Thursday, October 9, 2008

Aleviler din dersine karşı Milli Eğitim'e dilekçe verdi

Torbalı Alevi Bektaşi Derneği, AİHM kararlarının uygulanarak zorunlu din dersinin kaldırılmasını istedi. Bu taleple İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdi.alevidededindersi

Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde bir araya gelen Alevi Bektaşi Derneği üyeleri, 'Zorunlu Din Dersi Kaldırılsın' yazan pankart açarak, 'Türkiye laik değildir, laik olacak', 'AKP'yi zorunlu din dersinin kaldırılmasına ilişkin AİHM ve Danıştay kararlarına derhal uymaya çağırıyoruz' yazan dövizler taşıdı.

Sık sık, 'Zorunlu din dersi kaldırılsın', '100 bin imamlı devlet laik olmaz' şeklinde slogan atan aleviler, AKP'nin mahkeme kararlarını uygulamamasını protesto etti.

Basın açıklamasını okuyan Torbalı Alevi Bektaşi Derneği Şube Başkanı Engin Türkdoğan, yeni eğitim-öğretim döneminin yine din özgürlüğünden uzak şekilde başladığını kaydederek, 'Bu yıl öğretime sunulmuş olan 12. sınıf ve daha önceki yayımlarda bırakın Aleviliği öğretmeyi Aleviliğe hakaret eden sözler ve imgeler var. Kutsal sayılan değerlerimizden Hz. Ali'nin kitapta katır olarak geçmesi alevi inancına karşı sistemin bakış açısını ortaya koymaktadır' diye konuştu.

Daha sonra söz alan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ise, Türkiye'de din dersleriyle ilgili haklı ve meşru bir mücadele yürüttüklerini vurgulayarak, 'Bugün buradan başlattığımız kampanyamızla Türkiye'nin her bölgesinde çocuklarımızın din dersinden muaf tutulması için Milli Eğitim Müdürlüklerine imza vereceğiz. Duymayanlara, görmeyenler bir kez daha bunu anlatmak istiyoruz' dedi.

AİHM ve Danıştay kararlarına rağmen alevi çocukların din dersi almasında ısrar edilmesinin mantığını anlamadıklarını belirten Balkız, Başbakan Recep Tayip Erdoğan ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in en kısa sürede kararları uygulamaya sokmasını istedi.
Açıklamaların ardından Torbalı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giren Aleviler, çocuklarının din dersi almaması için yetkililere dilekçe sundu.

ANF

0 Yorum: