Thursday, September 11, 2008

Bin 500 Yıllık Anıt Ağaçlar Kesildi

Askeri bölge olduğu için askeri yetkililerden izin alınamadan girilemeyen Dersim'in Ovacık ilçesi ile Erzincan il sınırları içinde bulunan boşaltılmış köylerdeki bin 500 yıllık anıt ceviz ağaçları pervasızca kesildi. 1990'lı yıllarda askerlerce boşaltılmış köylerden kesilen 3 bin kadar ceviz ağacının Bolu'da faaliyet yürüten ve henüz ismi öğrenilemeyen bir kereste fabrikasına götürüldüğü bildirildi.

dersimde_anit_agaclar_kesildi


Dersim'in Ovacık ilçesine bağlı Mücrek, Çat, Ahbanos Vadisi, Abaçamlar, Eğimli, Serxat ile Maraş mevkisini içine alan onlarca kilometre karelik alanda bulunan ve büyük bir kısmı bin 500 yıllık olan 3 bine yakın ceviz ağacı kesildi. Sözkonusu kesimin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmez iken önceki gün ağaç kesimini öğrenen Ovacık Elbaba Dinlenme Tesisi sahibi Mahmut Utan, bu anıt ağaç katliamını fotoğrafladı.
Bolu'ya götürülüyor Sözkonusu kesimlerin Bolu'da faaliyet yürüten bir kereste fabrikası için yapıldığı ileri sürüldü. Ağaçların kesilmesini belgeleyen Ovacık Elbaba Dinlenme Tesisi sahibi Mahmut Utan, anıt niteliğindeki ağaçların kesiminin aralarında Ali Kandil, Ahmet Akköz, Kenan Ateş, Emin Ünel ile soyadları öğrenilemeyen Bekir, Abdullah ve Hacı isminde müteahhitler tarafından yaptığını söyledi. Bölgeye araçla gidildiğini, burada çadırların kurulduğunu belirten Utan, ağaç kesimin bu bölgede yapılmasının ise dikkat çekici olduğunu söyledi. Anıt niteliğindeki ağaçların kesimine kimlerin izin verdiği bilgisine henüz ulaşmadıklarını belirten Utan, 'Tapulu arazilerde yapılan bu kesim için hak sahiplerinden izin alınmadı. Yani bu bir katliamdır. Düşünün Türkiye'de 800 yıllık anıt niteliğinde çınar ağacı var o da İstanbul'da bu cevizler onlardan bile eski. Bu ağaçların kesimi yasak. Ama bunlar kimden cesaret alıp kesiyorlar' dedi. Ağaç kesiminin yapıldığı bölgedeki köyler 1990'lı yıllarda askerlerin baskısı sonucu boşaltıldı. Bölgeye askeriyenin izni veya haberi olmadan sivillerin girmesi ise yasak. Öte yandan geçtiğimiz günlerde bölgedeki askeri yetkililer Tunceli Valiliği aracılığıyla Orman İşletme Şefliği'ne talimat göndermiş ve yol kenarındaki ağaçların 'güvenlik' gerekçesiyle kesilmesini istemişti. Bu 'istek' doğrultusunda belli bölgelerde ağaç kesimi yapılmıştı. Ayrıca Dersim'de operasyona çıkan askerlerce ateşe verilen merkeze bağlı Sütlüce Köyü kırsalında yer alan Kırmızı Dağ eteklerindeki orman yangını ise hala devam ediyor. DERSİM - DİHA
RÜŞTÜ DEMİRKAYA

0 Yorum: