Friday, October 24, 2008

BAŞKAN BARZANİ’NİN TAHRAN’DAKİ GÖRÜŞMELERİ SÜRÜYOR

241008010307 PNA-Mensur Cihani/Tahran: İran’nın resmi daveti üzerine Tahran’da bulunan Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani, ziyareti kapsamında İran İtimad Milli Partisi lideri Mehdi Kerrubi ile bir araya geldi.

Başkan Barzani, resmi bir ziyaret için bulunduğu Tahran’daki temaslarına devam ediyor.

Başkan Barzani, temasları çerçevesinde bugün İran İtimad Milli Partisi Genel Sekreteri Mehdi Kerrubi ile Tahran’da bir araya geldi.

Kerrubi’nin Tahran’daki parti binasında gerçekleşen görüşmede, genel olarak Irak’ın şimdiki durumu ele alınırken Kürdistan Bölgesi ile İran İslam Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler ve iki taraf arasındaki ekonomik destek ve yardımlaşmalar masaya yatırıldı.

Görüşmede, Iraklı ve Amerikalı yetkililerin üzerinde müzakere ettiği ve Irak’taki Amerikan askerlerinin statüsünü belirleyen stratejik güvenlik anlaşması, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat’ın siyasi, ekonomi ve ticaret alanında diğer ülkelerle ilişkisi değerlendirildi.

Görüşmede ayrıca, genelde Irak ve özelde de Kürdistan Bölgesi’ndeki oluşumlar arasındaki ilişkilerden bahsedildi.

İran İtimad Milli Partisi Genel Sekreteri Kerrubi, ölümsüz lider Mustafa Barzani’nin diktatörlüğe ve devrik Baas rejimine karşı çabalarına değinerek, bunu takdir ettiklerini söyledi.

Genelde Irak, özelde de Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi gelişmelerden bahseden Başkan Barzani de, Bağdat’ta yapılan son görüşmelere değindi.

 

231008065604 BAŞKAN BARZANİ İLE LARİCANİ, HEWLER –TAHRAN İLİŞKİLERİNİ GÖRÜŞTÜ...
PNA-Mensur Cihani/Tahran: İran yönetiminin resmi daveti üzerine başkent Tahran’da bulunan federal Kürdistan başkanı Mesut Barzani ,buradaki temasları sırasında İran meclis başkanı Ali Laricani ile bir araya geldi.Başkan Barzani ile Laricani arasında geçen görüşmede özellikle Hewler ile Tahran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yapıldı.

Bugün öğle saatlerinin ardından gerçekleşen görüşmede meclis başkanı Laricani , Kürdistan bölge başkanı Mesut Barzani ve beraberindeki üstdüzey Kürt heyetinin Tahran’a düzenlediği tarihi ziyaretten dolayı memnuniyetini dile getirdi.

İki taraf arasında ortak çıkarlar doğrultusunda ilişkilerin geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldığı görüşmede genelde de Irak ve bölgede istikrarın gelişmesi noktasında gerekli adımların atılması gerektiğinin altı çizildi.

Başkan Barzani ile İran yetkilileriyle geçen görüşmelerde başkan Barzani’yi eşlik eden üstdüzey Kürt heyeti de hazır bulunuyor.231008062008

 

PNA-Mensur Cihani/Tahran: İran ,Irak ve Kürdistan’daki son siyasi gelişmeler doğrultusunda çeşitli temaslarda bulunmak üzere başkent Tahran’da bulunan federal Kürdistan başkanı Mesut Barzani , burada ülkenin en üstdüzey yetkililerle görüşmelerini sürdürüyor. Başkan Barzani, bugün İran Ulusal Çıkarlar Yüksek Konseyi başkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani ile bir araya geldi.

İran ve Irak arasında başta güvenlik olmak üzere her alanda ilişkilerin geliştirilmesinin vurgulandığı görüşmede özel olarak da Kürdistan Bölge yönetimi ile İran İslam cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkiler masaya yatırılarak görüş alışverişinde bulunuldu.

 

BAŞKAN BARZANİ, AHMEDİNEJAD’LA BİR ARAYA GELDİbarzani ahmedinejat
23-Oct-08 [14:52]

İran’ın resmi daveti üzerine Tahran’da bulunan Federal Kürdistan Bölgesi (FKB) Başkanı Mesut Barzani, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile bir araya geldi.

Beraberindeki üstdüzey bir heyetle dün Tahran’a giden Başkan Barzani, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’la bir araya geldi.

Başkan Barzani’nin Ahmedinjad tarafından sıcak karşılandığı görüşmede, iki taraf arsındaki ortak çıkarlar ve Irak ile İran arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gibi konular ele alındı.

İran Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen ve 1 saat süren görüşmede ayrıca, Kürdistan Bölgesi ile İran arasındaki ilişkiler değerlendirildi.

Görüşmede, Kürdistan Demokrat Partisi’nin Politbüro Sekreteri Fazıl Mirani, Kürdistan Yurtseverler Birliği Partisi’nin Politbüro üyesi Erselan Bayiz, Kürdistan İslam Birliği Genel Sekreteri Muhammed Bahattin, Kürdistan Emekçiler Partisi Genel Sekreteri Kadir Aziz, FKB Başkanlık Divanı Başkanı Dr.Fuad Hüseyin, FKB Hükümetinin Tahran Temsilcisi Nazım Ömer Debbağ, Kürdistan Demokrat Partisi’nin İran Temsilcisi Şevket Bamerni, Irak’ın İran Büyükelçisi Muhammed Mecid El-Şeyh ve İran’ın Bağdat Büyükelçisi Muhamed Hasan Kazımi Kumi de hazır bulundu.

Başkan Barzani'nin, ziyareti kapsamında İran İtimad Milli Partisi lideri Mehdi Kerrubi ile de bir araya gelmesi bekleniyor.

0 Yorum: