Sunday, September 14, 2008

Çince de serbest; Kürtçe yasak

hakkari_anadil_kurtce

Milli Eğitim Bakanlığı, eğitim müfredatına İngilizce, Almanca, İtalyanca, Rusça ve Fransızca'dan sonra Çince'yi de aldı. Ancak söz konusu Kürt dili olunca akan sulan duruyor. 'Yasaktır, konuşamazlar' deniliyor


MEB, Çin'le ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi hedefiyle 5 ilde pilot seçtiği okullarda eğitim müfredatına aldığı Çince'yi öğretecek, kadrolu Çince öğretmeni atayacak. Öte yandan Kürtlerin yoğun yaşadığı Urfa'da AKP'li belediye, ağaçların tanıtımı için Türkçe, Yunanca, İngilizce ve Almanca levhalar astı, ancak yine Kürtçe yoktu.
Kadim dil yasaklanıyor
Ekonomik amaçlı olarak Çince de artık devlet eliyle öğretiliyor. Ancak Mezopotamya ve Anadolu'nun kadim dilleri arasında yer alan, sadece Türkiye'de 20 milyondan fazla insanın konuştuğu Kürtçe yasaklanıyor. Kürtlerin son günlerde 'Anadilde Eğitim İstiyoruz' sloganıyla dile getirdikleri talepleri ise görmezden geliniyor.
Kürtlerin anadilde eğitim hakkını taleplerini sokaklara taşıdığı bugünlerde yetkililer bu durumu görmezden gelirken, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim müfredatına İngilizce, Almanca, İtalyanca, Rusça ve Fransızca'dan sonra Çince'yi de aldı. Kürtlerin yoğun yaşadığı Urfa'da da AKP'li belediye, ağaçların tanıtımı için Türkçe, Yunanca, İngilizce ve Almanca levhalar astı, ancak yine Kürtçe yoktu.
Sadece Türkiye'de 20 milyondan fazla insanın konuştuğu Kürtçe yasağına ilişkin sokaklara dökülen Kürtlerin taleplerini görmezden gelen AKP hükümeti MEB'in müfedatına, İngilizce, Almanca, İtalyanca, Rusça ve Fransızca'nın yanı sıra Çince'yi de kattı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'nin Çin ile ekonomik ve turistik ilişkilerin gelişmesi hedefiyle Çince'nin derslerini müfredata alınmasını onayladı. Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Nevşehir ve Aydın'daki 7 otelcilik ve ticaret lisesinde Çince sınıfları açılması da onaylandı. Söz konusu okullarda açılacak 30 kişilik sınıflarda toplam da ise 210 öğrenci alınacağı belirtildi. Çince sınıflarına öğrenciler Ortaöğretim Kurumları Sınavı'na (OKS) girenler arasından puan sıralamasına göre belirleyip alınacakken, kadrolu Çince öğretmeni ataması yapılacağı belirtildi.
Eğitimin verileceği okullar arasında Adana Nezihe Yalvaç Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Ankara Yenimahalle Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, Aydın Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, İstanbul Beşiktaş Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi, İstanbul Beşiktaş M. Ali Büyükhanlı Anadolu Ticaret Meslek Lisesi, İzmir Karşıyaka M. Ali Lahur Anadolu Ticaret Meslek Lisesi ile Nevşehir Anadolu Ticaret Meslek Lisesi.
Yasak Urfa'da
Kürt dili yasağına bir örnekte Urfa'da yaşandı. AKP'li Urfa Belediyesi, kentteki ağaçların tanıtımı için Türkçe, Yunanca, İngilizce ve Almanca dillerinde levhalar hazırladı. Nüfusunun büyük çoğunluğu Kürtlerden oluşan kentte, hazırlanan levhalarda Kürtçe'ye yer verilmemesi Kürtçe'ye yönelik ayrımcılığın boyutun gözler önüne serdi.
ADANA - DİHA

0 Yorum: