Sunday, October 26, 2008

‘AKP Kürtlerin kırmızı çizgilerine müdahale etmemeli’

izmir26102008

İzmir'de DTP, EMEP, SDP, ÖDP ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından düzenlenen basın açıklaması, binlerce kişinin katılımıyla mitinge dönüştü. Açıklamanın ardından DTP İzmir İl binasına doğru yürüyüşe geçen kitleye, çevik kuvvet ekipleri gaz bombası, biber gazı ve coplarla sert müdahalede bulundu. Müdahale sırasında DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici'nin polis tarafından tartaklandığı, bir basın mensubunun da dövülerek alıkonulduğu öğrenildi.


 

 

 

 

İzmir'deki açıklamaya 'Öcalan' damgasını vurdu

DTP, EMEP, SDP, ÖDP, ESP, KÖZ, Partizan başta olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütü tarafından İzmir'de yapılması planlanan 'Halkların Kardeşliği ve Demokrasi' mitinginin İzmir Valiliği'nce yasaklanması, Konak Eski Sümerbank önünde düzenlenen basın açıklamasıyla protesto edildi. Açıklamanın yapılacağı Konak Eski Sümerbank önü, Cumhuriyet Meydanı ve DTP İzmir İl Binası önüne giden tüm yollar çevik kuvvet ekipleri tarafından sabah saatlerinden itibaren abluka altına alınırken, üst araması ve kimlik kontrolü gibi uygulamaların yapılması, İzmirlilerin OHAL koşullarını yaşamasına neden oldu. DTP Bitlis Milletvekili Mehmet Nezir Karabaş ile DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici'nin de katıldığı açıklamaya, kitlenin attığı Öcalan sloganları damgasını vurdu. 'Bıji Serok Apo' 'Disa disa serhildan, seroke me Öcalan', 'İntifada', 'Serhildan', 'Öcalan'a uzanan elleri kırarız', 'AKP şaşırma, bizi dağa taşırma' sloganların atıldığı açıklamaya katılmak isteyen bazı gruplar, polis engeliyle karşılaşarak açıklamanın yapıldığı alana alınmadı.akpprotesto
'Kürtlerin kırmızı çizgilerine müdahale etmeyin'
SDP İzmir İl Başkanı Semra Uzunok'un kurumlar adına hazırlanan metni okumasının ardından başlayan açıklamada, konuşma yapan DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, İmralı Kapalı Cezaevi'nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'a yönelik olarak gerçekleştirilen fiziki saldırıya değinerek, 'Kürtlerin kırmızı çizgileri vardır. Kürtlerin kırmızı çizgilerine lütfen dokunmayın. AKP Kürtlerin kırmızı çizgilerine müdahale etmemesi gerektiğini anlamalı. Kürt halkının artık kaybedecek bir şeyi yok. Son zamanlarda Türkiye'nin her tarafında gerçekleştirilen eylemler bunu bir kez daha ortaya koymuştur' dedi. Binlerce yıldır Kürt ve Türk halklarının bu coğrafyada beraber yaşadığını belirten Binici, AKP'nin uyguladığı politikalarla halkların arasına kin ve nefret tohumları ektiğini söyledi. Binici, İzmir Valiliği'nin miting yasağı kararını da eleştirerek, 'İzmir'de DTP ve demokratik kurumların düzenlemek istediği etkinlikler yasaklanıyor. Bu yasakçı kararın Kürtleri sokağa çıkmaktan alıkoyacağını düşünenlere, en iyi cevabı bugün bu alanı dolduran binler en iyi cevabı verdi' diye konuştu.polis izmir dtp mudahale
Milletvekili Binici de tartaklandı
Açıklamanın ardından DTP İzmir İl binasına doğru Öcalan lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçen kitleye, çevik kuvvet ekipleri biber gazı ve coplarla sert müdahalede bulundu.
Müdahalenin ardından çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi gözaltının alınırken yaralıların da olduğu öğrenildi. Bu arada, çatışmalar devam ederken gözaltına alınan bir grup gencin, bindirildiği otobüste polisler tarafından dövüldüğünü görerek olaya müdahale eden DTP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici de polisler tarafından tartaklandı. Bu arada çıkan çatışmaları görüntülemek isteyen basın mensupları da polisin sert müdahalesinden nasibini aldı. Görevini yapan bir basın mensubunun kimliğine el konulduğu, bir basın mensubunun da dövüldüğü öğrenildi. Ara sokaklarda devam eden çatışmaların ardından DTP İzmir İl binası tekrar abluka altına alındı. Bina önünde 1 panzer ve 2 akreple çok sayıda çevik kuvvet ekibinin bekleyişi sürüyor.
İZMİR (DİHA)

0 Yorum: