Thursday, September 25, 2008

Irak yerel seçimler yasası kabul edildi

Irak Parlamentosu tartışmalı yerel seçimler yasasını aylar süren müzakerelerden sonra kabul edildi. Yasaya göre, yerel seçimler 18 vilayetin 14'ünde 31 Ocak 2009 tarihine kadar yapılacak.

irak_parlamentosuKürtlerin tepkisi üzerine daha önce Irak Başkanlık Konseyi tarafından geri çevrilen yasada Kerkük'e ayrı bir çözüm öngörülüyor.Kürt, Sünni ve Şii tarafların haftalarca süren müzakereleri ardından yeniden parlamentoya sunulan yasanın, meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul edildi. İlk yasa 22 Temmuz'da parlamentoda Kürtler Kerkük maddesi nedeniyle oturumu boykot etmelerine rağmen kabul edilmişti. Kürtlerin baskısı ile reddedilen ilk yasa Kerkük'te referandumun yapılmasını öngören Federal Irak Anayasası'nın 140. maddesini dikkate almayarak, yerel seçimlerle birlikte Kerkük'te Kürtlere 32, Araplara 32, Türkmenlere 32, Hristiyanlara 4 sandalye verilmesi öngörüyordu. Protestolar üzerine Irak Devlet Başkanlığı Konseyi tarafından geri çevrilmişti. Kürt Parlamentosu boykota rağmen yasanın çıkarılmasını kınamış, birçok kente yüzbilnler alanlara çıkmıştı. Temmuz sonundaki protestolar sırasında düzenlenen intihar saldırısanda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Yasanın çıkması için Irak Devlet Başkanı, YNK Lideri Celal Talabani söz vermişti. Washington, Ankara ve Tahran'ın baskısına boyun eğen Talabani oldu-bitti yaratmak istemişti. Türkiye ve ABD yasanın çıkması için baskı yaparken, aylar süren pazarlıklar yapılmıştı. Mevcut durumda parlamento tarafından kabul edilen değiştirilmiş yasada Kerkük'te seçimler yer almıyor. Seçimler Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki Süleymaniye, Duhok ve Hewler'i de kapsamıyor. Taraflar, bir parlamento komisyonunun kurularak, Kerkük sorununa ilişkin çözüm raporunu Mart 2009'dan önce sunması üzerine anlaştı. Sünni Uyum Cephesi yetkililerinden Selim El Cuburi, tüm tarafların tavizlerde bulunduğunu söyleyerek, Kerkük için ayrı bir yasa çıkarılacağını belirtti. Yerel seçimlerin daha önce 1 Ekim'de yapılması kararlaştırılmıştı. Yeni karara göre seçimlerin 31 Ocak 2009'dan önce yapılması gerekiyor.

Parlamentodaki oylama Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin ABD Başkanı ile 23 Eylül'de BM oturumu sırasında yaptığı görüşme sırasına denk geldi. Parlamentonun kabul ettiği seçim yasasına Irak Başkanlık Konseyi'nin de onay vermesi bekleniyor. Başkanlık Konseyi, Talabani ile Şii ve Sünni iki yardımcısından oluşuyor. BAĞDAT /ANF

0 Yorum: