Friday, September 19, 2008

Türkiye'nin Kürtçe halleri

Türkiye'de Kürtçe yasağına ilişkin trajikomik örneklerin sayısı giderek artıyor. Berxwedan 7 yıldır 'x' ve 'w' harfleri nedeniyle kimlik alamıyor. Kaymakam Rojda ismi yüzünden kutlama programının yerini değiştiriyor. TRT ise izlenebilmek için Roj TV'ye sinyal gönderilmesine son verilmesini istiyor

turkiyenin_kurtce_halleri Berxwedan 7 yıldır direniyor
Diyarbakır'ın Kocaköy ilçesinde Ay Ailesi'nin 7 yaşındaki çocukları Berxwedan'a, isminde 'X' ve 'W' harfleri bulunduğu gerekçesiyle kimlik verilmiyor. Oğluna kimlik almaya çalışan Baba Ay, dava açtı. Davayı reddeden mahkeme aileye, 'Birkaç yıl bekleyin. Türkiye'de kanun değişirse o zaman Berxwedan adında kimlik verilir size' dedi.
Diren ha 'Berxwedan'
Kaymakam Rojda'yı sevmedi
İzmir Aliağa'da Şehit Çavuş Bülent Kula İlköğretim Okulu'nda yapılması planlanan kutlama programının yeri, Rojda adlı bir öğrencinin şiir okuyacak olması nedeniyle kaymakam tarafından değiştirildi. Olayı Meclis'e taşıyan DTP'li Yaman, İçişleri Bakanı Atalay'a 'Bu anlayıştaki yöneticileri bir tehdit olarak görüyor musunuz' diye sordu.
Rojda'ya şiir okutmadılar
Kürtçe en büyük hak ihlali
İHD, 2008 yılının ilk 9 ayında başta İmralı Tek Kişilik Kapalı Cezaevi olmak üzere, 25 cezaevine ilişkin rapor hazırladı. Başvurular üzerine hazırlanan raporda, öne çıkan temel ihlal Kürtçe konuşma ile yazışmaya yönelik baskı ve yasaklar oldu. İHD cezaevlerindeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla 10 Ekim'de Ankara'ya bir yürüyüş düzenleyecek.
İ H D hak ihlallerine karşı Ankara'ya yürüyecek
Sokaklarda Kürtçe eğitim
TZPKurdî'nin 'Êdî bes e anadilde eğitim istiyorum' kampanyası çerçevesinde Siirt'in Kurtalan ile Şırnak'ın Cizre ilçelerinde Kürtçe eğitimler verildi. Kurtalan'da Berfin Kadın Yaşam Parkı'nda verilen eğitim polisin müdahalesi nedeniyle yarıda kalırken, Cizre'de de Menderes İlköğretim Okulu'nun önünde çocuklara Kürtçe ders verildi.
Cizr e ve Derik'te Kürtçe eğitim verildi
TRT ROJ TV''ye özgürlük istedi
TRT, devletin Roj TV'nin izlenmesini engellemek için gönderdiği sinyallere son vermesini istedi. Ancak TRT'nin bu isteğinin sebebi başka. Çünkü Kürtçe yayın yapmayı planlayan TRT de Roj TV'nin yayın yaptığı uyduyu kullanacak. Bu nedenle TRT Diyarbakır Bölge Müdürlüğü, TRT Genel Müdürlüğü'nden sinyallere son verilmesini istedi.
ROJ TV'ye bir 'destek' de TRT'den

0 Yorum: