Thursday, September 18, 2008

DİPLOMAT HOLBROOKE’TAN YENİ ABD YÖNETİMİ İÇİN ÖNERİLER

ABD'nin uluslararası ilişkiler ve dünya politikası konularındaki en etkin dergisi olan ‘Foreign Affairs' yeni ABD Başkanı'nı bekleyen ajandayı yayınladı.

ABD'li diplomat Richard Holbrooke imzalı yazıda yeni başkan adayını bekleyen ekonomik depremden Irak'taki savaşa, yeniden dünyaya yön veren ülke olmaya kadar çok önemli konular yol haritası verilerek değerlendiriliyor.

Richard Holbrooke PNA-ABD Dışişleri Bakan eski Yardımcısı ve Balkan müzakerecisi Richard Holbrooke, seçilecek yeni Başkanın miras olarak halen dünyadaki en güçlü ülkeyi yönetmeyi alacağını ancak, yeni başkanı bekleyen sorunların temelinde ölümcül hatalar zinciri sonucu, hızla düşen ulusal amaç ve gücün yeniden canlandırmak olduğu yazdı. Holbrooke'un kaleminden ABD yeni başkanını bekleyen korkutan ajanda şöyle:

“En geniş anlamda iç ve dış politikaları yeniden şekillendirmek. Dostlar ve müttefiklerle yeni üretken ilişkiler kurmak. Cansız ekonomiyi canlandırmak. Enerji bağımlılığını azaltmak. Küresel ısınmada dev adımlar atmak. Nükleer silahlanmayı durdurmak. Özellikle Pakistan’da El Kaide’ye karşı daha fazla baskı kullanıp, ulusal güvenliği daha da sağlamlaştırmak. Afganistan ve Irak’taki iki savaşı daha iyi yönetmek.”

Richard Holbrooke'un yeni başkana ürküten gündemi alt etmesi için hazırladığı reçete ise şöyle:

“Hantal ulusal bürokrasiye rağmen, sorumsuzca genişlemeyi ustalıkla kontrol altına almalı. Yasama ve yürütme ile olan ilişkileri yeniden düzenlemeli. Başkanın başarılı olması için parlamento ve halk desteği gerekli. Yeni başkan önceki başkanlardan daha etkili olarak bu destekleri kazanmalı. Bunun da yolu özel sektör, akademik kuruluşlar ve sivil toplum örgütlerini en iyi şekilde kullanmaktan geçiyor.”

Ünlü diplomat Richard Holbrooke'a göre ABD'nin son yıllarda yıptranmış dünya liderliğini elde etmesi için iç ekonomi ve ABD'nin dünyadaki imajı konularında yoğun çalışılması gerekiyor. Ekonomi, ulusun uzun vadede güvenliği ve Amerika'nın karşı konulamaz askeri gücü için çok önemli konumda bulunuyor.

Holbrooke, yeni Başkanın bu iki sorunu göreve gelir gelmez en kısa zamanda ele alması gerektiğini anlatırken ‘ABD’nin ulusal güvenliğini en çok tehdit eden kriz merkez yayının' Türkiye, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan'da olduğunu kaydetti. Holbrooke'un yazısında, “Tarihin değişmez yasası şudur: İmparatorlukların yükselmesi ve yıkılması ekonomik güçlerine bağlıdır. Osmanlı, Roma, Çin, vb. imparatorluklar belli dönemlerde güçlüydü. Ulusal güç kaybetmeleri, ekonomilerinin zayıflaması sonucunda olmuştur. ABD’nin ekonomik ve politik depremden nasıl çıkacağı merakla bekleniyor.”

0 Yorum: