Friday, September 12, 2008

Ceset yakan İnfazcılara yargı aranıyor!

25 Ağustos 2005 tarihinde Batman'ın Beşiri ilçesi kırsalında çıkan çatışmada sağ yakalandıktan sonra infaz edildiği ve cesedi yakıldığı belgelerle kanıtlanmasına rağmen Beşiri Savcılığı'ndan sonra Diyarbakır Askeri Savcılığı da görevsizlik kararı verdi. Dosya Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi. İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, bu tür olayların üzerine gidilmemesinin yeni infazlara yol açtığını belirtti.

 abbas_emani_besiride_katledildi1

2005 Haziranı'nda Ülkede Özgür Gündem'in fotoğraflarla belgelediği infazla ilgili harekete geçen 10 Temmuz 2006'da Diyarbakır Barosu, İHD ve MAZLUMDER Diyarbakır Şubesi, olayın yaşandığı Beşiri Savcılığı'na suç duyusurunda bulundu. Suç duyurusunda, Emani'yi infaz eden üst düzey görevlilerin, askerlerin tespiti ve cezalandırılması talep edildi. 10 Ekim 2006 tarihinde Beşiri Savcılığı, Emani'nin başına kurşun sıkılarak infaz edilmediğini, ancak çatışmada boyun kırılmasına bağlı solunum ve dolaşım yetmezliğinden dolayı öldüğü gerekçesiyle failler hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verdi.Emani Ailesi'nin itirazı üzerine Midyat Ağır Ceza abbas_emani_besiride_katledildi2 Mahkemesi, AİHM'in bazı kararlarına da atıfta bulunarak savcılığın kararını iptal etti ve soruşturmanın başlatılmasını istedi. Ancak infazcıları kurtarmak ve olayı üzerinden atmak isteyen Beşiri Savcılığı, soruşturmayı yürütmek, operasyona katılan askerleri ve üst düzey yöneticileri sorgulamak yerine görevsizlik kararı vererek dosyayı askeri savcılığa gönderdi. Diyarbakır Askeri Savcılığı da, 'olayın jandarmanın askerlik göreviyle ilgisinin olmadığı' gerekçesiyle 7 Ağustos 2008'de görevsizlik kararı verdi. Bu karardan sonra Emani dosyası Uyuşmazlık Mahkemesi'ne gönderildi.

Yalçındağ: İnfazlar sürer

İHD Genel Başkan Yardımcısı Reyhan Yalçındağ, Emani dosyasının benzer dosyalar gibi tozlu raflara terk edilmesi kaygısını taşıdıklarını söyledi. Yalçıdağ, iç hukuk yollarının etkili olmadığını ve süresi dolunca AİHM'e başvuracaklarını belirtti. 28 Ağustos'ta Mardin'in Nusaybin ilçesine bağlı Beyazsu piknik alanında askerlerce infaz edilen HPG'li Nusret Kalkan'ın olayını hatırlatan Yalçındağ, 'Bu tür suçların cezasız kalması, soruşturmasız bırakılmasının başka bir tehlikesi var: Bundan sonra da benzer suçlar işlenmeye devam edecek' dedi. ALTERNATİF

0 Yorum: