Friday, September 5, 2008

İkinci Welat zulmü

İlle de Welat Kürt dili ve kültürüne yönelik baskıların ardı arkası kesilmiyor. Bir süre önceDiyarbakır Kayapınar Belediyesi'nin bir parka vermek istediği Berfin isminin Kürtçe olduğu gerekçesiyle reddedilmesinin ardından, bu kez Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü yeni doğan çocuğa verilmek istenen Welat ismini reddetti. 15 Haziran'da Almanya'dan Türkiye'ye gelen 7 yaşındaki Welat Dağ da isminden dolayı geri gönderilmişti.

welatveannaesi
Önce Berfin şimdi de Welat
Bir süre önce Diyarbakır Kayapınar Belediyesi'nin bir parka vermek istediği Berfin adının Diyarbakır Valiliği tarafından yasaklanmasının ardından Kürtçe isimlere bir yasak da İl Nüfus Müdürlüğü'nden geldi. Muhsin ve Laima Başer çifti yeni doğan bebeklerine 'Vatan' anlamına gelen Welat ismini vermek istedi. Ancak Diyarbakır İl Nüfus Müdürlüğü 'W' harfinin Türkçe alfabede bulunmadığını gerekçe göstererek ismi reddetti. Daha önce de Almanya'dan Türkiye'ye gelen 7 yaşındaki Welat adlı çocuk, havaalanında ismi yasak denilerek geri gönderilmişti. Bu arada Başer çiftinin hukuki yardım talebi üzerine devreye giren İHD, İçişleri Bakanlığı'ndan Kürtçe isimlerin yasaklanmasından vazgeçilmesini istedi.
Kürtçe'ye tahammülsüzlük isimlere kadar yansıyor. Berfin isminin parka verilmesinde sakınca bulan valilikten sonra Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü de Welat ismini sakıncalı buldu. Nüfus Müdürlüğü'nün gerekçesi ise, 'W' harfinin Türkçe alfabede bulunmaması. Diyarbakır'da ikamet eden Laima ve Muhsin Başer, çifti 21 Ağustos'ta dünyaya gelen çocuklarına Welat ismini vermek istedi. Baba Başer, 22 Ağustos'ta çocuğuna ismini nüfusa yazdırmak için Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü'ne giderek çocuğu kaydetmek istedi. Nüfus Müdürlüğü Welat ismini yazamayacağını söyleyerek Başer'i Nüfus Müdürüne gönderdi. Nüfus Müdürü de 'W' harfinin Türkçe alfabede olmadığı için bu ismi yazamayacağını söyledi. Baba Başer'in çocuğuna başka isim koymak istememesi üzerine müdür dilekçeyle başvuru yapmasını istedi. Baba Başer, aynı gün dilekçeyle Diyarbakır Nüfus Müdürlüğü'ne başvurdu. Nüfus Müdürlüğü de dilekçeye, 'Welat' isminin Türk alfabesine aykırı olması nedeniyle talebinin reddedildiği' karşılığını verdi.

kurtceyasakbelgesi2


Baskı yoksa bu ne? Bunun üzerine İHD'ye başvuran ve çocuğuna Welat ismini koymaktan vazgeçmeyeceğini söyleyen Baba Başer tepkisini, 'Hala dilimiz üzerinde baskılar var. AKP hükümeti 'Kürt dili üzerine baskı yok' diyor. Baskı yoksa bu nedir. Kendi çocuğumun adını yasaklıyorlar. Kürt olduğunu iddia eden AKP'li vekillere soruyorum, 'Bu mu sizin Kürtlüğünüz?' Ben çocuğumun adını kendi dilimde koyacağım. Ben Kürdüm, kendi anadilimde isim vermek istiyorum. Bundan da vazgeçmeyeceğim' şeklinde dile getirdi.
İsim yasaklarını kaldırın Başer çiftinin hukuki yardım talebi üzerine devreye girenİHD Diyarbakır Şubesi ise, İçişleri Bakanlığı'na başvurarak Kürtçe isimlerin yasaklanmasından vazgeçilmesini istedi. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey, bakanlığa yaptığı başvuruda, Welat isminin yasaklanmasını yadırgadıklarını ifade ederek, şunları söyledi: 'Türk alfabesi hazırlandığında 1920 yılların ihtiyaçları ve beklentileri ile 2008'in ihtiyaç ve beklentileri aynı değildir. Kürtçe'nin ve Kürtçe isimlerin yasaklanmasına dair anlayış temelinde yapılan düzenlemeleri yeniden gözden geçirmenin zamanı gelmedi mi? Günlük hayatta her gün izlediğimiz SHOW tv, (www... org.tr ) Web sayfalarının isimleri ve benzeri birçok uygulamayla yasak zaten delinmiştir. Kaldı ki bugün Türk alfabesine aykırılık teşkil eden binlerce örnek günlük hayatta kullanılmakta, resmi evraklara yansımaktadır.'
Kürtçe isimlerin konulması önündeki mevzuattan kaynaklı düzenlemelerin ve engellerin kaldırılmasının AB sürecinde olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yakışan bir tutum oluşturacağını kaydeden Erbey, Nüfus Müdürlüğü'nün kararının iptali için İdare Mahkemesi'ne başvuruda bulunacaklarını söyledi.
Welat ülkeye sokulmamıştı! Diyarbakır Valiliği, Kayapınar Belediyesi'nin parklara vermek istediği Berfin, Daraşin, Nefel ve Beybun isimlerini sakıncalı bulmuştu. Valiliğin bu yasağından önce de Türkiye'de skandal bir yasak olayı daha yaşanmıştı. Almanya'dan annesiyle birlikte akrabalarının ziyaretine gelen 7 yaşındaki Welat adlı çocuk isim yasak diye havaalanından annesinden alınarak Almanya'ya geri gönderilmişti. DİYARBAKIR – DİHA HİKMET ERDEN

0 Yorum: