Thursday, October 2, 2008

Altınova'daki Kürtler: Saldırılar başladığında elektrikleri kestiler

Balıkesir Ayvalık altinova Balıkesir'in Ayvalık ilçesine bağlı Altınova beldesinde Kürtlere yönelik linç girişiminin perde arkası aralandı. Beldede incelemelerde bulunan DTP ve İHD heyetine konuşan Kürtler, olayların başlangıç saatlerinde elektriklerin kesildiğini ve ardından ev ve işyerlerine yönelik saldırıların başladığını anlattı. Adeta sıkıyönetim ilan edildiği beldede 33 olan asker sayısı bine yükseltildi. Sabaha kadar caddelerde nöbet tutan askerler, kimlik kontrollerinde Kürtlerin beldeye girişine izin vermiyor.Balıkesir Ayvalık Altinova linc


İHD ve DTP Genel Merkezi, Türk medyasında sıradan bir olay olarak gösterilen Kürtlere yönelik linç girişiminin yaşandığı Ayvalık'a gitti. Bugün öğlen saatlerinde 10 bin nüfuslu beldeye gelen İHD'den 5 kişilik heyet, ev ve işyerleri yakılan Kürtlerle görüştü. Can güvenliği nedeniyle isim vermeyen mağdurlar, yaşanılanları şöyle anlattı:
'Eve hapsolduk, sesimizi duyurun'
'Olay basında yer aldığı gibi değil. Alkollü olan bir grup içki içerek iki genci dövüyor. Sonra da bu olaya büyükler karışınca tartışma çıkıyor. Tartışmanın ardından olaylar yatıştı derken 50-60 kişilik grup ev basıyor. Baskın sırasında aracına binip kaçmak isteyen M.A, iki insanı ezmedi. Ardından bu grup 'Bunlar PKK'li' diyerek halkı galeyana getiriyorlar. Özellikle Ayvalık'tan ülkücüleri getirmişler. 2 bin kişi, bu gerginliğin ardından Kürtlere ait ev ve işyerlerine saldırdılar. İlginç olan saldırılar başlamadan önce elektrikler kesildi, ardından da linç başladı. Eve hapis vaziyetteyiz. Ekmek bile bulamıyoruz. Sesimizi duyurun.'altinova linc
İHD rapor hazırlayacak
İHD Genel Merkezi'nden Veysi Altay, görüşmeleri rapor haline getirdikten sonra kamuoyuna açıklayacaklarını söyledi. İHD heyeti Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ile kısa bir süre görüşme yaptıktan sonra tahrip edilen yerlerde inceleme yaptı.
Beldede sıkıyönetim
Üç gündür gerginliğin devam ettiği Altınova'da adeta sıkıyönetim ilan edildi. Gece boyunca sokaklarda devriye gezen jandarma ekipleri, şüpheli gördüğü kişileri GBT'den geçiriyor, Ayvalık'a giriş çıkış yapan araçlar kontrol ediliyor.
Beldeye Bursa, Balıkesir, Aliağa, Dikili, Bergama ve Ayvalık ilçelerinden askeri birlikler gönderilirken, beldede 33 olan asker sayısı 1000 kişiye yükseltildi. Kalabalık gruplar halinde gezilmesine izin verilmeyen beldede olayların daha da büyümesi ihtimali üzerine alarma geçildi. Kimlik kontrolünde beldeye Kürtler alınmıyor.
'MHP'li Bulut kışkırttı'
Bu arada olayların kışkırtan kişinin Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut olduğu belirtildi. Belde sakinleri cenaze töreni için gelen MHP'li Bulut'un beraberindeki ülkücülerle birlikte halkı kışkırttığı ve 'Hadise tamamıyla burada bir grubun halk üzerinde tahakküm kurma adına yapmış olduğu faaliyettir. Buna Altınova, Ayvalıklı insanlarımız izin vermeyeceklerdir' dediği öğrenildi.
18 kişi adliyeye sevk edilecek
Olaylar sırası ve sonrasında gözaltına alınan 46 kişiden 18'i, bugün adliyeye sevk edilecek. Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu, beldede güvenliğin kontrol altında bulunduğunu ifade ederek, 'Gözaltına alınan zanlıların tamamı iki gün içinde adliyeye çıkarılacak. Herkesi sakin olmaya davet ediyorum' dedi. ANF

0 Yorum: