Thursday, September 18, 2008

WASHINGTON YAKIN DOĞU SİYASETİ ENSTİTÜSÜ’NDEN KÜRDİSTAN BÖLGESİ KONULU RAPOR

PNA-Washington Yakın Doğu Siyaseti Enstitüsü tarafında yapılan bir araştımada Irak’ta eksikliklere rağmen Kürdistan Bölgesi’nin bir başarı hikayesi olduğu ifade edildi.

Enstitü tarafından Irak’taki son gelişmeleri değerlendirmek için hazırlanan bir raporda, Irak’ta Kürdistan Bölgesi’nin  eksikliklere rağmen bir başarı hikayesi olduğu ifade edildi.

Rapor, Kürdistan’ın ekonomik anlamda merkezi hükmete bağlı olmasının  bölgeyi zayıflattığı ifade edildi.

Rapor, herhangi bir tarafın Kürdistan Bölgesi ile kuracağı ilişkide 7 maddeyi gözönünde bulundurması gerektiği belirtildi.washington institute

1-Ekonomil gelişme

2-Siyasi Özgürlük

3-Yolsuzluk

4-Amerika ile ilişkisi

5-Irak’ın diğer bölgeleri ile ilişkisi

6-Güvenlik ve yerleşim

7-Türkiye, İran ve Suriye ile ilişkisi

Raporda, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ın diğer parçalarından ve çevre ülkelerden daha sakin olduğu Medya’da özgrülük olduğu ancak bazen sorunlar yaşandığı belirtilirken insan hakları açısında da Irak’ın diğer parçlarından daha önde olduğu ifade edildi.

Raporda, Parlamanto’nun hükümet üzerindeki kontrolünün daha arttığı ancak mevkilerin büyük çoğunluğunun PDK ve YNK arasında bölüşüldüğü dile getirilirken yolsuzlukla mücadele de önemli adımların atıldığı belirtildi.

Kürtlerin ifade ve eleştiri özgürlüğünün olduğu ifade edilen raporda, Irak’ta halkın % 90’ının ülkede güvenliğin iyi olduğuna ve % 87’sinin de ABD’nin desteğine inandığı belirtildi.

Kürdistan’da ekonomik açıdan ilerleme kaydedilmediği belirtilen Raporda, bunun nedeninin Kürdistan Bölgesi’nin ekonomik açıdan Bağdat’a bağlanması olarak dile getirildi.

0 Yorum: