Wednesday, September 10, 2008

Dünya’da Anadil Sadece Türkiye'de Yasaklanıyor

anadilde_egitim_batman_bengi_yildiz


DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Kürtlerin ve Kürtçenin 80 yıldır inkar edildiğini, bunun dünyanın hiçbir yerinde yaşanmadığına dikkat çekerek, 'Her yerde Kürtçe eğitim için mücadele vereceğiz. Bunun için 'Êdî bes e' diyoruz. Kürt halkına da sesleniyoruz, dilinizle konuşmayanları protesto edin. Hepiniz Kürtçe için mücadele edin' dedi.

Batman'daki 'Anadilde eğitim istiyoruz' talebiyle düzenlenen mitingin açış konuşmasını İHD Şube Başkanı Av. Ferhat Bayındır, yaptı. Bayındır, 30 yıldır bölgede savaş olduğunu söyleyerek, 50 bin insanın yaşamını yitirdiğini belirtti. Ciddi ekonomik zararların yaşandığına dikkat çeken Bayındır, 'Ormanlar yakılıyor. Bunun nedeni Kürt sorunundan kaynaklanıyor. Çözülmediği müddetçe insanlar halen ölecek ve ormanlar yakılacak. Onun için Kürt sorununun demokratik yollarla çözülmesi gerekir. Anadil hakkı tanınmalı' diye konuştu.
'Kürtçe eğitim için mücadele edeceğiz'
Batman Milletvekili Bengi Yıldız, Parlamento'daki tüm çalışmalarının Kürt halkının anadil talebine yönelik olduğunun altını çizdi. Dünyanın hiçbir ülkesinde bir halkın anadilinin yasaklanmadığını dile getiren Yıldız, 'Sadece Türkiye'de yasaklanıyor. 80 yıldır Kürt dili inkar ediliyor. Dolayısıyla Kürtler de inkar ediliyor. Federal Kürdistan Bölgesi'nde Kürtler kendi anadilinde eğitim görürken, Türkiye'de bu tam tersidir. Türkiye'de geçen gün Berfin isimli çocuk Türkiye'ye gelemedi. Bu da dilin üzerindeki yasakların göstergesidir. Her yerde Kürtçe eğitim için mücadele vereceğiz. Bunun için 'Êdî bes e' diyoruz. Kürt halkına da sesleniyoruz, dilinizle konuşmayanları protesto edin. Hepiniz Kürtçe için mücadele edin' diye konuştu.
'İnkara ve asimilasyona hayır diyoruz'anadilde_egitim_batman_tzpkurdi_20_1
DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, Kürtçe talebi için alanda olduklarını belirterek, şunları söyledi: 'Dilimiz gül bahçesine benziyor. Zazaki, Kurmanci ve Sorani, bunlar gülleridir dil bahçemizin. Kürt halkı kendi hakları için şimdiye kadar 28 isyan gerçekleştirdi. Halkımız dil eğitimi için meydanlarda. Dilimiz bizim yaşam kaynağımızdır. Onurumuz, varlığımızdır. Biz kültürsüz ve onursuz yaşayamayız. Onun için inkara ve asimilasyona hayır diyoruz. Çünkü kültürün, dilin inkarı, aynı zamanda Kürtlerin inkarıdır. Buna da Êdî bes e diyoruz.'
Mitin, TZPKurdi Sözcüsü Qahir Bateyi'nin yaptığı konuşma ile devam ediyor.
BATMAN (DİHA)

0 Yorum: