Sunday, September 21, 2008

FELAH MUSTAFA: “KÜRDİSTAN BÖLGESİ’NİN ENDİŞELERİNİ ABD’YE İLETTİK”

PNA- Federal Kürdistan Bölge (FKB) Hükümeti Dış İlişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Kürdistan Bölgesi’nin doğrudan alınan kararlara katılmama konusundaki endişelerini ve bu konudaki duyarlılığı ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’na illettiklerini söyledi. image

ABD’ye gerçekleştirdiği ziyaretinde Bush yönetiminin üst düzey yetkilileri ve Amerikan  Kongresi üyeleriyle Washington'da yaptığı yoğun toplantıların ardından El-Şark el-ewsat gazetesine demeç veren Mustafa, Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ta doğrudan alınan kararlara katılmama konusundaki endişelerini ve bu konudaki duyarlılığı  ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’na illettiklerini söyledi.

Mustafa, Kürdistan Siyasi Liderliği ile Kürdistan Bölge hükümetinin karşılıklı görüşmeler üzerinde ısrarlı olduğunu belirterek Irak’ın şuanda önceki rejim olmadığını söyledi.

Bugünkü Irak’ın federal demokratik bir Irak olduğunu vurgulayan Mustafa, “Bu açıdan da  Kürtler siyasi süreçte başlıca rolü üstleniyor.” dedi.

Felah Mustafa demecinde, “Bazı Federal Irak hükümeti ile Irak Parlamentosundaki yetkililerin Kürdistan Bölgesi’nin deneyimine karşı saygıyı esas alamayan bir tutum sergilediğini biliyoruz. Bunlar, Bölge ve Kürdistan halkının ilerlemesini istemiyor. Ancak biz deneyimlerimizi devam ettireceğiz ve bunun için daha da çalışacağız” dedi.

Washington ziyaretleri sırasında Kürdistan Bölgesi’nin Washington Temsilcisi Kubad Talabani ile Demokrat parti ve Cuhuriyet partinin kongresine katıldıklarını belirten Mustafa, “ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ve Dışişleri Bakanlığı yetlkilileriyle yaptığımız toplantılar Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin durumuyla ilgiliydi. Toplantılarda Kürdistan Bölgesi’nin Irak’ta doğrudan alınan kararlara katılmama konusundaki endişeleri ve bu konudaki duyarlılığı ABD Dışişleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı’nda ele aldık. Onalara tutumumuzun bu açıdan sabit ve açık olduğunu anlattık” dedi.

ABD Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı yetlkilileriyle yaptıkları görüşmelerde Bağdat-Washington arasında imzalanması beklenen stratejik güvenlik anlaşmasının da gündeme geldiğini kaydeden Mustafa, Kürdistan Siyasi Liderliği’nin güvenlik anlaşmasının  en kısa sürede tamamlanmasında ısrarlı olduğunu ve bunu desteklediğini vurguladı.

Tutumlarının açık ve aşikar olduğunu söyleyen Mustafa,“Kürdistan Bölgesi’nin Yeni Irak’ta önemli bir parça olduğunu ve Anayasanın hakem olmasını istediğimizi yinelemek istiyoruz. Ama bazı taraflar mevcut olan deneyime inanmak istemiyorlar.” dedi.

Irak Başbakanı Nuri el-Maliki’nin merkezi hükümetinin “Federal Bölgeler” karşısında güçlendirmesi talebine de değinen Mustafa, “Bizim istediğimiz; Federal hükümetin (Bağdat) edasında güçlü olmasıdır. Askeri güçte değil. Saddam rejimi başta olmak üzere eski rejimler de askeri güce başvurdu ve bunu sadece Irak halkına karşı kullandılar. Eğer Federal hükümet bu şekilde askeri güce önem veriyorsa bu başarılı olmamaış bir denemedir.” dedi.

0 Yorum: