Tuesday, September 16, 2008

İNSANLIĞIN ÖLDÜĞÜ AN

Bölge'de yürütülen kirli savaşı tüm çıplaklığıyla gözler önüne seren bu fotoğraf karesi Bitlis'in Mutki ilçesinde bir çatışmadan sonra çekilmiş

mutkide_tsk_vahseti1_2008


BÖLGE'DEKİ KİRLİ SAVAŞ İŞTE BU
Operasyon ve çatışmaların şiddetlenmesiyle devreye konulan uygulamalar 1990'lı yılları aratmıyor. Bir dönem sık sık kulak ve kafa kesmekle gündeme gelen askerler, bu kez Bitlis'in Mutki ilçesinde sahneye çıktı. Askerlerin, 26 Ağustos'ta çıkan çatışmada yaşamını yitiren 8 HPG'linin cenazelerine basarak, 'askerlik anısı' fotoğrafı çektirmişler.
ASKERLER POZLA YETİNMEDİLER
Askerler sadece fotoğraf çekmekle yetinmiyor. Fotoğraflarda sağlam görünen cenazelerin, toprağa verildiği sırada parçalandıkları aileleri tarafından duyurulmuştu. Bu çatışmada yaşamını yitiren Gülcihan Sönmez'in vücudunun, Ümik Yakan'ın ise kafatasının parçalandığı ortaya çıkmıştı.
İnsanlık bunun neresinde?
ozgur_ulke_vahset_haberi Yıllardır Bölge'de yürütülen kirli savaş kapsamında insanlığı ayaklar altına alan uygulamalar bitmek bilmiyor. Son yıllarda yeniden hortlatılan vahşet uygulamaları 90'lı yılları hatırlatırken, insanlık da bir kez daha ayaklar altına alındı. Özellikle 90 yıllarda PKK'lilerin cenazelerine basarak fotoğraf çektirme, kulak kesme, baş kesme gibi insanlığa sığmayan karelerle hafızalarda yer edinen askerlerin benzer bir gayri insani uygulaması geçen günlerde Bitlis'te yaşandı.
Askerlerin 1994'lerde PKK'lilerin cenazelerine basarak çektirdikleri fotoğrafların ortay çıkmasıyla insanların hafızalarına işleyen bu kareler daha unutulmamışken, benzer bir insanlığa sığmayan bir uygulama geçen günlerde Bitlis'te yaşandı. Bitlis'in Mutki ilçesinde 26 Ağustos'ta meydana gelen ve 8 HPG'linin yaşamını yitirdiği çatışmada askerlerin yaşamını yitiren HPG'lilerin cenazelerinin üzerine basarak fotoğraf çektikleri ortaya çıktı.
26 Ağustos günü Mutki'ye bağlı Deşta Hute ve Hasköy kırsalında korucularla görüşmeye giden 8 HPG'li pusuya düşürüldü. Bunun üzerine çıkan çatışmada 8 HPG'li yaşamını yitirdi. Ancak çatışmadan sonra askerlerin çektirdiği fotoğraflar insanlık adına utanç verici.
CENAZELERE BASARAK POZ VERMİŞLER
Ortaya çıkan ve cep telefonuyla çekilen fotoğraflarda olay yerindeki askerlerin HPG'lilerin cenazelerine basarak fotoğraf çektikleri görülüyor. Özellikle aynı çatışmada yaşamını yitiren Yılmaz Amed kod isimli Sadrettin Varol'un cenazesi üzerinde bir askerin durarak fotoğraf çektirdiği karelere yansırken, cenazelerin ise sağlam olduğu görülüyor. Ancak fotoğraflarda sağlam görünen cenazelerin, toprağa verildiği sırada parçalandığı da ortaya çıkmıştı.
CENAZELER PARÇALANMIŞTI
Çatışmadan sonra aileleri tarafından cenazeleri alınan HPG'lilerden birçoğunun cenazelerinin parçalandığı ortaya çıkmıştı. Özellikle Muş'un Varto ilçesinde toprağa verilen Savuşka Adar kod adlı Gülcihan Sönmez'in vücudunun parçalandığı gözlenirken, aynı çatışmada yaşamını yitiren ve Van'ın Özalp ilçesinde toprağa verilen Şahan (Brûsk) kod adlı Ümit Yakan'ın ise kafatasının parçalandığı ortaya çıkmıştı.
BİTLİS / DİHA
Mutki'de yaşamını yitiren gerillaların kimlikleri belirlendi

İşte Bölge'de yaşanan savaşın vahşet görüntüleriasker_tsk_vahset_1994mutkivahset_sadrettinvarol_2008

"Mutkide Asker Vahşeti Sadrettin Varol"

YIL: 1994<
Elleri belinde, poz veriyor! Kafatasını taşla parçaladığı gerillanın dışarıya fırlayan beynine doğru uzatmış ayağını.


YIL: 2008>
Zihniyet değişmedi. Yaşamını yitirmiş HPG'linin önce göğsüne basarak fotoğraf çekiyorlar, sonra parçalıyorlar.

0 Yorum: