Thursday, September 18, 2008

Cizre, Derik ve Kurtalan’da çocuklara Kürtçe eğitim verildi

ANF -Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde TZPKurdi tarafından başlatılan "Êdi Bes e anadilde eğitim istiyorum" kampanyası kapsamında Menderes İlköğretim Okulu'nun önünde çocuklara Kürtçe eğitim verildi. KÜRDİ-DER tarafından Van'da Pazartesi günü düzenlenecek 'anadil yürüyüşüne' katılım çağrısı yapılırken, Mardin'in Derik ile Siirt’in Kurtalan ilçelerinde de Kürtçe eğitim verildi.

semdinli_anadil_yuruyus TZPKurdi tarafından başlatılan "Êdi Bes e anadilde eğitim istiyorum" kampanyası çerçevesinde Cizre Menderes İlköğretim Okulu'nun önünde çocuklara Kürtçe ders verildi. DTP Cizre İlçe Örgütü'nün de destek verdiği etkinliğine yaklaşık 100 öğrenci katıldı. Derse başlamadan önce çocuklara Kürtçe hikaye kitapları dağıtıldı. TZPKurdi koordinasyon üyesi Mîrza Ronî'nin verdiği Kürtçe eğitimde çocuklara Kürtçe alfabe öğretildi. Tahtaya çıkan bazı öğrenciler, Kürtçe "Em zimanê xwe dixwazın" (Dilimizi İstiyoruz) diye yazdı. Roni'nin çocuklara okulunuzun isminin ne olmasını isterdiniz sorusuna çocuklar hep beraber "Kürdistan" diye yanıt verdi. Ders sırasında çocuklar sık sık "Azadî Azadî" , "Em zimanê xwe dixwazın", "Em dibistanê Kurdî dixwazin" sloganları atıldı. Yoğun güvenlik önlemi alan polislerin ders sırasında çok sayıda kamera ile çekim yapması dikkat çekti.
Kürt dil eğitiminin ardından konuyla ilgili açıklama yapan Ronî, Kürt dili üzerindeki baskılara dikkat çekmek amacıyla böyle bir etkinlik düzenlediklerini söyledi. Dünyada nüfusları çok daha az olan etnik gruplara kendi anadillerinde eğitim görmelerinin olanağının sunulduğunu ifade eden Roni "Türkiye'de yaşayan 15-20 milyon Kürt kendi anadilleri ile eğitim görmeleri haklarından yoksunlar. İnkar ve asimilasyonun iflas ettiği artık görülmeli. Çünkü Kürtler alanlarda yüksek sesle anadilleri ile eğitim görmek istediklerini dile getiriyor. Doğal haklar statüsünde olan anadilin önündeki engellere karşı herkes birlik ve duyarlılık içerisinde olmalı" dedi.
ANADİL YÜRÜYÜŞÜNE KATILIM ÇAĞRISI
Van'da "Edi Bes e anadilde eğitim hakkımı istiyorum" kampanyası kapsamında 22 Eylül'de yürüyüş düzenlenecek. Yürüyüş nedeniyle KÜRDİ-DER binasında basın toplantısına DTP İl Başkanı Selim Ertaş, DTP PM Üyesi Pero Dündar, Bostaniçi Belediye Başkanı Gülcihan Şimşek, DTP Merkez İlçe Başkanı Selahattin Endakçı, TUYAD DER, Van GÖÇ DER, Özgür Yurttaş Der, DÖKH, Barış Anaları İnisiyatifi, BDP ve KESK temsilcileri katıldı. Burada Kürtçe açıklamayı KÜRDİ-DER yöneticisi Selim Özkan, Türkçesini ise KÜRDİ-DER Van yöneticisi Selim Ürün yaptı. Selim Ürün Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 42. Maddesi'nde ki "Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına anadil olarak okutulamaz" şeklindeki ibareye dikkat çekerek, " Dil, bir halkın fiziksel ve ruhsal anlamda idamesini sağlayan bir araçtır. Dil kültürün, kültür de dilin bir parçasıdır. Kendi kültürünü anadilinin dışında yaşayan bir bireyi, bir topluluğu düşünmek olasılık dışıdır. Sadece Türkiye'de 20 milyondan fazla insanın konuştuğu Kürtçe yasağına ilişkin sokaklara dökülen Kürtlerin taleplerini görmezden gelen AKP Hükümeti, MEB'in müfredatına İngilizce, Almanca, İtalyanca, Rusça ve Fransızca'nın yanısıra Çince'yi de kattı. Kürt dilinin gelişimine tahammül edemeyen zihniyet son olarak Kürt diline önemli katkısı olan ve aynı zamanda derneğimiz üyesi olan Hemid Dilbıhar'ı tutuklamıştır. Dilbıhar'ın tutuklanmasını kınıyor ve bunu Kürt diline olan bir tahammülsüzlük olarak değerlendiriyoruz" dedi.anadil_mitingi_btm
Türkiye'de yaşayan Kürtler, Lazlar, Çerkezler, Süryaniler, Araplar, Ermeniler, Rumlar ve diğer bazı halkların kendi anadillerinde eğitim almalarının yasak olduğuna dikkat çeken Ürün, şunları ifade etti:
" Anayasada orjini Türk olmayan halklara uygulanan politika anti-demokratik bir programdır. Anadillerinde konuşma hakkına sahip olmayan, eğ itim alamayan, kültürlerini yaşayamayan insanlara, halklara karşı işlenen bir insanlık suçudur. Bu nedenle asimilasyona ve Kürt dili tahammülsüzlüğüne 'Edi Bes e' diyoruz." Ürün, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, aydın, yazar, anadilde eğitim hakkını savunan herkesi 22 Eylül'de saat 12.30'da Mavi Plaza önünde yapılacak yürüyüşe katılım çağrısı yaptı.
DERİK’TE KÜRTÇE EĞİTİM VERİLDİ
Mardin'in Derik İlçesi'nde DTP İlçe Başkanı Orhan Özel, sivil toplum örgütü temsilcileri ve velilerin de aralarında bulunduğu yüzlerce öğrenci, İlçe binası önünde biraraya geldi. İlçe binasınndan Ahmet Kaya Parkı'na kadar "Ez perwerdehiya bi zimanê zikmakî dixwazim" yazılı pankart eşliğinde yürüyen kitle, "Bê ziman jiyan nabe", "Zimanê me rumeta meye", " Kes nikarın zimanême qedexe bikin", "Em dixwazin bi zimanê xwe perwerde bivin", "Em Kûrdûn zimanê me Kûrdî ye" yazılı dövizler taşıdı. Etkinlikte geniş güvenlik önlemleri alındı.
Yürüyüşün ardından öğrencilere temsili olarak 20 dakika Kürt dilinde eğitim verildi. Eğitimin ardından açıklama yapan TZPKurdi üyesi Halil İbrahim Efe, Kürtlerin de kendi kendi dili ve kültürünü yaşatmasının hakkı olduğunu belirtti. Kürtlerin kendi dilini ve kültürüni yaşatması gerektiğini vurgulayan Efe, "Kürt halkı Türk halkı gibi bu topraklarda tüm şartları yerine getrimesine rağmen özgürlüğünden kısıtlıdır. Kürt dili yüzyıllardan beri yazılı bir sanata sahiptir. Baba Tahirê Hemedanî'den Ehmedê Xanî, Evdila Goran dan Cegerxwîn'e kadar yüzlerce kişi bu dilin ustaları olmuş ve bu dil üzerinde çalışmalar yapmışlardır. Her sene güzel yazılar bu güzel dil ile yazılırdı. Fakat şimdi bu dili asimile etmek istemekte ve bu dili yok etmek istemektedirler. Bizler yapılan bu asimileye artık yeter demeli ve bunu önlemeliyiz" dedi.
DTP Derik İlçe Başkanı Orhan Özel ise dilin bir milletin özgürlüğü olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
"Bizler kendi dilimizi yok etmeye izin vermemeliyiz. Eğer dil yok olursa bizlerde yok olmuş oluruz. Zaten onlar da Kürt halkının yok olmasını istiyorlar. Bu dil bizim dilimizdir ve ancak bizler sahip çıkabiliriz. Bu güzel dilimizin yok olmaması için tüm Kürt halkının birleşmesi ve onu koruması gerek." Konuşmaların ardından "Bê ziman jiyan nabe", "Ez perwerdehiya bi zimanê zikmakî dixwazim", "Zimanême rumeta meye", "Em Kûrdûn zimanê me Kûrdî ye" sloganları atan kitle daha sonra dağıldı
KURTALAN'DA POLİS ENGELİ
TZPKurdi'nin "Êdî bes e anadilde eğitim istiyorum" kampanyası çerçevesinde Siirt'in Kurtalan İlçesi'nde de Kürt dilinde eğitim verildi. Kurtalan Belediye Başkanı Mehmet Kuyumcu, DTP'li meclis üyeleri, DTP ve BDP ilçe yöneticilerinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir grup Berfin Kadın Yaşam Parkı'nda biraraya geldi. Kadın ve çocukların yoğun olduğu etkinlikte Batman Belediye Meclis Üyesi Evin Bilge sembolik olarak Kürtçe eğitim vermek istedi. Parkın etrafından yoğun güvenlik önlemi alan polis, Kürt dilinde eğitim verilmesini engellidi. Müdahale nedeniyle yazı tahtası üzerinde eğitim veremeyen Bilge, Kürtçe alfabe ve gramer ile ilgili kısa bir bilgi verdi. Temsili olarak yapılan Kürtçe eğitimin ardından yönetmenliğini Kazım Öz'ün yaptığı "Fotoğraf" adlı sinema gösterimi yapıldı. www.kurdistan-post.org

1 Yorum:

Anonymous said...

Bloğunuzdaki bilgileri ekibimizce cok beğeniyoruz ve arkadaşlarımızada tavsiye ediyoruz. sorunlarınız için sizide Ucuz laptop sayfamıza bekliyoruz.