Monday, October 6, 2008

BAŞKAN BARZANİ VE NEGROPONTE’DEN ORTAK BASIN TOPLANTISI

PNA-Federal Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı John Negroponte dün gece geç saatlerde Federal Kürdistan Bölge Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak bir basın toplantısı düzenlendi.

Selahaddin kasabasında gerçekleşen görüşmede Başkan Barzani, görüşmede Negropon'te ile Irak ve ABD arasındaki ilişkileri ele aldıklarını ve aralarındaki dostluk bağını vurguladıklarını söyledi.

barzani-negroponte-croker-5-10 Irak ile ABD arasında imzalanması beklenen uzun vadeli güvenlik anlaşması konusundaki tutumlarını daha önce de dile getirdiklerini söyleyen Başkan Barzani, “Biz, bu anlaşmanın imzalanmasını gerekli buluyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi ile Bağdat arasında sorunlar olduğunu belirten Başkan Barzani şöyle konuştu:

“Evet, Bağdat ile Hewler arasında sorun ve anlaşmazlıklar var. Ancak bizim Anayasamız var ve bu sorunların Anayasaya göre çözülmesini ümit ediyoruz. Bu amaçla da yakın gelecekte Bağdat’ı ziyaret edeceğim”

John Negroponte ise Başkan Barzani ile Irak’taki durum ve güvenlik anlaşmasının imzalanmasını konuştuklarını belirtti.

ABD ile Irak arasındaki stratejik güvenlik anlaşmanın her iki ülke çıkarına olacağına inandıklarını kaydeden Negroponte, sözkonusu güvenlik anlaşması içindeki anlaşmzalık noktalarının tek taraflı hale getirilene kadar basında bahsedilmemesi için Irak tarafıyla anlaşmaya vardıklarını ve bütünüyle bir anlaşma olmadan içeriğinin açıklanmayacağını belirtti.barzani-29-9

Negroponte ayrıca, “Başkan Barzani ile Türkiye’deki  terörist saldırıyı konuştuk ve ikimizde şiddetle bu saldırıyı kınadık” dedi.

Kürdistan Bölge hükümeti ile Bağdat hükümeti arasındaki ilişkiler konusunda bir soru üzerine Başkan Barzani, “Herşeyden önce Irakta merkezi bir hükümetin olduğu yönündeki hatayı reddediyorum. Çünkü Irak’ta birlik hükümeti var.” dedi.

Kürdistan Bölgesi sınırı konusunda Başkan Barzani, “140.madde Kürdistan Bölgesi’nin sınırını belirliyor. Maddenin uygulanması ardından sınır belirlenecek ve bu maddenin en kısa zamanda ugulanması temennisinde bulunuyorum” dedi.

Kerkük ziyaretine de değinen John Negroponte, geçen yılki ziyaretinde gördüklerine kıyasla kentteki durumun olumlu yönde değiştiğini gördüğünü söyledi.

ABD’nin Irak Daimi Anayasında bulunan 140.maddeyi desteklediğini yineleyen Negroponte, ülkesinin Kerkük konusunda tüm tarafları tatmin edecek bir çözüm bulunmasını istediğini kaydetti.

0 Yorum: