Tuesday, September 16, 2008

İnşaat işçisine, önce işkence sonra infaz!

“Benim ağabeyimi yok yere vurdular. Ağabeyim annesiz babasızdı, köyde tek başına yaşıyordu. Öldürdükleri yetmiyormuş gibi bir de işkence yapmışlar ona. Tırnakları sökülmüştü. Kafasında darp izleri vardı. Elleri ezilmişti. Onu işkence ile öldürmüşler.”

murattekdal1

Amed’in Lice İlçe’sinde özel harekat timleri tarafından infaz edilen Murat Tekdal’ın yalnız başına yaşayan bir inşaat işçisi olduğunu belirten ailesi, Tekdal’a işkence yapılıp ardından da öldürüldüğünü belirtti. Abla Fatma Güler, “benim ağabeyimi yok yere vurdular. Ağabeyim annesiz babasızdı, köyde tek başına yaşıyordu. Öldürdükleri yetmiyormuş gibi bir de işkence yapmışlar ona. Tırnakları sökülmüştü. Kafasında darp izleri vardı. Elleri ezilmişti. Onu işkence ile öldürmüşler” diye konuştu.
Türk ordusunun Kürdistan’daki sivil infazları sürüyor. Geçtiğimiz haftalarda Hakkari’de bir çobanın HPG’li diye katledilmesinin ardından bir başka olay ise üç gün önce Amed’in Lice İlçesi’nde yaşandı. Lice-Hani kırsalında operasyona çıkan askerler, Lice İlçesi Ecemiş Köyü nüfusuna kayıtlı Murat Tekdal’ı öldürdü. Cenazeyi HPG’li diyerek Lice Devlet Hastanesi’ne götüren askerler daha sonra da Tekdal’ın yaşadığı Ecemiş Köyü muhtarını arayarak, ‘Murat Tekdal adlı bir teröristi öldürdük. Gelin götürün’ diye haber verdi. Bu haber üzerine köy muhtarı, anne babası olmadığı için köyde tek başına yaşayan ve HPG ile hiçbir ilişkisi olmayan Tekdal’ın amcası ve ablasına durumu bildirdi. Murat Tekdal 12 Eylül günü tek başına yaşadığı köydeki evinden başka bir köye misafirlik için gitmiş ve gün boyunca kendisinden haber alınamamıştı. Murat Tekdal’ın sivil olduğu anlaşılırken, Türk yetkililer tarafından yapılan açıklamalarda ise Tekdal için HPG’li denilerek, vurulduğu belirtilmişti. Olayı büyük bir şok yaşayarak karşılayan Tekdal ailesi, çocuklarının HPG’li olmadığını ve işkence ile infaz edildiğini belirterek, olayın peşini bırakmayacaklarını söyledi.
yeniozgurpolitika Yok yere öldürüldü
Tekdal’ın amcası Emin Tekdal, yeğeninin 12 Eylül’de Amed’den ayrılarak yaşadığı Ecemiş Köyü’ne gittiğini belirterek “Aynı gün saat 16.00’da komşu köye misafirliğe gidiyor. Biz o gittikten sonra 13 Eylül günü saat 12.00’ye kadar kendisinden haber alamadık. Saat 12.00’de askerler bizim köyün muhtarını arayarak ‘Murat Tekdal adındaki bir PKK’liyi öldürmüşüz, gelin cenazesini alın’ demişler. Böyle bir haber gelince şok yaşadım. Çünkü benim yeğenim HPG’li değil. Yeğenimin PKK ile hiçbir ilgisi yoktur. Yeğenim inşaatlarda çalışıyordu. Bazen köyde tarlalarda da yevmiye ile çalışıyordu. Diğer mahsum insanlarımız gibi yeğenim de yok yere öldürüldü” dedi. Devletin son dönemlerde mahsum insanları tekrardan öldürmeye başladığını öne süren Tekdal, kamuoyunun bu olaylara sessiz kalmamasını istedi.
‘Tek odalı evde yaşıyordu’
Yeğeninin ölümünden sorumlu olanların cezalandırılması için tüm hukuki yollara başvuracaklarını vurgulayan amca Emin Tekdal, “Biz bunun takipçisi olacağız ki başka mahsum insanlar öldürülmesin” dedi. Murat Tekdal’ın 5-6 yıldır tek başına yaşadığını dile getiren amca Emin Tekdal, “yeğenim kendine tek odalı bir ev yapmıştı. Annesi-babası olmadığı için orada tek başına kalıyordu. Kendi halinde biriydi. Yılda 5-6 ay şehirde inşaatlarda çalışıyordu, kışın da köye gidiyordu. Kaç gün önce iş aramak için Diyarbakır’a geldi ama iş bulamayınca yine geri döndü. Gittiği gün bu olay oldu” diye konuştu.
‘Tırnakları sökülmüştü’
Murat Tekdal’ın tek kardeşi olan Fatma Güler infaza ilişkin şunları belirtti: “Benim ağabeyimi yok yere vurdular. Ağabeyim annesiz babasızdı, köyde tek başına yaşıyordu. Hangi hakla araştırmadan sormadan vurdular ağabeyimi. Öldürdükleri yetmiyormuş gibi bir de işkence yapmışlar ona. Tırnakları sökülmüştü. Kafasında darp izleri vardı. Elleri ezilmişti. Onu işkence ile öldürmüşler. Yaptıkları kanunsuzluktur. Abim 29 yaşındaki bir gençti, daha muradına bile ermemişti. Böyle adaletsizlik olur mu?”
Suçluların cezalandırılması için ellerindengeleni yapacağını söyleyen Güler, “Ağabeyimi vurdular ve şimdi de her yerde hava atıp ‘biz bir PKK’li’ öldürdük’ diyorlar. Benim ağabeyim PKK’li değil. Aslında hiçbir PKK’liyi de vuramıyorlar. Ancak sivil insanları sebepsiz yere vurup sonra da PKK’lileri öldürdüklerini söylüyorlar. Ağabeyimin hakkını istiyorum. Araştırıp soracağım kim vurmuşsa bulup cezasını çekmesi için elimden geleni yapacağım” diye kaydetti.
LEYLA SÖĞÜT/ DİHA/AMED YENİ ÖZGÜR POLİTİKA

0 Yorum: