Tuesday, October 7, 2008

Balıkesir Valisi, Muş'ta da 'hoşgörülüymüş'!

Altınova'da Kürtlere yönelik başlatılan linç saldırılarını 'hoş gördüklerini' belirten Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu'nun Muş'taki sabıkası ortaya çıkmaya başladı. 9 Eylül 1996'da ilçe merkezinde özel harekat timleri 3 gün boyunca ev ve işyerlerini taramıştı. Yoğun ateş altında kalan ilçede, 2 kişi yaşamını yitirmiş, birçok kişi de yararlanmış ve 3 gün boyunca sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti. O dönem Muş valisi ise yeni atanmış olup hemen ardından halkı tehdit eden Selahattin Hatipoğlu'ydu.valiSelahattinHatipoglu
Altınova'da Kürtlere yönelik başlatılan saldırılar ile ilgili yaptığı açıklamalarda yaşananları 'hoş gören' Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu'nun, 1996'da İçişleri Teftiş Kurulu Başkan Vekili olduğu dönemde Muş Valiliği görevine getirildi. Hatipoğlu, 1996 yılında, Varto'da dönemin İlçe Jandarma Komutanı, İlçe Emniyet Müdürü ile birlikte halkı kahvehanelerde toplayarak, 'PKK'li teröristler Varto'ya yönelik saldırılarda bulunurlarsa, bizde sizinle hesaplaşırız. Gerisini siz düşünün' tehditlerinde bulunduğu öne sürüldü. Tehditlerin ardından ilçe merkezinde PKK'lilerin saklandığı iddia edilerek, özel hareket timleri ilçeyi 3 gün boyunca abluka altına aldı. Ardından ilçe merkezindeki ev ve işyerleri taranmış, 2 kişi yaşamını yitirmiş, birçok kişi yaralanmış, yüzlerce kişi ağır işkencelerden geçirilmiş ve 3 gün boyunca sokağa çıkma yasağı getirilmişti.
İlçeye yapılan baskında gözaltına alınan ve günlerce işkence gördüğünü söyleyen DTP Varto İlçe Başkanı Abdülbasit Taş, 'Akşam saatlerinde panzer ve ağır silahlarla rasgele evleri ve işyerlerini taradılar. Sabah saatlerinde ise evlerden insanları toplamaya başladılar. Yaklaşık 500 kişiyi Varto Emniyet Müdürlüğü'nün önüne topladılar. Hepimiz elimizi başımızın üzerine koyduk. Aniden ateş etmeye başladılar, herkes bir yerlere sığındı. Yarım saat sonra bizi Halk Eğitim Merkezi'ne topladılar. Orada hepimizin gözü önünde insanlara işkenceler yapıldı. Bize hakaret ediyorlardı. Özellikle yaşlı ve çocuklara işkence yapıyorlardı. Ben ve birçok kişi olaydan sonra işkencenin etkisi ile kısmi felç geçirdik. Varto 3 gün ateş altında kaldı' dedi.
1996'da yaşanan olaylara tanık olan ve evi ile işyeri taranan Hasan Özdemir isimli esnaf ise akşam saatlerinde silah seslerinin gelmeye başladığını ve evlerin etrafında askerlerin panzerler eşliğinde dolaştığını söyledi. Panzerden ve makineli silahlarla ateş edildiğini belirten Özdemir, 'Sokağa çıkma yasağından 3 gün sonra işyerime geldiğimde oranın da tarandığını gördüm. Panzerlerle ateş etmişlerdi. Çelik kasamda halen kurşun izleri duruyor. Olayda Berlin Oteli'ne ateş açılması sonucu otelde insanların öldüğünü öğrendim' diye konuştu.
MURAT AYDIN - MUŞ / DİHA
Lincin sebebi devlet yetkilileri
İ H D : Jandarma Altınova'da olayları seyretti

1 Yorum:

Anonymous said...

Hi tο evеry body, it's my first visit of this webpage; this web site contains awesome and truly fine material designed for visitors.

Feel free to visit my web-site ... seopressor Version5