Saturday, September 13, 2008

Mahmut Alınak tahliye oldu

Kars Halk Meclisi Başkanı Mahmut Alınak, bulunduğu cezaevinden tahliye oldu. Aldığı cezanın karşılığında para ödemeyi reddeden Alınak 50 gün cezaevinde kaldı.

mahmutalinaktutuklama_thumb
Tahliyesi ardından açıklama yapan Alınak 'Cezaevine giderken 'hoşçakalın' demiştim. Bugün de 'merhaba' diyorum. Çünkü düşüncenin bedeli olan cezayı çekerek bugün cezaevinden çıktım. Geride kalan cezalar için valizimi hazırda tutmaya devam edeceğim” dedi.
Özgürlük mücadelesinin 'kefen ve kelepçe' göze alınmadan verilemeyeceğini savunan Alınak, şunları söyledi:
'Açıktır ki biz özgürlük istiyoruz. Bu özgürlük Türk ve Kürt ulusunun iki eşit ulus olarak kabulüdür. Zenginliklerin emekçilere ait olmasıdır. Devletin ve ekonominin emekçiler tarafından yönetilmesidir. Beni cezaevine uğurlayan arkadaşlarımdan biri o gün üzgün bir sesle, 'Biz seni milletvekili olarak meclise gönderecekken, cezaevine gönderiyoruz' dedi. Arkadaşıma 'Bizde özgürlüğe giden yol meclisten değil, cezaevlerinden geçer' demiştim.
Bugün İlker Başbuğ ile Tayyip Erdoğan'ın baskısı altında olan meclis hangi özgürlük yasasını çıkarabilir? Bu Meclis bir tek demokrat kanun çıkarabildi mi? Şayet hukuk işleseydi ve yargı bağımsız olsaydı, şimdi cezaevlerinde olmaları gereken Tayyip Erdoğan ve İlker Başbuğ ülkenin kaderini ellerinde tutuyorlar. Ceza Kanunu'na göre görevini yapmadıkları için insanların ölümüne neden olanlar en az 15 yıl ağır hapis cezası ile cezalandırılırlar. PKK ile devlet güçleri arasındaki çarpışmalarda gün yoktur ki gençler ölmesin. Başbakan ve Genelkurmay Başkanın görevi bu akan kanı durdurmaktır. İç hukuk kuralları işlemediğine göre Lahey Adalet Divanı'nda yargılanıp cezalandırılmaları gerekiyor.'
Mahmut Alınak, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı cezaevi ile F tipi cezaevlerine yönelik eleştirileri yanısıra Kars Belediyesi'nden cadde, sokak ve parklara Deniz Gezmiş, Vedat Aydın ve Musa Anter adlarını verilmesini istediği için 50 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 50 günlük hapis cezası karşılığındaki 1000 YTL parayı ödemeyi reddeden Alınak Kars cezaevine gönderildi. Alınak daha sonra Cumhuriyet Savcısı tarafından Kars Cezaevi'nde can güvenliği sağlayamayacakları gerekçesiyle Susuz Cezaevi'ne sevk edilmişti.
KARS / ANF

0 Yorum: