Sunday, October 5, 2008

ATILIM GAZETESİ DE KAPATILDI!

marks (ESMER BİLGİ)- Türkiye'de hiçbir dönem yeşermeyen basın özgürlüğü, AKP iktidarıyla birlikte artık bir 'ütopya' olmaktan da çıktı.

 

Özgür Gündem gazetesinin kapatılmasının ardından Alternatif; daha sonra da Gelecek, Özgür Ülke ve Gerçek gazetelerinin yayınları henüz ilk baskılarında durdurulmuştu. Bugün ise 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 6. maddesini gerekçe göstererek, 'Ezilenlerin Sosyalist Alternatifi' sloganını kullanan Atılım gazetesinin 1 ay süreyle kapatılmasına karar verdi.

Atılım yetkilileri kapatmaya ilişkin yaptıkları açıklamada, 'devletin, gazetelerinin sosyalist yayın çizgilerini Abdülhamid dönemini andıran bir sansürle bastırmak istediğini' belirttiler.

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 'gazetecilik dersi verdiğini', Başbakan Erdoğan'ın ise bazı gazeteleri boykot etme çağrısında bulunduğunu hatırlatan yetkililer, aynı zamanda Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi olmak üzere tüm basın kuruluşlarını da göreve çağırdı. ''Bakalım Gazeteciler Cemiyeti ve Basın Konseyi, basın özgürlüğüne dönük bu ihlali görecek ve tepki gösterecek mi?'' diye soran gazete yetkilileri, ''bu ülkede basın özgürlüğü, muhalif basının özgürlüğü kadardır. Sosyalist basın susturulamaz! Atılım susmadı, susmayacak!'' ifadelerini kullandılar.

Açıklamanın devamı şöyle:

''Yasallığı tartışmalı TMY’nin 6. Maddesi’ne dayandırılan mahkemenin sansür kararı şöyle: 'Ezilenlerin Sosyalist Alternatifi Atılım isimli gazetenin 04.10.2008 tarih ve 2008/ 41 (230) sayısının 8, 10, 13 sayfalarında yer alan yazılar nedeniyle, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 6/ son maddesi gereğince yayının 1 ay süre ile durdurulmasına ve 5817 sayılı Basın Kanunu'nun 25/2 maddesi gereğince gazetenini tamamının el konulmasına karar verilmiştir.'bolu express dtpliler katledilmeli

14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gazetemiz hakkında verdiği toplatma ve kapatma kararının gerekçelerinden biri, inkar ve imha tezkeresi. Mahkeme, Abdülhamit'i aratmamış, 'Kirli savaş tezkeresi Meclis'te gün sayıyor. İnkar ve imha siyasetinin uzatmalı tezkeresi 8 Ekim'de oylanacak' diyerek barış ve kardeşliği savunmayı suç saymış. Mahkeme, aynı sayfada yer alan 'İşkenceye kör bakan' haberini de beğenmemiş. DGM bozması mahkeme de, bakan gibi Cüneyt Ertüş'ün basının önünde kırılan kolunu görmemiş, görmek istememiş. Trajikomik ama gerçek. Kapatmaya gerekçe gösterilen 8. sayfamızda yer alan bir diğer haber; Alternatif, Gelecek ve Özgür Ülke gazetelerine dönük sansürdü.

Sansürü haberleştirmek, barış ve kardeşliği savunmak suç, ölüm listesi ifade özgürlüğü!

Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı ve mahkemesi, DTP’lileri hedef gösteren 'Türk, işte karşında düşmanın, her şehit için DTP’li öldürülmeli' diyen Bolu Ekspres gazetesinin ırkçı köşe yazısını 'düşünce özgürlüğü' kapsamında değerlendirmişti.''

Atılım, son manşetinde dünya mali krizine dikkat çekerek, Marks'ın haklı çıktığını itiraf eden çevrelere “Marks hep haklıydı” cevabını vermişti.

0 Yorum: