Saturday, September 27, 2008

Çözümsüzlükte ısrar ediyorlar

Hükümet süresini uzatmak için sınırötesi operasyon tezkeresini Meclis'e getirdi, Genelkurmay Kandil'e yönelik sivillerin hedef alındığı yeni bir operasyon düzenlendikandil_saldiri_sivil

AKP hükümeti, ordunun isteği üzerine 17 Ekim 2008'de süresi dolacak olan tezkereyi alelacele Meclis'e gönderirken, dün Kandil'e yönelik yine hava saldırısı düzenlendi. Yoğunlaştırılan 'psikolojik savaş' sonrasında gerçekleştirilen saldırıda, bir PJAK gerillası yaşamını yitirdi, bir köy de bombalandı. Saldırı, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştiren Genelkurmay Başkanlığı'nın devreye koymaya başladığı tasfiye konseptinin bir parçası olarak yorumlandı. Ayrıca saldırının, kara harekatının sinyali olduğu belirtiliyor.

Kara harekatına doğru

AKP ve ordunun Kürtlere karşı uygulamaya koyduğu tasfiye konsepti adım adım işliyor. 17 Ekim'de süresi dolacak olan tezkere tekrardan AKP'nin onayıyla Meclis gündemine taşınırken, Güney Kürdistan'a yönelik hava saldırıları yine devreye konuldu. 16 Aralık 2007'den bu yana sık sık PKK'ye yönelik hava saldırısı düzenleyen ve 21 Şubat'ta Zap'a 9 günlük kara harekatı gerçekleştiren AKP-ordu, başarısızlığa rağmen Meclis'te uzatılması beklenen tezkere öncesi bir kez daha saldırılarını artırdı. Türk savaş uçakları önceki gece Kandil'i bombaladı. Sivillerin hedefte olduğu hava saldırısı sonucu bir köy bombalandı, bir HRK'li yaşamını yitirdi. Hava saldırısının, önümüzdeki günlerde beklenen kara harekatı öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturur oturmaz, Bölge'ye yaptığı ziyaret ve ardından medya kuruluşlarına verdiği brifingde, PKK'ye karşı saldırıların tırmanacağı mesajı veren İlker Başbuğ'un AKP ile anlaşarak devreye koyduğu tasfiye konsepti, sonbaharla birlikte hız kazandı. AKP hükümetinin tezkereyi uzatma kararından sonra Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Güney Kürdistan'a yönelik operasyon hazırlıklarını sürdürüyor. Güney Kürdistan sınır hattına yapılan askeri sevkiyat ve yığınaktan sonra önceki gece 15 savaş uçağı Kandil bölgesini bombaladı. Kurtek, Qelatukan, Kuzîne, Dolekoge, Biredê, Sergey Nêl köyleri ile Zerde ve Maredu kasabaları, Sawên Dağı etekleri ve Dola Pişt Aşani yaklaşık iki saat boyunca savaş uçaklarının bombardımanına maruz kaldı.kandil_saldiri

Hava saldırısının, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un 'psikolojik savaş' için basınla düzenli yapacakları haftalık bilgilendirme toplantısının ilkine denk getirilmesi dikkat çekti. Genelkurmay Başkanlığı, bombardımanı doğruladı. Genelkurmay Karargahı Hasan Tahsin Bilgi Merkezi'nde dün düzenlenen haftalık basın bilgilendirme toplantısında, konuya ilişkin bilgi veren Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, '16' hedefin 'isabetle' vurulduğunu ileri sürdü. Gürak, saldırıda sivil halk ve yerel 'unsurların' olumsuz etkilenmemesi için 'gerekli hassasiyet'in gösterildiğini iddia etti. Ancak bombalama sonucu köylerin hedef alındığı ortaya çıktı. Bombardımanın en yoğun yaşandığı Kuzîne köyüne 3 bombanın isabet ettiği öğrenildi.

ANF'ye açıklamada bulunan Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK) Koordinasyonu, saldırıda köylülere ait çok sayıda evin zarar gördüğünü ve köylülerin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ifade etti. Açıklamada, ayrıca PJAK'ın silahlı kanadı olan HRK'li bir gerillanın da yaşamını yitirdiği bildirildi. Saldırıların ABD'nin desteği ile yapıldığına dikkat çekilen PJAK açıklamasında, bu saldırıların PJAK'ın İran rejimine karşı etkili ve güçlü bir şekilde özgürlük mücadelesini her alanda yürüttüğü bir dönemde yaşandığına işaret edildi. PJAK, başta ABD olmak üzere ilgili tüm güçlerden açıklama beklediklerini duyurdu.

Bombardıman nedeniyle köylülerin geceyi dışarıda geçirdiği öğrenilirken, TSK'nin saldırılarına HPG'lilerin de uçaksavarlarla karşılık verdiği kaydedildi. Güney Kürdistan Hükümeti Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Cebbar Yaver de Türk savaş uçaklarının Kandil'e yönelik bombardımanını doğrulayarak, Kurtek, Galibedran, Seyitharun ile Gırdaşala köylerinden bombardımanın duyulduğunu söyledi. Son bir haftadır Kandil, Zagros ve Zap alanında keşif uçaklarının yoğun uçuşu gözlenirken, önceki gece Kandil'i bombalamasının ardından askeri birliklerin Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yığınak yaptığı bildirildi. Askerlerin, sınırın diğer tarafında olan Xakurke'ye geçmek için hazırlık yaptığı öne sürüldü.basbug_dersim_vali

Başbuğ yine Bölge'de

Genelkurmay Başkanı olur olmaz ilk ziyaretini Bölge'ye yapan İlker Başbuğ, yine Bölge'ye gitti. Malatya, Diyarbakır ve Van ziyaretinden sonra Başbuğ, dün de operasyon ve çatışmaların en yoğun olduğu Dersim'deydi. Helikopterle Dersim'e giden Başbuğ ve beraberindeki Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ve 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ilk olarak Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Mehmet Çörten ile görüştü. Başbuğ ve beraberindekiler, daha sonra geniş güvenlik önlemleri altında Tunceli Valiliği'ni ziyaret etti. Vali Mustafa Yaman ile 1 saat 15 dakika görüşen Başbuğ, Bölge gezisinin 'iyi geçtiği'ni ifade etti. Başbuğ, daha sonra ildeki askeri birliklere 'moral' ziyareti yaptı.

0 Yorum: