Saturday, September 20, 2008

El Maliki’den Barzani’ye sert eleştiri

ANF BAĞDAT / Kerkük ve Xanek’deki olaylar nedeniyle Bağdat ile Hewler yönetimleri arasında gerilim giderek tırmanırken Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Federe Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’yi sert ifadelerle eleştirerek, ‘’Hiç kimse kendi iradesini anayasaya dayatamaz ve anayasanın zararına olacak şekilde ittifak oluşturamaz’’ dedi.

 
El-Irak Gazetesi'ne konuşan Başbakan Maliki, Kürdistan Federe Başkanı Mesut Barzani'nin Xaneqin konusunda yaptığı son açıklamalarına tepki göstererek hiç kimsenin kendi iradesini Irak anayasasına dayatamayacağını ifade etti.

Peşmergelerin Hewler, Süleymaniye ve Duhok dıında varlık gösteremeyeceğini söyleyen Irak Başbakanı, aksi halde olayın yasa dışı boyut kazanacağını belirtti.

Barzani'nin bu konudaki tutumunu yanlış bulan Maliki, Barzani'nin kendileri ile ilişkisi olmayan eyaletler konusundaki açıklamalarına tepki göstererek, "Hiç kimse kendi iradesini anayasaya dayatamaz ve anayasanın zararına olacak şekilde ittifak oluşturamaz" dedi.

 

Mesud_Barzani kurdistan regional Ülke sınırları dahilindeki egemenlik ve güvenliğin kontrolünün merkezi hükümetin yetkisinde olduğunu kaydeden Maliki, Kürt hükümetinin de dahil hiçbir eyalet ve bölgenin bu tür konulara müdahale etme hakkının bulunmadığını kaydetti.

Kürt hükümetinin, Irak'ın çeşitli bölgelerinden gelerek Süleymaniye, Duhok ve Hewler gibi Kürdistan denetimindeki kentlere giriş yapmak isteyen Iraklılara uygulanan ‘vize’ konusunda da uyaran Maliki, "Irak sınırları içindeki bir kentin vize talep etmesi ülke yasalarına aykırı, tehlikeli bir yaklaşımdır. Söz konusu bölgelerdeki havalimanları ve reaktörler dahi Bağdat yönetiminin yetki alanındadır. Bunun aksini uygulayanlar ilerisi için tehlikeli adım atmış olur" dedi.

Federe Kürdistan Başkanı Mesud Barzani ise en El Cezire televizyonuna verdiği mülakatta Xaneqin ilçesindeki peşmerge kuvvetlerinin yerine Irak ordusunu gönderilmesinin güvenlikle bir ilgisinin olmadığını söylemiş, kararın tamamen siyasi nedenler çerçevesinde verildiğini belirtmişti.

KDP’ye bağlı Kürt İstihbarat Örgütü (Parastin)'nın Başkanı Mansur Barzani de, geçtiğimiz günlerde Hewlerde yaptığı bir açıklamada, Hewler, Süleymaniye ve Duhok gibi Kürt yönetiminin denetimindeki kentlere giriş yapmak isteyen Iraklılardan vize istenmesine karşı çıkmıştı.

0 Yorum: