Monday, September 1, 2008

Baydemir: Ankara ve Brüksel bu sesi duymalı

Türkiye Barış Meclisi Diyarbakır Barış Girişimi'nin, 'Türkiye barışını arıyor, Kürt sorununa demokratik çözüm' sloganıyla düzenlenen ve onbinlerin katıldığı mitingde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Ankara ve Brüksel'in bu halkın sesini duyması gerektiğini söyledi.

barismiting_amed_baydemir 'Türkiye barışını arıyor, Kürt sorununa demokratik çözüm' sloganıyla düzenlenen ve onbinlerce kişinin katıldığı Diyarbakır Mitingi'nde Sanatçı Mehmet Atlı'nın ardından şair Hicri İzgören Kürtçe ve Türkçe şiirler okudu. Şiirlerin okunduğu sırada kadınlar arbane çalarak halay çekti. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir sahneye 'Biji Serok Apo', 'Sayın Öcalan', 'PKK halktır halk burada' sloganları ile çıktı. Mitinge katılanları selamlayan Baydemir, '7'den 70'e güneş gibi, yıldız gibi bu halkın geleceğini aydınlatıyorsunuz. Barış meclisi bizim için bu mitingi hazırlamışsa bu sizin emeğiniz ve alınterinizdir. Hiç bir şey anne babanın yüreğinde çocğu kadar değildir. Bu gün asker ve gerilla annesinin elele verişini gördük. Diyorlar ki 'artık bu savaş bitsin kimsenin yüreği yanmasın'. Ben de onların önünde saygı ile eğiliyorum' dedi.
'Biz sadece dilimizi ve kültürümüzü istiyoruz'
Halkın savaş istemeyen sesinin duyulması gerektiğini belirten Baydemir, 'Ankara ve Brüksel bu sesi duymalı. Biz savaş istemiyoruz. Ancak korkak generaller bu halka, ölümün haberini veriyor. Ben inanıyorum ki bu halk kefeni yırtacaktır. Binyıllardır Kürtler kimsenin dilini kültürünü engellemedi. Kimsenin köyünü başına yıkmadı. Biz dilimizi kültürümüzü ve çocuklarımızın geleceğini istiyoruz. Türkiye'de yaşayan tüm halklar birbirinin dilini kültürünü kabul etmeli ve tanımalıdır. Ancak bunlar sağlandıktan sonra bu topraklarda barış sağlanacaktır' diye konuştu. DİYARBAKIR (DİHA)aydin_cubukcu
Aydın Çubukçu: Savaş isteyenler kaybedecek
Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen mitingde Türkiye Barış Meclisi adına konuşan Aydın Çubukçu, 'Çığlığımız daha fazla yanıtsız kalamaz. İnançla haykırıyoruz, Eninde sorununda barışı savunanlar ve demokrasi isteyenler kazanacak. Savaş isteyenler ise kaybedecektir. Kazanan biz olacağız' dedi.
Barış Meclisi tarafından Kadıköy Meydanı'nda düzenlenen miting yapılan konuşmalarla devam ediyor. Miting Tertip Komitesi Başkanı kitleye hitaben bir konuşma yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, dünyayı bugün savaşların ve işgallerin sardığını söyledi. 'Savaşa ayrılan fonlar nedeniyle, insanlar ağır yoksulluk ve açlıkla pençeleşiyor. Emekçilerin hakları ve gelirleri, silahlara yatırılırken, insanlık ölüme terk ediliyor' diyen Yoleri, yaşadığımız coğrafyada, militarizm ve militer devlet anlayışının sorunlara inkar ve imha yoluyla yaklaştığını söyledi. Yoleri şunları belirtti: 'Yönetimde şiddetin bir yöntem olarak kabul ediliyor olması, insan hakları ve demokrasi sorunlarının yanında Kürt sorununda da çözümsüzlüğü derinleştiriyor. Kullanılan şiddet yöntemleriyle sorunlar çözümsüzlüğe mahkum ediliyor. Yaratılan atmosferle değil haklarından Kürtlerin en temel insan hakları ve özgürlükleri talep etmesi dahil bedel gerektirmektedir. Bu nedenle yönetenlere operasyonlar durdurulsun, şiddet yöntemlerinden vazgeçin, insanca yaşam olanaklarını yaratın.'
'Kazanan biz olacağız'
Yoleri'nin ardından Türkiye Barış Meclisi adına kitleye seslenen Aydın Çubakçu ise 'Bugün burada Diyarbakır'dan Adana'ya ses vermeye geldik. Barış istiyoruz. Akan kan hemen dursun. Kan ekmeğimize, anaların emzirdiği çocukların sütüne ve türkülerimize bulaştı. Kan vicdanlarımızı kör ediyor' dedi.
Şu ana kadar 178 kişi çatışmalarda yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Çubukçu konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Silahlı silahsız binlerce insanın hayatının kararmasına yol açan bu kırım yetmez mi? Ölenler candır. İnsandır, kuş değil, kedi değildir. Kürt sorunu güvenlik ve terör sorunu olarak görülmemeli. Demokratik ve barışçıl bir temelde çözülmelidir.
Demokratik siyasete katılım için yol açılmalıdır. Yeni bir Anayasa hazırlanarak, özgürlükler garanti altına alınmalıdır. Kürt siyasetçiler üzerindeki baskılar sona ermelidir. Eşitlikçi ve özgürlükçü bir anayasa Kürt sorunun çözümü için ön açıcı olacaktır. Etnik, dini ve siyasal görüşler korunmalıdır. Siyasi bir af ve demokratik katılım planı ortaya konulmalı, ırkçı, milliyetçi söylemler sona ermeli. Kürt sorunu deneniyle ülkenin bir bölümünde OHAL ilan edildi.
Faili meçhuller yaşandı çığlığımız daha fazla yanıtsız kalamaz. İnançla haykırıyoruz. Eninde sorununda barışı savunanlar ve demokrasiyi isteyenler kazanacaktır. Savaş isteyenler kaybedecektir. Kazanan biz olacağız.'
Bu arada miting yapılan konuşmalarla devam ederken, DTP Milletvekilleri Hasip Kaplan ile Bengi Yıldız, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Ufus Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve çok sayıda Sivil Toplum Örgütü temsilcisi mitinge katıldı. İSTANBUL (DİHA)

0 Yorum: