Thursday, October 2, 2008

Belçika Senatosu'ndan Abdullah Demirbaş'a barış ödülü

450px-Flag_of_Belgium.svg Belçika'nın başkenti Brüksel'de, 'Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecindeki son durumu ve Kürt sorunu' konulu bir konferans düzenlendi. Konferansta Abdullah Demirbaş'a Belçika Senatosu tarafından 'Barış Ödülü' verildi.
Belçika Senatosu'nda 'Türkiye'nin AB'ye adaylık sürecindeki son durumu ve Kürt sorununu' konulu bir konferans yapıldı. Bugün yapılan konferansa Belçikalı Senatör Geert Lambert, Kürtlerle Dostluk Parlamenterler Koordinasyonu, Kürdistan Ulusal Kongresi ( KNK ) Brüksel Kürt Enstitüsü ve Vrede VZW (Özgürlük) gibi şahsiyet ve kurumlar tarafından düzenlendi. Konferansa Belçika yeşiller partisinden Avrupa Parlamenteri Bart Staes, Leuven Katolik üniversitesinden görevli prof. Dr. Dirk Rouchtus, Diyarbakır Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Belçika Parlamentosu Kürt çalışma grup Başkanı Lionel Vandenberghe, Türkiye'den yazar Orhan Miroğlu ve İnsan Hakları Derneği'nden (İHD) Muharrem Erbey, Dirk Van der Maelen (sp.a) Frieda Breoepls (N-VA) Hilde Vautmans (Open VLD), Doğan Özgüden (İnfo-Türk), Nizamettin Toğuç (KNK), çok sayıda Belçikalı'lı Parlamenter ve Senatör katıldı.abdullah-demirbas-2
Türkiye'de ceza Belçika'da ödül
Konferansta konuşan Sénateur Geert Lambert, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'deki reformların son üç yılda yavaşladığı konusunda uyardığını hatırlatarak, halan Kıbrıs sorunu, ordunun siyaset üzeindeki etkisi konusunda çözüm bulunmadığını belirtti.
AP Yeşiller Grubu üyesi Bart Staes ise, Türkiye'nin üyelik şartlarının çok açık olduğunu söyledi. Bu şartların Kopenhag kriterlerinde belirlendiğini belirten Staes, karakollarda halen işkencelerin sürdüğünü, çözülmesi gereken bir göç sorunu olduğunu hatırlattı.
Belçika senatosu tarafından 'Barış Ödülü'ne layık görülen DTP'li Abdullah Demirbaş ise ödülün kendisine verildiği için memnuniyetini dile getirdi. Demirbaş, 'Bu ödüle layık görüldüğüm için çok memnun oldum, Türkiye'de Kürtçe yılbaşı kartı hazırlamamızdan dolayı mahkemelik olurken burada ödüle layık görüldüm' diye konuştu.
Flaman bölge partisi SPA SPIRIT partisi senatörü Lionel Vandenberghe ise, Kürt sorununda ve Kürt mücadelesinde gelinen aşamayı ayrıntılı şekilde konu alan bir konuşma yaptı. Vandenberghe 'Diyalogla insan en iyi çözümü bulabilir' diye konuşt. Türkiye'de reformların yoğunlaştırılması yönünde bir değerlendirme de yapan Vandenberghe, 'İnsan hakları ihlallerinin engellenmesi gerekiyor. Türkiye emniyeti mantalitesinin değiştirilmesi gerekiyor' dedi. Kürtçe eğitim, tv kanallarının olması yönünde atılan adımları eksik bulduğunu dile getireren Vandenberghe, Türkiye'deki değişikliklerin daha derinden yapılması gerektiğini vurguladı. Konferans verilen bir resepsiyon ile son buldu.
DURSUN AYDEMİR - BRÜKSEL / ANF

0 Yorum: