Tuesday, September 16, 2008

Barzani : "ABD çekilirse askeri darbe olabilir"

CNN TÜRK Barzani, "Kürtler'in Irak ordusundaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.
Katar'dan yayın yapan El-Cezire televizyonundaki "Özel Diyalog" programında soruları yanıtlayan Kürt lider Barzani, Hanekin kasabasında Irak askerlerinin Kürt peşmergelerden bölgeyi terk etmelerini istemeleri ile ortaya çıkan krize değindi.
Barzani, Irak Silahlı Güçler Genel Komutanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı'nın siyasi sorunların çözümü için tek tarafla kararlar vermemeleri gerektiğini anlatırken, “Kürtler'in Irak ordusundaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.
Mesud Barzani, “Ülkenin yönetiminde kenarda bırakma değil ortaklık ilkesi uygulanmalı" derken, yönetimde daha fazla söz sahibi olmaları gerektiğini savundu.
Barzani, “Biz, Irak'ta ortağız ve yeni Irak'ın oluşturulması sürecine katıldık" diye konuştu ve Bağdat'taki yönetim ile aralarındaki sorunlarının tüm çabalarına rağmen giderilemediğini söyledi.
Irak ordusunun modern silahlarla donatılması ve güçlü olmasından yana olduklarını anlatan Barzani, “Bu silahlar hiçbir şekilde Irak halkına karşı ve siyasi sorunların tek taraflı hale getirilmesi için kullanılmamalı" dedi.
Mesud Barzani, ortada Irak ordusu yokken, iki peşmerge tugayını Irak ordusuna vererek Irak Silahlı Kuvvetleri'nin kuruluşuna öncülük ettiklerini de söyledi.
Barzani, "Biz bu ülkenin yapı taşlarından biriyiz. Buna rağmen Kürtlerin Irak ordusundaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Üstelik bu yaklaşım tarzı, Kürt-Arap kardeşliğinin çıkarına hizmet etmez. Irak ordusunda Kürtlerin oranı bugün sadece yüzde 2.5'tir. Buna karşılık Irak ordusunun yüzde 51'i Şii ve yüzde 46'sı Sünni'dir. Bu da Kürtlerin Irak Ordusu'nudaki rolünün kenara itildiğinin göstergesidir" dedi.
Mesud Barzani, Irak ordusunu silahlanması konusuna değinirken de “Silahlanma tarafların dayanışması ile olmalı. Bu, tek taraflı yapılmamalı ve parlamentonun gözetiminde olmalı. Irak Silahlı Güçler Genel Komutanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı, siyasi sorunların çözümü için tek taraflı kararlar vermemeli" şeklinde konuştu.
Barzani, bir soru üzerine, ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak'ta askeri bir darbe olabileceğini sözlerine ekledi.

0 Yorum: