Monday, September 8, 2008

Kürtler çözümü haykırdı

kurt_kultur_festivali16_2

Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde önceki gün yapılan 16. Kürt Kültür Festivali'nde biraraya gelen onbinlerce Kürt, Türkiye, İran, Irak, Suriye, Avrupa ve ABD'ye Kürtlerin barış ve özgürlük istediğini haykırdı. Festivalde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük istendi ve Kürt dili üzerindeki yasaklar protesto edildi.

'Kürdistan'a barış, Öcalan'a özgürlük', 'Dilimizin sınırı dünyamızın sınırıdır' ve 'Tecride son verilsin' dev pankartlarının açıldığı üç ayrı sahnede, Kürt sorununun çözümü dile getirildi. Sık sık Öcalan lehinde sloganların atıldığı festivalin açılış konuşmasını yapan YEK-KOM Başkanı Ahmet Çelik, barış istediklerini vurgulayarak, 'Sesimiz Ankara, Bağdat, Tahran ve Şam'a gitsin' dedi. Kürtler her yıl olduğu gibi bu yıl da barış ve özgürlük istediklerini vurguladı. Sahnede yapılan konuşmalar, taşınan döviz ve pankartlar, ulusal kıyafetler, bayraklar, alkışlar, zılgıtlar ve sloganlarla Kürtlerin yaşadığı ülkelere mesajlar verildi. Kürtlerin hiçbir şekilde işgali kabul etmeyeceği ve mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceği dile getirildi. Almanya ve genel olarak Avrupa'nın Kürt politikası da atılan sloganlarla kınandı. Roj TV yasağı, Türkiye'nin operasyonları ve Avrupa'nın Türkiye'ye verdiği destek festival alanında protesto edildi.

Koma Civakên Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'ın, KCK yürütme konseyi ve yöneticileriyle sinevizyonda verdiği mesaj dakikalarca alkışlandı. Karayılan, Öcalan ve Kürtler üzerinde artan saldırılara dikkat çekerek, Kürtlerin 1 Eylül'deki barış talebine karşı devletin savaş çağrısı yaparak karşılık verdiğini söyledi. Kürt sorununun çözümü için umutlarının her zamankinden daha fazla olduğunu belirten Karayılan, 'Bugün özgürlüğe daha yakınız' dedi. Karayılan, tüm Kürt örgütlerine de ulasal birlik çağrı yaptı.

Festivalde konuşan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna da, Türkiye'de gelişebilecek iç savaşın önüne Öcalan'ın geçtiğini söyledi. Ayna, '1999 yılında iç savaşa giden bir süreçte Sayın Öcalan çok önemli adımlar attı, ama bunlar değerlendirilmedi. Türkiye'de barışın gelişmesini isteyenler bu şiddete karşı birlik oluşturmalılar. Her gün gerilla ve asker cenazeleri geliyor. Eğer bugün ölümlerin yaşanmasını istemiyorsak, siyasi görüşü ne olursa olsun Kürt Siyasi Hareketi'nin yanında olunmalıdır' dedi. Çözüm için Kürt Konferansı ve Çatı Partisi hazırlıklarını sürdürdüklerini de sözlerine ekleyen Ayna, 'Êdî Bes e'nin bir çözüm süreci olduğunu vurguladı. GELSENKİRCHEN / ANF

0 Yorum: