Tuesday, September 16, 2008

DTP'ye destek için 'Halk Mahkemesi' kuruldu

dtp_halk_mahkemesi Türk adaletinin DTP'ye karşı açtığı kapatma davasına karşı Diyarbakır'da binlerce kişi 'Bağımsız Halk Mahkemesi' kurdu. Hakkari'de de yapılan kitlesel basın açıklaması ile DTP'ye açılan kapatma davası kınandı.
Anayasa Mahkemesi'nde DTP'nin sözlü savunma yaptığı saatlerde Diyarbakır Dağkapı Meydanı'nda 'Halk Mahkemesi' kuruldu. Duruşmaya katılmak için gelen binlerce kişi PKK ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine slogan attı.
DTP bayrağı taşıyarak, Oremar, Tirsonek ve Zap Destanı şarkıları eşliğinde halaya duran kitlenin taşıdığı 'Siyasi irade engellenemez', Ne Ergenekon ne AKP yaşasın Demokratik Cumhuriyet', 'Siyasetin yolunu kapatırsan dağın yolunu açarsın' yazılı dövizler dikkat çekti.
Ayrıca Türk devleti tarafından daha önce kapatılan 5 Kürt siyasi partisini temsil eden 'Partiler mezarlığı' yazılı bir döviz göze çarptı. Protesto gösterisi sırasında yoğun askeri-polisiye önlemler alındı.
Şeyh Sait'in Asıldığı Yerde kuruldu
dtp_halk_mahkemesi_daktilo Halk Mahkemesi Kürt liderlerden Şeyh Sait'in asıldığı yer olan Dağkapı Meydanı'nda kuruldu. Mahkemede Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, DTP Diyarbakır Milletvekilleri Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, MYK üyeleri Selma Irmak, Mazlum Tekdağ, Kamuran Yüksek, Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, DTP'li ilçe belediye başkanları, DTP İl Başkanı Nejdet Atalay, İHD, Göç-Der, TUHAD-FED, DÖKH, YDG, Eğitim Sen Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Karahan, KESK Diyarbakır Şubeler Platformu üyeleri de yerlerini aldı.
Alanda kurulan sembolik 'Halk Mahkemesi'nin salonu dizayn edilirken, mahkemenin tiyatrosunun ise Dicle Fırat Kültür Sanat Merkezi (DFKM) çalışanları düzenleneceği belirtildi.
Öte yandan kapatma davasına bir tepki de Hakkari'den geldi. DTP Hakkari İl binası önünde toplanarak yürüyüşe geçen yaklaşık 2 bin kişi Bulvar Caddesi'ndeki belediye binası önünde yürüyüşlerine son verdi.
'Hiç Kimse Halkın Düşüncesini Kapatamaz'
Sarı, kırmızı ve yeşil, bezler ile bez afişleri taşıyan eylemciler, 'PKK halktır, halk burada', 'Biji serok Apo', 'Şehit Namırın', 'Sayın Öcalan', 'DTP siyasi irademizdir', 'Gençlik Öcalan'ın fedaisidir', 'Geliyor geliyor Apocular geliyor' şeklinde sloganlar arttı.
Belediye binası önünde basın açıklamasını okuyan DTP Hakkari il Başkanı Hasan Güzel, partilerin kapatılıp açılabileceğini, ancak insanların düşüncelerine kilit vurulmayacağını vurguladı. DTP hakkındaki kapatma davasının devam ettiği kritik bir günde bu kapatma davalarının ne ilk ne de son olduğunu belirten Güzel, parti kapatmanın dünyanın her yerinde bir insanlık ayıbı olduğunu kaydetti. Güzel, 'Hiç kimse halkın düşüncesini kapatamaz. Kimse halkın önünü kesemez, kilit vuramaz. Kürt sorunu siyasal bir sorundur. Hiçbir şekilde sınır ötesi operasyonlarla ve başkalarının oyunlarıyla çözülemeyecek. Bu sorunun Sayın Öcalan ile çözüleceğini herkes bilmelidir' dedi. Basın açıklamasından sonra eylemciler slogan atarak dağıldı.
AMED /ANF

Türk: DTP'nin kapatılması büyük talihsizlik olacaktır

Binlerce kişi DTP için alanlara çıktı

İstanbul'da 4 DTP'li gözaltına alında

DTP sözlü savunma veriyor

DTP'li Demirtaş'ın mahkemeye zorla getirilmesini istedi

0 Yorum: