Saturday, September 20, 2008

Kars'ta yüzlerce kişi anadil talebiyle yürüdü

TZPKurdi'nin başlattığı 'Edî Bes e anadilimizde eğitim istiyoruz' kampanyası kapsamında Kars'ta (Qers) yüzlerce kişinin katılımıyla yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün ardından Kürt dili eğitimi verildi.

Kurtce_kars_cocuk DTP Kars İl binası önünde bir araya gelen aralarında DTP Kars İl Başkan Yardımcısı Turgut Taşkıran, DEP eski milletvekili Mahmut Alınak, KESK'e bağlı sendikalar, DTP İl ve ilçe yöneticilerinin de bulunduğu yüzlerce kişi Digor Durağı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında, 'Zimanê me rûmeta me ye', 'Ji TRT'ê re serbest e ji Kurdan re qedexe ye', 'Em bi kurdî perwerdehiyê dixwazin' sloganları atılarak, 'Em zimanê xwe dixazin', 'Ziman rûmet e rûmeta xwe dixwazin', 'Ji asîmîlasyonê re Êdî Bes e', 'Ez ibadeta bi kurdî dixwazim' pankartları taşındı. Eylem nedeniyle Digor Durağı'nda geniş güvenlik önlemleri alındı.
'Asimilasyon sürüyor'
Digor Durağı'nda sona eren yürüyüşün ardından konuşma yapan DTP Kars İl Başkan Yardımcısı Turgut Taşkıran okudu. Taşkıran, Kürtlerin kart-kurt sesinden meydana geldiğini ve Kürtçe'nin de Türkçe'nin bir lehçesi olduğunu savunan Ergenekoncu zihniyetin Kürtlere Kürt dememek için yeni kelimeler türeterek asimilasyon politikalarını sürdürdüğüne dikkat çekti. Anadilde eğitimin hangi etnik yapıda olursa olsun, her insanın en doğal hakkı olduğuna vurgu yapan Taşkıran, ' Bu ülkede yaşayan Kürtler, Lazlar, Çerkezler ancak dilleriyle var olabileceklerinin farkındalar. Bu nedenle anadilde eğitim hakkı sadece Kürtlere değil, bu ülkede yaşayan bütün etnik yapılara tanınmalıdır' dedi. Türkiye'de tek dil, tek millet yaratmaya çalışan Ergenekon zihniyetinin asimilasyon politikalarını AKP'nin devraldığını dile getiren Taşkıran, 'AKP, Türkiye'de yaşayan halkların ortak noktasının din olduğunu savunarak, halkların dilini, kültürünü ve varlığını yok etmeye çalışmaktadır. Ancak bizler Kürt dili, kültürü ve tarihi üzerindeki asimilasyon politikalarına 'Êdi bes e' diyerek karşı çıkıyoruz' şeklinde konuştu.
'Devlet Kürtlerden özür dilemelidir'
anadil_kars_aciklama Taşkıran'ın konuşmasının ardından TZPKurdi aktivisti İkram Yıldırım ise Kürtçe basın açıklamasını okudu. Yıldırım, Kürt dil sorununun çözümü için Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesi gerektiğini ifade etti. Bunun da demokratik özerklikle mümkün olduğunu belirten Taşkıran, şu taleplerde bulundu: 'Devlet Kürt dilini resmi dil olarak kabul etmeli ve anayasal güvenceye kavuşturmalıdır. Kürtçe dili, kreşler dahil olmak üzere üniversiteye kadar eğitim dili olmalıdır. Bunun için üniversitelerde Kürdoloji bölümleri kurulmalı, eğitim fakültelerinde Kürtçe eğitim verilmeli ve Kürtçe hocalar yetiştirilmelidir. Bunların olabilmesi için devlet Kürt dili ve kültürü üzerindeki asimilasyon politikalarına son vermelidir. Devlet bugüne kadar uyguladığı asimilasyon politikaları için Kürtlerden özür dilemeli ve Kürt dili konusunda pozitif olmalıdır. Eskiden Kürtçe olan dağ, köy ve mezra isimleri yeniden Kürtçe'ye çevrilmelidir.'
Kürt dili eğitimi verildi
Yıldırım, açıklamanın ardından cadde üzerinde Kürt dili eğitimi verdi. Eğitim sloganlar ve alkışlarla karşılandı. Verilen eğitimin ardından kitle Faikbey Caddesi'ne doğru yürüyüşe geçmek isteyince polis ve kitle arasında gerginlik yaşandı. Kitle yürüyüşe izin verilmemesi üzerine yeniden Digor Durağı'ndan İl binasına doğru yürüdü. Polis eylemin ardından İl binasını uzun süre abluka altında tuttu. KARS-DİHA

0 Yorum: