmiştir. PKK bunu Türkiye’nin hangi zaaflarını kullanarak başarabilmiştir? “TSK’nın zaafı” demiyorum; çünkü zaaf  bütün Türkiye’nindir.
Aktütün, Dağlıca’dan daha vahim bir saldırıdır.
Dağlıca baskınından bu yana geçen bir yılda yediği bütün darbelere rağmen örgütün daha büyük bir eylemi düzenleyebilecek operasyonel kabiliyete sahip olduğu görülüyor.
Askeri planda durum bu...
Kültürel alanda bir yılda ne değişti?
Yegâne somut gelişme, TRT’nin Kürtçe TV yayını yapmasının önünü açan kanun oldu.
Bu adımı küçümsemek haksızlık olur; yeterli görmek ise doğru olmaz.
Gelelim siyasi alana...
AKP iktidarı Kürt sorununa yönelik ne bir açılım yaptı ne de bir proje bazında bir tartışma başlattı. Son bir yılı AKP’nin türban takıntısının kışkırttığı krizlerle geçirdik.
AKP, Kuzey Irak’taki Kürt yönetimine dönük olarak da son bir yılda yapıcı bir politika üretmedi.
‘Kürt sorunu’ diyememek
Ana muhalefet partisi CHP ise Kürt sorununu telaffuz bile etmiyor.
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ’ın Başbakanlık tezkeresi ile ilgili olarak geçen çarşamba Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmaya bir göz atın...
Konuşmada “Kürt sorunu”nun adı geçmiyor. Sanki Aktütün saldırısının kaynağında Kürt sorunu yokmuş gibi.
Ya ne var Elekdağ’ın konuşmasında?
“Barzani’yi Türkiye’nin düşmanı ilan edelim” önerisi var. Emekli Büyükelçi, Barzani’ye karşı savaşı da göze alan bir askeri caydırıcılık siyaseti izlenmesini öneriyor.
Gerçekçilikle ilgisinin olmaması bir yana, öneri, Elekdağ’ın ve partisinin anlayışını sergiliyor: CHP’ye göre sorun bir terör sorunu ve kaynağı da Kuzey Irak’ta... 
Hangi CHP?
Eylülün son haftasında Brüksel’de CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’le birlikte bir basın toplantısı düzenleyerek CHP’nin Türkiye’nin AB üyeliğine destek verdiğini söyleyen de Elekdağ idi.
Hafta başı gittiğim Brüksel’de, Elekdağ ve Öymen’in burada görüştükleri önde gelen Avrupalı parlamenterler ve AB yetkililerine de aynı mesajı verdiklerini öğrendim.
Avrupa’da laiklik, modernlik ve insan hakları aşkına Türkiye’nin AB üyeliğini istediğinizi söyleyeceksiniz, sonra dönüp Ankara’da Kürt sorununda en şahin pozisyonları alacaksınız... Olmaz öyle şey!
AKP’ye koltuk değneği
AKP Brüksel’de Kürt sorunu konusunda da “koyunun olmadığı yerde Abdurrahman Çelebi”... Çünkü CHP bu konuda aşırı milliyetçi politikaları savunan bir parti olarak algılanıyor ve bu da AKP’ye yarıyor.
Oysa AKP, Kürt sorunu karşısında refleks olarak genetiğindeki ümmetçiliği göstermiştir bugüne kadar; hepsi budur. Ümmetçilik belki oy getirir ama bir etnik sorunun merhemi olamaz!
Brüksel’de görüştüğüm önde gelen bir Avrupa Parlamentosu üyesi, “Biz AKP hükümetinin dostu falan değiliz; ama Kürt sorunu veya Kıbrıs konusunda da muhalefet bize hiç yardımcı olmuyor” diye yakınırken bir diğeri de şunları söylüyordu:
“AB için en büyük sorun AKP’nin alternatifi olmaması. Bu noktada CHP sorunu ortaya çıkıyor. Hükümeti AB’ye doğru iten bir muhalefet olsaydı işler daha değişik olurdu. (Muhalefetsizlik) Hükümetin isteksizliğini artırıyor.”
Kürt sorunuyla başlayıp CHP sorunuyla bitirdim.
Türkiye diyalektiğinin mecburi istikametlerinden biri bu çünkü...
Adına ister muhalefetsizlik, ister alternatifsizlik deyin, Türkiye CHP sorununu da çözmeye mecbur!

0 Yorum: