Monday, October 13, 2008

Ankara’nın cevabı yok

kurtceanadilegitim TZPKurdî’nin başlatmış olduğu ‘Êdi Bes e anadilde eğitim istiyorum’ kampanyası çerçevesinde, Urfa’nın Viranşehir, Suruç ve Hilvan ilçelerinde Kürtçe ders verilerek, anadilde eğitim talebi tekrarlandı.

Bir aya yakındır süren kampanyaya karşı devlet erkanının sessizliği sürüyor. Viranşehir’de Kürtçenin eğitim dili olması ve anayasal güvence altına alınmasını isteyen yüzlerce kişi, Cumhuriyet Mahallesi Dumlupınar İlköğretim Okulu önünde bir araya geldi. Çocuklar, “Bê ziman jiyan nabe”, “Ziman çand û dîroka meye sedema hebûna meye”, “ X,W,Q Edî Bes e”, “Qedeka zimane me Kurdi re Êdî Bes e” yazılı dövizler taşıdı. TZPKurdî aktivisti Ayşe Sürücü, devlet seslendiği kısa açıklamasının ardından öğrencilere Kürtçe ders verdi.
Suruç’ta da Dikili Mahallesi Namık Sokak’ta bir araya gelen ve aralarında yüzlerce kişi anadilde eğitim istedi. Etkinliğe üniformaları ile katılan öğrencilerin ‘Ji TRT’ra serbeste ji kurdan re qedexe ye’, ‘Zimane min hebunamine’ yazılı dövizler taşıdı. Öğrencilere Kürtçe ders veren TZPKurdî aktivisti Şahin Şahin, “Her halk kendi diliyle vardır. Biz de yaşamsal hakkımız olan anadilimize eğitim istiyoruz” diye konuştu. Hilvan’da ise kampanya kapsamında DTP İlçe binası önünde bir araya gelindi. Burada da temsili Kürtçe ders verildi. TZPKurdî aktivisti Musa Sütpak tarafından verilen Kürtçe dersin ardından kısa bir konuşma yapan Hilvan İlçe Başkanı Mehmet Eroğlu,”Her ne kadar verilen ders sembolik olsa da tüm dünya duysun ki, anadilde eğitim hakkımızı dahi kullanamıyoruz” dedi. DİHA/URFA YENİ ÖZGÜR POLİTİKA


 ‘W’yi ayırdılar ‘VV’ yaptılar’

'Ciwan' ismi oldu 'Civvan'
Kürtçe isimlere, 'W', 'Q', 'X', 'Î' gibi harfler nedeniyle nüfus müdürlükleri izin vermiyor. Yeni doğan çocuklarına Ciwan Cemil ismini vermek isteyen Kılıç ailesi, nüfus müdürlüğünde 'W' engeliyle karşılaşınca 'W' yerine çift 'V' kullandı ve çocuklarının ismi Civvan Cemil olarak yazıldı.

www.gundemonline.org Türkiye'de Kürt dili üzerindeki yasak ve baskılara her yeni gün bir yenisi ekleniyor. Mersin'e 20 yıl önce ekonomik sıkıntılarından dolayı göç eden Kılıç ailesi 23 Ağustos'ta doğan çocuklarına 'Ciwan' ismini koymak istedi. Ancak isimde geçen 'W' harfi Mersin Nüfus Müdürlüğü'ne takıldı. Bebeğin babası Abdulkadir Kılıç, bebeklerine 'Ciwan Cemil ismini koyma kararı aldıklarını belirterek, 'Mersin Nüfus Müdürlüğü'ne gittim ve çocuğuma 'Ciwan Cemil' ismini takmak istediğini söyledim. Ancak müdürlükte bana 'Bilgisayar W harfini kabul etmiyor, kaydetmiyor' denildi' diye konuştu.
Kürtçe serbest diyenlere: 'Ciwan' ismi 'Civvan' olduciwancivvan
Cemil yaşanan bu olay üzerine çocuğunun ismini 'Ciwan Cemil' yerine 'Civvan Cemil' yazdırdığını belirtti. İlk iki çocuğuna da kimlik çıkarırken isimlerden dolayı sorun yaşadığına dikkat çeken baba Kılıç, 'Kız çocuğuma 'Zîlan' ismini vermek istedik. Ancak nüfus müdürlüğünde kızımın adı 'Zilan' oldu. İkinci çocuğumun adını 'Zinar' koymak istedik. O da nüfus müdürlüğünde 'Zınar' oldu. Bir de müdürlüklerde eskisi gibi 'Kürtçe isim yasak' demiyorlar bunun ince yöntemlerini bulmuşlar. Bunlardan bir tanesi de 'Bilgisayar harfleri kabul etmiyor, harfleri yazmıyor' şeklinde. Ama asıl neden Kürtçe'ye olan tahammülsüzlüktür' diye konuştu.MURAT KOLCA - MERSİN/DİHA

0 Yorum: