Monday, October 13, 2008

ABD'den İran'a şok suçlama: Irak'ta rüşvet

abd iran ABD, İran'a saldırmak için bahane mi arıyor? Washington, İran'a bu kez çok sert çıktı. İddalara göre İranlı ajanlar Irak'ta...

Washington, Irak ile ABD arasında imzalanması planlanan güvenlik anlaşmasına muhalefet etmeleri için İranlı ajanların Iraklı milletvekilerine rüşvet verdiğini ileri sürdü.

Irak'taki Amerikan güçlerinin komutanlığını geçen ay devralan General Ray Odierno, Washington Post gazetesinde bugün yayımlanan mülakatında, İranlılarla Iraklılar arasında geçmişi Saddam Hüseyin dönemine kadar uzanan bazı ilişkiler olduğunu bildiklerini vurgulayarak, bazı kişilerin geçmişteki bağlantılarını kullanarak Irak meclisinde güvenlik anlaşmasıyla ilgili potansiyel oylamayı etkilemeye çalıştığını düşündüğünü bildirdi.

Bazı kişilerin milletvekillerine oylamada ret oyu vermeleri için para ödediği konusunda istihbarata sahip olduklarını belirten Odierno, bu istihbaratların doğru ya da yanlış olduğunu kanıtlayacak özel bilgisi bulunmadığını, ancak bu tip faaliyetlerin devam ettiği yönünde bazı istihbarat raporları olduğunu öne sürdü.

Amerikalı komutanın Washington Post'a açıklamaları, sözcüsü Yarbay James Hutton tarafından da doğrulandı. ABD ile Irak arasında yapılması planlanan güvenlik anlaşması, BM Güvenlik Konseyi'nin kararına göre görev süresi bu yılın sonunda dolacak Irak'taki Amerikan askerlerinin bu tarihten sonra da Irak'ta kalmasını öngörüyor.

Irak'ta halen 146 bin Amerikan askeri görev yapıyor. Güvenlik anlaşması üzerinde aylardır çalışmalar yapan Washington ve Bağdat'taki yetkililer, anlaşmada sona yaklaşıldığını ifade ediyor. Hürriyet


HATEMİ’DEN AHMEDİNEJAD’A ELEŞTİRİ… 

   

PNA-İran’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi, Mahmud Ahmedinejad yönetimini eleştirerek, ekonomi ve dış politikada istenilen hedeflere ulaşılamadığını savundu.

Ahmedinejad’ın İsrail ile ilgili sözlerinin yanlış yorumlanmaya ve çarpıtılmaya açık olduğunu anlatan Hatemi, ’’dış politikada izlenen sertlik yanlısı politikaların ülkeye hizmet etmeyeceğini’’ söyledi.

Hatemi, iyiniyetle olsa bile halihazırdaki dış politikanın İran’a pahalıya mal olabileceği uyarısında bulundu.

Dünya basını, Ahmedinejad’ın, ’’İsrail yeryüzünden silinmeli’’ biçiminde ifade kullandığını duyururken, İranlı yetkililer, Cumhurbaşkanı’nın ifadelerinin yanlış aktarıldığını, kastedilenin ’’siyonist rejim’’ olduğunu açıklama gereğini duymuşlardı.

0 Yorum: