Wednesday, September 10, 2008

Dedesi öldürüldü o yargılanıyor

Dicle Haber Ajansı Van muhabirleri Oktay Candemir ile Ercan Öksüz, Van Erciş'e bağlı Zilan Deresi'nde yaşanan Zilan Katliamı'na ilişkin yaptıkları 'Zilan Katliamı'nın tanığı konuştu' başlıklı haberi nedeniyle 3 yıl hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıktı. Ercan Öksüz'ün dedesi Bêmal Öksüz'ün de Zilan'da katledilenler arasında olması ayrı bir trajediyi gözler önüne serdi.

    ercan_oksuz

1930 yılında Zilan Deresi'nde 15 bin kişi katledilmiş, katliamın yaşandığı dönemde 45 köy ateşe verilerek yakılmıştı. DİHA muhabirleri Ercan Öksüz ile Oktay Candemir de, 20 Eylül 2007 tarihinde Zilan Katliamı'nın tanığı Kakil Erdem'in tanıklığında katliamı haberleştirdi. Öksüz ve Oktay hakkında, 'Zilan Katliamı'nın tanığı konuştu' başlığıyla yayınlanan haber nedeniyle TCK'nin 216. maddesini düzenleyen 'Halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek' iddiasıyla 3 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Öksüz'ün dedesi de katledildi
zilan~2 Dedesi Bermal Öksüz'ün de binlerce kişiyle Zilan'da katledildiği Ercan Öksüz'ün, katliamı haberleştirmesi üzerine yargılanması ise ayrı bir trajediyi ortaya koyuyor. O dönem 20 yaşında olan dedesi Bermal'in de 8 arkadaşıyla birlikte toplu mezarlara gömüldüğünü anlatan Öksüz, yaptığı haberin amacının basın özgürlüğü çerçevesinde halkı aydınlatmak olduğunu, hakkında dava açılmasının üzücü olduğunu söyledi.
'Sorumlular ortaya çıkarılmadı'
Türkiye'de karanlıkta kalmış bir tarih olduğunu dile getiren Öksüz, 'Biz gazetecilerin görevi karanlıkta kalan ve örtbas edilen gerçekleri ortaya çıkarmaktır. Özalp'ta 33 köylüyü öldürdüğü bilinen Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın ismi aynı ilçedeki kışlaya verilirken, bize bu haberleri yaptığımız için dava açılıyor. Davanın katliamı yapanlara, yaptıranlara açılması gerekiyordu. Benim dedem katliamda katledildi ve bir daha cesedini dahi bulamadık. Bu katliamın gün ışığına çıkarılması için haber yaptım ve bundan sonrada bu yöndeki çalışmalarımı sürdüreceğim' dedi.
'Hamile kadınların karnını deştiler'
asimililasyon_politikalari Zilan Katliamı'nın tanıklarından Kakil Erdem, davalık olan haberde: 'Askerler, hamile kadınların karnını deşiyorlardı. Hamile kadınları öldürüp, çocuklarını karınlarından çıkarıyorlardı. İnsanları gözlerimin önünde kesiyorlardı. Benim gözümün önünde 3 akrabamın kafa derisini yüzdüler. İki kardeşi ağaçlarla döverek öldürdüklerini gördüm. Dağa kaçarak kurtuldum. 35 akrabamı öldürdüler. Katliam emrini İsmet İnönü vermişti. O katliamı hiç unutamadım. Bu katliamda ölenlerin çoğu Kurtuluş Savaşı'nda savaşmış insanlardı. Bu ülke için de savaştılar' diye konuşmuştu.
Dava ertelendi
3 yıl hapis cezası istemiyle açılan davanın ilk duruşması dün Van 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya Öksüz ve Candemir ile avukatları Murat Timur hazır bulundu. Duruşmada ifade veren Candemir ile Öksüz, bölgede yaşanan ve 'Zilan Katliamı' olarak bilinen olayla ilgili olayın görgü tanığıyla yaptıkları röportajı haberleştirdiklerini belirterek, haberde yorum yapmadıklarına dikkat çekti. Beyanlardan sonra mahkeme heyeti haberde ismi geçen Kakil Erdem ile yapılan röportaj CD'nin çözümü için duruşmayı 6 Kasım 2008 tarihine erteledi. VAN / DİHA
OKTAY CANDEMİR

0 Yorum: