Sunday, October 5, 2008

Aktütün saldırısını ABD basını böyle yorumladı

Yeni Şafak Hakkari Şemdinli Aktütün Karakolu'na karşı PKK örgütü tarafından düzenlenen saldırı, ABD'li basında geniş yer buldu. Washington Post, PKK'nın kullandığı ağır silahlara dikkat çektiği haberinde “Irak merkezi hükümeti, Kürt yetkililerine baskı yapmadı” dedi. New York Times, saldırıyı, Dağlıca'dan sonra “en kanlı” saldırı olarak nitelendirirken Los Angeles Times, saldırının Türkiye için “moral bozucu darbe” oluşturduğunu öne sürdü.

newspapers WP: IRAK MERKEZİ HÜKÜMETİ, KÜRT YETKİLERİNE BASKI YAPMADI

Washington Post, “Türkiye, Irak'a baskı yapıyor” başlıklı haberinde, Aktütün'e saldıran PKK'lıların kullandığı ağır silahlara dikkat çekti.

Saldırı ardından Türkiye ve Irak'ta yapılan açıklamalara da yer veren gazete “Irak'ın iç sorunlarına yeni problemler katmak istemeyen merkez hükümet, Kuzey'deki PKK savaşçılarına karşı kampanya yürütülmesi için kamuoyu önünde Iraklı Kürt yetkililerine baskı yapmadı” görüşünü dile getirdi.

ABD'li gazete, “ABD, Kuzey Irak'taki asilerin yerinin daha iyi belirlenmesi amacıyla NATO müttefiki Türkiye ile istihbarat paylaşımını artırdı. Türkiye de, bu işbirliğinin daha etkin operasyonlara olanak sağladığını söyledi” diye yazdı.

NYT: TÜRK YETKİLİLERİ CEVAP VERİLMESİ İÇİN BASKI ALTINDA OLACAK

New York Times gazetesi de, İstanbul muhabiri Sabrina Tavernise imzalı haberinde Aktütün saldırısını, Dağlıca olayından sonra “en kanlı” saldırı olarak nitelendirdi. Gazete şu yorumu yaptı:

“Saldırı, son bir yılın en ciddi saldırıdır ve Türk yetkilileri, cevap verilmesi için baskı altında olacak. Bölgesel seçimler, Mart'ta yapılacak ve Türk yetkilileri, halka, saldırılar nedeniyle militanları cezalandırmak için yoğun çalışma yaptığını göstermek için çok uğraşacak.”

ABD'li gazete, Türkiye'nin ne gibi bir cevap vereceğini söylemek için erken olduğunu belirtirken de Türkiye'nin Kuzey Irak'ta  PKK'yı barındırdığı için Irak'ı suçladığını yazdı.

LA TIMES: TÜRKİYE İÇİN MORAL BOZUCU DARBE

ABD'nin büyük gazetelerinden Los Angeles Times ise, İstanbul kaynaklı haberinde sert çatışmaların, aylarca devam eden göreli sükünetten sonra meydana geldiğini belirterek saldırının, Türkiye tarafından ne ölçüde ciddiye alındığının bir göstergesi olarak Başbakan Erdoğan'ın yurt dışı gezisini yarıya kestiğini kaydetti.

Türk askerlerinin PKK'den çok daha iyi donatıldığını ve daha güçlü olduğunu belirten gazete, Aktütün saldırısının, "Asiler önemli bir propaganda zaferi, Türkiye için ise moral bozucu bir darbe oluşturduğu” iddiasında bulundu.

La Times ayrıca, çatışmaların zamanlanmasına dikkat çekerek çatışmaların TBMM'de Kuzey Irak'ta operasyon düzenleme yetkisinin uzatılmasına ilişkin görüşmelerin başlamasından hemen önce, Orgeneral İlker Başbuğ'un Genelkurmay Başkanı olarak görev başlamasından bir ay sonra meydana geldiğini yazdı.

0 Yorum: