Tuesday, September 30, 2008

Değişen bir şey yok

İslam aleminin Ramazan Bayramı bugün. Devlet yetkilileri 'barış ve kardeşlik' mesajları veriyor. Ancak bu mesajlar, Kürtleri kapsamıyor. Sınıra askeri sevkiyat var, operasyonlar sürüyor, tezkere Meclis gündeminde.
operasyon_hazirlik  TSK durmuyor

Sınırötesi kara harekatı hazırlığı yapan TSK, bayram arifesinde bile sınıra askeri sevkiyatı durdurmadı. PKK'nin bayram dolayısıyla eylemlerine ara vereceğini duyurması da operasyonları durdurmadı. Özellikle Hakkari'nin sınır hattındaki bölgelerinde operasyonlar yoğunlaştırıldı, top atışları yapıldı.

Bu nasıl kardeşlik?

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bayram mesajında kardeşlik, hoşgörü ve barıştan dem vurdu. Mesajının her cümlesinde 'kardeşlik' sözcüğü geçen Gül, geçen hafta sivil yerleşim yerlerinin hedef alındığı fotoğraflarla ortaya konulan sınırötesi operasyonun 'kimseyi rahatsız etmediğini' ileri sürdü.

Ayrımcılık sürüyor

Devlet yetkililerinin kardeşlik mesajlarının aksine Şırnak Valiliği'nin hazırladığı bayram programına DTP'li belediye dahil edilmedi. Belediye Başkanı Ahmet Ertak, Şırnaklılarla belediye binası önünde alternatif bayram kutlaması yapacaklarını duyurdu. Ertak, AKP'nin bu duruma çanak tuttuğunu söyledi.

Meclis noter mi?

Yarın açılacak Meclis'in birinci gündemi sınırötesi operasyon tezkeresi. AKP'nin askerin isteğiyle birinci gündem haline getirdiği tezkereye tepkiler ise artıyor. Barış Meclisi Sözcüsü Ayhan Bilgen, AKP'nin tezkereyi Meclis'te onaylatmasına 'Meclis noter makamı mı' tepkisini gösterdi.

TSK bayramda da durmuyor

Sınırötesi kara harekatı hazırlığı yapan TSK, bayram arifesinde bile sınıra yönelik sevkiyatını durdurmadı. Güney Kürdistan'daki PKK alanlarına yönelik hava saldırılarında sivillerin hedef alındığı fotoğraflarla kanıtlanmasına rağmen Genelkurmay Başkanlığı sivillerin etkilenmemesi için 'gerekli hassasiyetin' gösterildiğini, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise 'kimseyi rahatsız etmediklerini' iddia eden açıklamalar yaptı. TSK sınırötesi operasyon hazırlıklarını aralıksız sürdürüyor. Hakkari-Güney Kürdistan sıfır noktasına dün yoğunca askeri sevkiyat yapıldı. KCK ve Kongra Gel ise, bayram dolayısıyla HPG'den eylemlerini durdurmasını istedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Ramazan Bayramı'ndan bir gün önce bile sınırötesi operasyon hazırlıklarını devam ettirdi. 25 Eylül'de Kandil'e yapılan hava saldırısında birçok köy bombaların hedefi olurken, dün de TSK sınırın sıfır noktasına askeri sevkiyatını yoğunlaştırdı. Alınan bilgilere göre, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi İran sınırındaki Çobanpınar (Vargeniman) bölgesinde konuşlanan askerlerin bir bölümü Dağlıca (Oramar) bölgesindeki Güney Kürdistan sınırına kaydırıldı. Özel birliklerden oluşan Bolu Tugayı'nın ise Cilo Dağı eteğindeki ova ve PKK'nin geçiş noktası olduğu iddia edilen Küçükdere (Orşe) kalyonu olarak da bilinen vadinin çıkışında bulunan Ünlüce köyü ovasına konumlandığı bildirildi. Uzun menzilli top, obüs topu, gece görüş dürbünleri ve geniş manevra özelliğine sahip tankların yerleştirildiği noktadan önceki gün akşam saatlerinde Cilo Dağı'na doğru top atışlarının yapıldığı ve top seslerinin Yüksekova'dan da duyulduğu belirtildi.

Çobanlar bölgeyi terk etti

Ünlüce köylülerine ait arazilere konumlanan seyyar tabur için helikopter pisti de yapılmaya başlandı. Bolu Tugayı'nın Yüksekova'ya 10 kilometre uzaklıkta konumlanması halkı tedirgin ederken, hayvanlarını otlatan çobanların da can güvenliği nedeniyle bölgeye terk etmek zorunda kaldığı bildirildi.

Şemdinli'ye seyyar birlikler

Yoğun askeri sevkiyatın yaşandığı Hakkari'nin Şemdinli ilçesine ise yeni seyyar birlikler gönderildi. Sınır bölgesinde bulunan Bêsosin Karakolu'na çok sayıda asker sevk edilirken, karakolun karşısına yaklaşık 100 adet seyyar çadır kuruldu. Çadırlara yerleşen birliklerin sınır bölgesinde keşif yaptığı belirtildi. Yüksekova'da ise hava hareketliliği arttı. HABER MERKEZİ

Operasyon ve eylemleri durdurun çağrısı

Operasyon ve çatışmaların yoğunlaştığı son günlerde Koma Civakên Kurdistan (KCK) Yürütme Konseyi Başkanlığı ve Kongra Gel Başkanlık Divanı, bayram günleri boyunca HPG'nin eylem yapmamasını istedi. ANF'nin geçtiği KCK ve Kongra Gel'in ortak açıklamasında, TSK'ye de bayram dolayısıyla operasyonlarına ara vermesi çağrısı yapıldı. AKP hükümetinin Kürt sorununun demokratik çözümü yerine inkar ve imha politikasında ısrar ettiği belirtilen açıklamada, 'Özellikle yeni Genelkurmay Başkanı'nın topyekžn bir savaştan bahsetmesi dikkatle izlenilmesi gereken ve tehlikeli bir biçimde çıkmazın derinleştirileceği bir durumu ortaya koymaktadır' denildi. Açıklamada, 7 Ekim'de Meclis'te görüşülecek olan tezkerenin süresinin bir yıl daha uzatılmasının daha fazla can kaybı ve kanın dökülmesine yol açacağı ifade edildi. 'Ramazan Bayramı'nı karşılamaya hazırlandığımız bugünlerde, en çok İslam'dan söz edenlerin bununla tam ters düşecek biçimde kan dökme politikalarına karşı, iyi niyet mesajı olması amacıyla, Ramazan Bayramı boyunca kan dökülmemesi ve hiçbir ananın yüreğine acı düşmemesi için tarafımızdan azami dikkat gösterilecektir' denilen açıklamada, HPG'den arife gününden başlamak üzere bayram günleri boyunca hiçbir eylemde bulunmamasını talep etti. Açıklamada ayrıca, AKP hükümetine ve orduya da 'en azından belirtilen günler içinde' operasyonlarına ara vermeleri çağrısı yapıldı. Açıklamada, tüm İslam aleminin de bayramı kutlandı. www.gundemonline.net

0 Yorum: