Wednesday, October 15, 2008

AP’de Dersim konferansı

dersim alevi kurt isyan Halvoriye 20302Dersim’i Yeniden İnşa Derneği tarafından 13 Kasım’da Avrupa Parlamentosu’nda “Dersim 38 Konferansı” gerçekleştirilecek.

Katliamın sorumlularının hala açığa çıkarılmadığına dikkat çekilecek olan konferansta, Dersim katliamının unutturulamayacağı mesajı verilecek. Resmi açıklamalara göre Dersim katliamında12 bin kişi katledildi. Dersimlilere göre ise 70 bin kişi katledildi. Katliamdan sonra binlerce Dersimli sürgüne gönderildi, yerlerinden edildi. 16 Kasım 1937’de Kürt halkının önderlerinden Seyit Rıza ve yedi dava arkadaşı Elazığ’da idam edildi. Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezarının nerede olduğu ailesinin bütün girişimlerine rağmen hala açıklanmadı. Dersim katliamının 70. yılında Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirilecek konferansa ilişkin basına ve kamuoyuna yönelik yazılı bir açıklama yapan Dersim’i Yeniden İnşa Derneği Yönetim Kurulu, Dersim katliamını unutturmayacaklarına dikkat çekti. Açıklamada, “1937-38 yıllarında Dersim’de Türk devleti tarafından yapılan katliamın üzerinden 70 yıl geçmesine rağmen bu katliam hiç unutulmadı, unutulmayacak ve hala sorumluları açığa çıkarılmadı. Dersim katliamı, ‘Dersim bir çıban başıdır’ sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti rejiminin Dersim’i hedef göstermesiyle başladı” denildi.Dersim51
Alıkonulan çocuklar nerede?
1938 trajedisinin, geride sadece ölü ve yaralılar, sürgünler; insansızlaştırılmış, adı ve bütün varlığı yasak bir bölge bıraktığının altı çizilen yazılı açıklamada, şu noktalar dile getirildi: “Dersim Kürtleri, kimlik, dil, kültür ve inançlarından dolayı planlı, sistematik bir katliama ve en acımasız asimilasyona maruz kaldı.
Türkiye Cumhuriyeti’nin, günümüzde de süren ‘tek dil ve tek millet’ politikası önce Koçgiri’de, ardından Şeyh Sait İsyanı’nda, Zilan’da sonra Dersim’de ağır katliamlar yaşattı. Dersim katliamında Türk devleti on binlerce insanı öldürdü; kalanlar sürgün edildi, Dersim insansızlaştırıldı. Bu acımasız uygulamaların nedeni; Kürt, Alevi ve Kızılbaş olmaktı.” Aradan 70 yıl geçmesine rağmen Türk devletinin diğer Kürt katliamlarında olduğu gibi bu katliamla da hala yüzleşmediğine vurgu yapılan açıklamada, “Öldürülen on binlerce insanın sorumluları hiç yargılanmadı ve açığa çıkarılmadı. Parçalanan aileler kendi geçmişlerini öğrenemedi. Binlerce kişi kendi yakınlarından hala haber alamamıştır. Devlet tarafından o dönem alıkonulan Kürt çocuklarının nerede oldukları bilinmiyor” denildi. 
İnkar ve imhayla olmazab dersim
Barış içerisinde birarada yaşamanın yolunun demokratik bir zihniyet dönüşümünden geçtiği belirtilen açıklamaya şöyle devam edildi: “Türkiye ise devlet politikası olarak uyguladığı katliam arzusundan vazgeçmiş değil. Halen Kürt coğrafyası bombalanıyor, köyler boşaltılıyor, insanlar kimlik ve kültürlerinden dolayı katlediliyor. Bizler Dersim katliamının ve diğer Kürt isyanlarında da olduğu gibi çözümün öldürmek ya da ölmek değil, farklılıklarımızın zenginlik olarak görülmesi gerektiğini ifade ediyoruz. Kürt sorununun çözümü inkar ya da imhayla değil, barışçıl yöntemlerle sağlanabilir.” 70. yılında Dersim katliamını dünya kamuoyuna hatırlatmak için 13 Kasım 2008 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda Sol Grubun ev sahipliğinde “Dersim ‘38 Konferansı”nı düzenleyecek olan Dersim’i Yeniden İnşa Derneği Yönetim Kurulu, amaçlarını şöyle özetledi: “Tarihimizle yüzleşmek, katledilen atalarımızı ve analarımızı unutmadığımızı ve unutmayacağımızı göstermek için orada olacağız. Ermeniler, Rumlar, Kürtler, Yahudiler, Alevi-Kızılbaşlar, Süryaniler, Asuriler kısacası tüm Türkiye yurttaşları ve ötekileştirilenler bu yüzleşme çağrısının asli sahipleridir. Konferansa başta AB ülkelerini, BM’yi, sivil toplum örgütlerini ve Kürt halkını duyarlı olmaya çağırıyoruz.”
HABER MERKEZİ YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: